Schaakrubrieken 8 januari 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

Sportmarketeer Bob van Oosterhout in Metro

De eerste aflevering van het nieuwe jaar. We kijken allemaal weer uit naar de start van het Tata Steel Chess Tournament. Woensdag 12 januari stond er een artikel in de gratis krant Metro van sportmarketeer Bob van Oosterhout. Hij schrijft elke week over sport en geld in Metro.

De kop luidde: Paardensprong of patstelling?

Met als subkop: Op de meeste niet-alledaagse potjes past altijd een mooi dekseltje

Voor het volledige artikel klik hier.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Short als Mascotte’ begint met:

‘Eerst even kijken op de nieuwe ratinglijst, die op 1 januari is uitgekomen. De bovenste drie Carlsen, Anand en Aronian, staan heel dicht bij elkaar en dan is er een kloofje van 21 punten met nummer vier, oud-wereldkampioen Kramnik. Alle vier komen ze volgende week naar Wijk aan Zee voor het toernooi dat dit jaar voor het eerst Tata Steel Tournament heet.

Wij Nederlanders letten scherp op Anish Giri. Op de algemene lijst staat hij nu 52ste, gelijk met Judit Polgar, en bij de junioren is hij gestegen naar de tweede plaats achter Fabiano Caruana, die twee jaar ouder is dan hij. De stijging komt vooral doordat kanonnen als Carlsen, Karjakin, Nepomnjastsji en Vachier Lagrave de junioren zijn ontstegen.

Schakers van boven de veertig zijn zeldzaam in de top 100. De oudste is Nigel Short (45) die op de 89ste plaats staat. Zijn partijen zijn een lust voor het oog, ook al verongelukt hij vaak dramatisch.

Tijdens het London Classic schreef de internetjournalist Mig over Short: ‘Zijn strategie om met wit iets slechter uit de opening te komen en zich daarna mat te laten zetten, heeft nog geen dividend opgeleverd’.

Hij behandelt de partij Nigel Short – Alexander Morozevitsj, Reggio Emilia 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Vachier-Lagrave – Piotr Nguyen, EK rapid, Warschau 2010 die we hieronder weegeven.

Wit begint en wint

‘Oplossing:

1.Lf6 + TXf6 2. Dg5+ Tg6 3. Txe7+ Kf8 4 Txd7 en zwart gaf op.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Brandenburg en Van kampen naderen grootmeestertitel ’ begint met:

‘ Bij het toernooi in Groningen kwam de bezoeker handen te kort om de vele blije deelnemers te feliciteren.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Van Kampen – Andriasian en het naspelen hiervan. Volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek Nog even terugblikken begint met :

‘Wat heeft 2010 voor hoogtepunten gebracht? Het laatste Corustoernooi (want op 14 januari begint het eerste Tata-Steel-Chess-Tournament) werd gewonnen door de man die velen graag als wereldkampioen zouden zien: de Noor Magnus Carlsen. Hij scoorde 8,5 uit 13 maar daar kan hij straks niet meer mee wegkomen want dan zou hij dalen op de wereldranglijst.’

Voor zijn volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van E.Lück , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Livingstone – Rossolimo klik hier

Henk Prins

Hij begint zijn rubriek met:

‘De Nederlandse Bond van Schaakprobleemvriende hoopt dit jaar het tachtigjarig bestaan te herdenken. Deze bond heeft in de loop der tijd al heel wat schaakprobleemcomponisten voortgebracht. Mensen die denken dat in de schaakproblematiek alles al gemaakt is of die beweren dat de computer het menselijke denkwerk voor problematiek wel zal overnemen, hebben nog geen gelijk gekregen. Veel probleemvrienden genieten nog steeds van het oplossen en componeren van schaakproblemen. De computer is wel een belangrijk hulpmiddel, en dat verhoogt de kwaliteit van het schaakprobleem.’

Ter gelegenheid van het tachtigjarig bestaan van de NBSV wordt de Nationale Oploswedstrijd uitgeschreven.

Deze stelling is vanuit de beginstelling ontstaan na de 7e zet van wit. Hoe is het zettenverloop geweest?

Inzendingen kunnen tot 1 maart 2011 gestuurd worden naar Henk le Grand. Heimanslaan 5, 6705 AD Wageningen. (h.legrand@xs4all.nl)

Max Pam

Zijn rubriek ‘Grootmeesters met knuffelberen’ begint met:

‘Precies een jaar geleden schreef ik over Illya Nyzhnyk, het dertienjarige schaakwonder uit oekraine, dat het jaarlijks Nieuwjaarstoernooi van Groningen had gewonnen. Temidden van de grootmeesters kwam het mollige ventje tot zijn prestatie, ondanks het feit dat hij voor het eerst zijn knuffelbeer had thuisgelaten. Zijn moeder durfde het experiment aan en het pakte goed uit. Zonder zijn knuffel en zonder duimzuigen behaalde Illya zijn tweede grootmeesterresultaat.

Dit jaar kwam Nyzhnyk terug in Groningen. Weliswaar won hij nu niet / in de tiebreak was de Bulgaar Bojkov net te sterk / maar zijn prestatie was voldoende voor een derde grootmeesterresultaat. Dat betekent dat Illya Nyzhnyk / veertien jaar , drie maanden en twee dagen oud / zich definitief internationaal grootmeester (GM) mag noemen.

Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk heeft het nog lang geduurd voordat Illya die titel heeft veroverd.

Al op zijn twaalfde versloeg hij veel hoger geklasserde professionals en toen leek het erop dat hij de jongste grootmeester uit de geschiedenis zou worden. Dat is helaas niet gelukt, omdat zijn ouders zo verstandig zijn geweest om Illya’s school niet te verwaarlozen.’

Hij behandelt de partijen Short – Vallejo Pons, Gupta- Ernst en Donsjenko – Illya Nyzhnyk.

Het slot van de laatste twee partijen laten we hieronder nog even zien.

Gupta- Ernst, Groningen, stand na 38….Pd3-f4

‘Aldus heeft wit een vreselijke stelling bereikt. 39. h6xg7+ Kh8-g8 40. h5-h6 Th4xh6+ en wit gaf op.’

Donsjenko – Nyzhnyk, stand na 22…. g5-g4

‘Zo moet het. Wit wordt verpulverd. 23. Pc2-e1 g4xf3+ 24. Pe1xf3 Dc8-g4 25. Dd2-e1 f4xg3 26. De1xg3 Pf6xe4 en wit gaf op.’

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5371 voor beginners en B5371 voor gevorderden.

A5371 Wit aan zet kan iets sterks doen maar wat?

B5371 Wit aan zet wint

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.