Schaakrubrieken 15 januari 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

Hans Böhm geridderd!, Wijk aan Zee, 14 januari 2011

Wijk aan Zee – Onze schaakmedewerker Hans Böhm is door burgemeester Ernst Bakker van Hilversum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De 60-jarige oud-schaker kreeg de onderscheiding wegens zijn verdienste voor de schaakjournalistiek- en propaganda in de afgelopen dertig jaar. De plechtigheid vond plaats na de loting voor het jaarlijkse Tata Steel Schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Böhm was zowel tijdens als na zijn schaakloopbaan druk met de promotie van zijn sport. Zo presenteerde hij vanaf 1980 het populaire radioprogramma Man & Paard. Ook gaf hij schaakcommentaar voor radio en televisie.

Foto : Ab Scheel

Hans, namens alle bezoekers en medewerkers van Schaaksite.nl van harte gefeliciteerd!

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Loeks sabbatjaar’ begint met:

‘Bij iedere aflevering van de televisieserie Boardwalk empire, die speelt in Atlantic City tijdens de drooglegging, de tijd dat er in de Verenigde Staten alleen door gangsters alcohol verkocht kon worden, let ik goed op of er op de Atlantische promenade schakers in beeld komen.

De serie speelt in een tijd waarin de Amerikaanse kampioen Frank Marshall iedere zoemr zijn tenten in Atlantic City opsloeg, niet om gangsters te ontmoeten , maar om eerlijk geld te verdienen. Op Young’s Old Pier en op Million Dollar Pier gaf hij simultaans en lezingen, of hij speelde individuele partijen tegen amateurs,’

(…) De heilge schaakgrond van Atlantic City was de eerste pleisterplaats van Loek van Wely in wat hij zijn sabbatical jaar noemde. Daarmee bedoelde hij: een jaar lang geen zware toernooien zoals het Tata Steel toernooi, dat vandaag schitterend openspat, maar een paar Amerikaanse open toernooitjes, misschien af en toe een pokertoernooi, en verder rust en geestverruiming.’

Hij behandelt de partij Joshua Friedel – Loek van Wely, Berkeley Open 2011. Hij slot van deze partij laten we hieronder zien.

34…Ph3+ 35. gxh3 Le3+ Wit gaf op.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Daniel Stellwagen – Patrick Driessens, KNSB Meesterklasse 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Een mooie traditie in Noord- Italië’ begint met:

‘Wie een zijdelings geïnteresseerde schaakliefhebber vraagt een toernooi rond de jaarwisseling te noemen, zal waarschijnlijk niet Reggio Emilia als antwoord krijgen.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Gasjimov – Navara en Gasjimov – Ivantsjoek en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘De schwindel’ begint met:

‘Een van de mooiste woorden die wij hebben overgenomen uit de Duitse taal is ‘schwindel’. Schwindel is interessanter dan ‘überhaupt’ en ‘sowieso’, woorden die juist bij de gratie van de onduidelijkheid overeind blijven. Schwindel is rijker dan ‘schwalbe’, een voetbalterm waarmee een speler simuleert het slachtoffer te zijn van een overtreding. Louis van Gaal moet maar eens een alternatief voor matennaaier in Duitsland introduceren (Freundenfücker?).’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Sally Lewis , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Vishy Anand – Henk Stratingklik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

‘De Chinese Hou Yifan heeft onlangs in het Turkse Antakya de dameswereldtitel schaken veroverd. De 16-jarige Aziatische versloeg in de eindstrijd haar landgenote Ruan Lufei met 5-3. Met 16 jaar is Hou Yifan de jongste wereldkampioene in de geschiedenis. In de schaaksport worden kampioenen steeds jonger. Het Schaakfestival in Groningen leverde ’s werelds jongste grootmeester: de 14 jarige Ilja Nyzhnyk uit de Oekraïne.

De beslissing in de finale om de dameswereldtitel viel in de tiebreak, via partijen met mindewr bedenktijd. De reguliere eindstrijd was in 2-2 geëindigd. In de snelle duels was Hou Yifan met 3-1 de sterkste. Ze won de tweede en vierde partij in de tiebreak, de andere twee partijen eindigden in remise.’

Hij behandelt de partij Ruan Lufei – Hou Yifan, die tot de stand 2-2 leidde.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5377 voor beginners en B5377 voor gevorderden.

A5377 Wit kan zet kan iets sterks doen, maar wat?
B5377 Zwart aan zet wint?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.