BSG wint topper tegen Purmerend

Het is kwart over drie ‘s middags in het Denksportcentrum, 8 januari 2011. Een vreemde gewaarwording. Ik kijk om me heen en tel de koppen. En voor het eerst in al die jaren zie ik meer bezoekers van de twee uitspelende teams Purmerend en Oud Zuylen dan van het thuisspelende BSG. Geeft wel aan dat er wat op het spel staat deze middag. In beide wedstrijden speelden de nummers 1 en 2 van hun poule tegen elkaar. Die bezoekers kiekten er ook lustig op los en kijken je niet-begrijpend aan, als je aangeeft dat ze dat zodanig doen dat de spelers er last van hebben. Tja, als je een foto van opzij een bord neemt en dan pal voor een ander bord gaat staan, dan heeft misschien de speler die gefotografeerd wordt er geen last van, maar de speler ernaast wel. Maar hopelijk zijn er van de site van Purmerend nog wat leuke foto’s op te halen.

Gezien de ervaring van vorig seizoen, was gekozen voor een tactische opstelling. De eerste reactie na het bekend worden van beide opstellingen was er een van “chips, ze spelen dit keer niet echt tactisch”, de tweede na het bekijken van de ratings op de verschillende borden was positiever: “op 7 borden een rating overwicht, op 3 borden een lagere rating”. BSG deed het deze middag zonder Robert Ris, voor hem speelde Tatjana Rozenfeld, Purmerend had zichzelf versterkt door Thomas Thiel te laten spelen i.p.v. Giel Spaans. Gezien de gemiddelde rating, mocht volgens professor Arpad Elo een uitslag van 5,5 – 4,5 winst verwacht worden voor BSG.

De middag begon vredelievend. Op bord 8 werd binnen twee uur spelen grootmeesterlijk tot remise besloten tussen Tatjana Rozenfeld en Warner de Weerd. Op bord 9 kwam na een herhaling van zetten op het bord tussen Henk van der Poel en Lucas van Mil de tweede remise op het scorebord. Vrij snel daarna, was het Elo-overwicht op bord 1 voor Purmerend tot uiting gebracht en versloeg Dimitri Reinderman in een Engelse partij Jesper de Groote. Op bord 10 trok Ton van der Heijden de stand gelijk door Enrico Blees te verslaan, door vakkundig een Slavische verdediging te slopen. We komen er in na de 17de zet van zwart:

Lees verder

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.