Tjark Vos verslaat Grootmeester

Tjark Vos, een van de jeugdtalenten spelend bij Schaakclub Aalsmeer zorgde zaterdag voor een sensatie door grootmeester Harmen Jonkman te verslaan. In de thuiswedstrijd tegen het eerste team van Heerhugowaard speelde Tjark op bord één tegen de ervaren grootmeester met een slordige 500 ratingpunten meer. Tjark liet zich echter niet van de wijs brengen door zijn sterke tegenstander en speelde een degelijke pot. Zo degelijk dat Jonkman geen goed plan kon vinden en steeds meer tijd nodig had. Terwijl Tjark nog geen half uur had gedacht, was Jonkman al bijna door zijn tijd heen. Een sensatie hing in de lucht. De GM is echter niet de minste en leek met een sterk offer van een loper Tjark alsnog mat te zetten. Terwijl de laatste seconden van de klok wegtikten wist Tjark met zijn koning te ontsnappen en de winst te grijpen. Een fantastische prestatie van de 14 jarige Tjark, die werd opgeleid bij de Amsterdamse schaakclub Tal/DCG, maar voor het tweede jaar nu ook bij SC Aalsmeer speelt.

Foto René Olthof

De rest van het team volgde het voorbeeld van Tjark. Joran Donkers won eenvoudig van zijn tegenstander en ook Patrick van Lommel won overtuigend. Bij deze tussenstand 3-0 en na het verlies van hun kopman toonden de mannen van Heerhogowaard hun veerkracht. Zowel bij Jan Bosman, Piet Geertsema, Erik Korenwinder en Vincent Jongkind werden de rollen pardoes omgedraaid. Stonden de vier Aalsmeerders aanvankelijk goed, van het ene op het andere moment stonden ze alsnog met lege handen. En van een riante 3-0 stond het opeens 3-4 voor de bezoekers. Rik Könst deed nog zijn uiterste best om een matchpunt veilig te stellen, maar zijn tegenstander blunderde niet en Rik moest in remise berusten. Ondanks de fantastische prestatie van Tjark, alsnog een 3,5-4,5 verlies. SC Aalsmeer blijft echter meedoen om het kampioenschap in de promotieklasse van de NHSB.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.