Verliefde Aronian jaagt op Carlsen en Anand

 

De eerste vier ronden zitten er op en sensaties waren niet van de lucht. De meeste aandacht ging uit naar de overwinning van Anish Giri op Magnus Carlsen, de nummer 1 van de wereld. ´De Girimania is losgebroken in Wijk aan Zee´, schreef Gert Ligterink vanmorgen in de Volkskrant. Zijn artikel begint met:

´De dag na Anish Giri’s overwinning op Magnus carlsen was de betrekkelijke rust rond het Tata-toernooi geheel verdwenen. Journalisten, cameraploegen en praatprogramma’s meldden zich massaal voor het 16-jarige fenomeen. Het organisatie-comité zag het met een brede grijns aan. Een stille wens was in vervulling gegaan, Girimania was losgebroken.’

Magnus Carlsen

Voor Magnus was dit een lelijke streep door de rekening. Vorig jaar nog zei hij in een interview dat hij koste wat het kost wilde voorkomen te verliezen van een tegenstander die jonger was dan hij. Vorige maand werd hij in de eerste ronde van de London Chess Classic verrast door de jonge Luke McShane en verloor de partij , maar won het toernooi voor de tweede keer. Luke McShane speelt nu mee in de B-groep en gaat na vier ronden alleen aan de leiding met 3,5 uit 4! Luke McShane is ouder dan Magnus Carlsen.

Maar zijn verlies tegen de 16-jarige Anish Giri en de wijze waarop doet erg veel pijn.

Na zijn plotselinge uittreden uit de WK –cyclus heeft Magnus in vele interviews aangegeven dat zijn hoofddoel voor 2011 is de nummer 1 van de wereld te blijven. Hij wil de spanning opdrijven die er bestaat tussen de nummer 1 van de wereld en de wereldkampioen.

Magnus wil het Tata Steel Chess Tournament winnen en ook de nummer 1 van de wereld blijven. Hij staat op achterstand en heeft iets goed te maken. In veel voorspellingen wordt Magnus als winnaar aangewezen.

Viswanathan Anand

Anand kende een goede start en staat met 3 uit 4 samen met de Amerikaan Nakamura aan kop in groep A. Recent had Anand nog in een interview met een Indiaas dagblad gezegd dat hij weinig waarde hechtte aan de nummer 1 positie op de wereldranglijst. Het wereldkampioenschap is voor hem belangrijker. Hij is het dan ook niet eens met de beslissing van Carlsen om uit de WK-cyclus te stappen.

Maar het werd wel weer eens tijd vond hij om een toptoernooi te winnen. Wij vermoeden dat hij naar Wijk aan Zee is gekomen om het eerste toernooi onder het Indiase Tata-label op zijn naam te schrijven. Vorig jaar hield hij zich op de vlakte in Wijk aan Zee omdat hij zich voorbereidde op het wereldkampioenschap tegen Veselin Topalov. Maar nu kan hij voluit en zal dit zeker ook doen.

Levon Aronian

Eind vorig jaar doorbrak Aronian de 2800 grens na zijn gedeelde overwinning (met Karjakin) op het Tal Memorial. Er staan nu drie schakers met een rating hoger dan 2800 op de wereldranglijst : Carlsen, Anand en Aronian. Aronian is hiermee de zesde schaker in de geschiedenis met een rating hoger dan 2800. (Kasparov, Kramnik, Anand, Topalov, Carlsen en Aronian)

Eind 2010 werd Aronian ook wereldkampioen snelschaken en onttroonde Magnus Carlsen.

 

Levon (betekent: leeuw) opereert in de luwte. In Armenië, waar hij in oktober 1982 geboren is, heeft hij de status van een ster, vergelijkbaar met die van David Beckham. Dit komt door de grote populariteit van het schaken in dit kleine landje dat drie miljoen inwoners en 27 grootmeesters telt. Op de Olympiades van 2002 en 2004 won Armenië brons en in 2006 en 2008 goud.

Arianne Caoili

Sinds eind 2009 heeft Levon een vriendin, de 24- jarige Australische, van Filippijnse afkomst , Arianne Caoili. Arianne is FIDE-damesmeester (WIM) en een van de internationale ‘chessbabes’. Sommigen noemen haar de Anna Kournikova van de schaakwereld. Naast schaken houdt ze van zingen en is ze fotomodel.

Eind november 2010 deed Arianne nog mee aan de jaarlijkse Tsjechische Coal Chess Match. Vier talentvolle jonge dames (‘Sneeuwvlokjes’) namen het op tegen vier heren op leeftijd. De sneeuwvlokjes wonnen met 18-14.

 

Arianne kreeg vooral bekendheid als deelneemster aan het Australische TV programma Dancing with the Stars en aan een aflevering van het programma Deal or No Deal waarin zij een auto won.

Twee honden …

Weer terug naar Tata. De kans is groot dat er twee honden om een been vechten (Anand en Carlsen) en de derde ermee heengaat (Aronian). Aronian staat nu tweede, samen met Anish Giri, met 2,5 uit 4.

Tijdens de opening tipte Jan Timman , in een gesprek met Bianca Muhren, Aronian als winnaar.

Spannend wordt ook wie de nummer 1 positie heeft op de virtuele wereldranglijst aan het einde van dit toernooi. Als we de dagkoersen volgen dan is de virtuele stand na vier ronden (+ en – ten opzichte van de FIDE lijst per 1 januari 2011):

1. Anand 2815 +5

2. Aronian 2807 +2

3. Carlsen 2804 -9

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.