Echte liefde betaalt zich uit …

Wijk aan Zee, 22 Jan 2011
Even het snipperdagformulier invullen, foto: Frans Peeters

Prachtige dag vandaag in Wijk aan Zee. Je kon weer over de hoofden lopen. Net aangekomen bij de beeldschermen met de partijen van de grote jongens blijkt dat Carlsen en Anand een extra snipperdag hebben genomen. Het volgende stukje uit een groot interview met Anand in de Volkskrant van vanmorgen (zaterdag) spookt door mijn hoofd:

Vandaag speel je tegen Carlsen. Wil je bewijzen dat de virtuele wereldranglijst, waarop je hem van de eerste plaats hebt verdreven, de werkelijkheid weerspreekt?

‘Ik houd me daar niet zo mee bezig. De wereldranglijst liegt niet, Carlsen was sinds de herfst van 2009 boven de rest verheven. Nu hebben Aronian en ik de kloof bijna overbrugd. Het zou mooi zijn om het toernooi voor een zesde keer te winnen en weer eerste te worden op de wereldranglijst.’

Klein duimpje verslaat de grote reus, foto :tk

Dan maar snel naar de jongste in het gezelschap. Illya Nyzhnyk, ons 14-jarig klein duimpje, speelt met wit tegen Sebastian Siebrecht , de grote reus in het gezelschap. Zelfverzekerd zit de kleine achter zijn bord, nu zonder knuffelbeer. Sebastian heeft weinig rust in het lijf, staat vaak op, loopt heen en weer en verdwijnt af en toe achter een deur. Illya speelt alles of niets en heeft Sebastian in een matnet gevangen. Na 34 zetten vindt Sebastian het welletjes, 1-0 voor Illya. Later blijkt dat Illya met deze overwinning medekoploper is geworden in Groep C. Ga zo door Illya!

Kateryna verslaat Benjamin, foto: tk

Aan de tafel naast Illya zijn Kateryna Lahno en Benjamin Bok in een hevige strijd verwikkeld. Alina L’Ami heeft een mooi interview gemaakt met de gelukkige Kateryna, moeder van Sacha Fontaine, die op de laatste toernooidag 1 jaar wordt. Niet vergeten! Allemaal even in de agenda schrijven! Na een pittig eindspelletje moest Benjamin het hoofd buigen, 1-0 voor Kateryna. Oeps, Kateryna komt hiermee op de tweede plaats achter de twee koplopers in Groep C.

Mark heeft het niet gemakkelijk, foto: tk

Robin van Kampen speelt tegen Mark van der Werf. Mark kijkt de hele middag al beduusd en heeft het zichtbaar warm. Hij redt het niet, 1-0 voor Robin. Moeder Monique blij met dit resultaat van haar zoon, hij had nog wat goed te maken. Maar zij moet ook de directeur van het Bondsbureau troosten, dat is haar plicht als KNSB Moeder.

Dan een verrassing in de B-groep. Koploper Luke McShane (zwart) verliest van de Vietnamees Le Quang Liem. Dit brengt de spanning terug in de B-groep.

Nog vier zetjes en dan naar Alina, foto: tk

Weer snel naar de grote jongens. Maxime Vachier- Lagrave en Erwin L’Ami spelen tegen elkaar. Het zijn geen onbekenden van elkaar. Vorig jaar hebben ze elkaar ontmoet tijdens het festival in Biel. Zij dachten wat Carlsen en Anand kunnen, kunnen wij ook. Remise na 24 zetten, zes zetten meer dan bij hun voorgangers. Maar Alina is blij met dit resultaat want ze had het moeilijk na de nederlagen van haar man Erwin tegen Magnus en Hikaru.

Anish Giri moet met zwart tegen Kramnik en Jan Smeets heeft zwart tegen Nakamura. Maar beiden zijn toch een maatje te klein voor deze toppers. Ze blijven lang spartelen, maar verliezen. Toppers blunderen niet altijd. In de commentaarvilla, waar Hans Böhm vandaag dienst heeft, horen we hem herhaaldelijk roepen : ‘Waar zijn we toch mee bezig?

Dan tot slot nog twee partijen die opvielen. Een in de A-groep en een in groep 1B van de tienkampen!

Levon Aronian verdwaalt in de C-groep, foto: tk

Levon Aronian moest het met zwart opnemen tegen Alexander Grischuk. Aronian gaat er rustig voor zitten en verbruikt minder tijd dan zijn tegenstander. Hij loopt af en toe naar de C-groep om te kijken naar de koplopers Vocaturo en Nyzhnyk, en probeert af en toe een blik te werpen naar de tienkampers. Maar zijn zicht wordt beperkt door een driedubbele mensenhaag. Uiteindelijk schuift hij zijn partij tegen Grisjuk rustig uit. Zo, weer een stapje dichter bij de top en morgen wacht Anand.

In groep 1B van de tienkampen speelt Arianne Caoili tegen Tobias Kabos uit Almere. Tobias heeft een rating van 2212. Arianne, de vriendin van Levon Aronian, heeft een rating van 2260. Arianne moet er hard voor werken maar met een schuin oog kan zij ook het beeldscherm in de gaten houden met de partij van Levon tegen Alexander. Ze ziet dat het goed gaat met Levon, en vervolgt haar partij. Uiteindelijk verslaat ze Tobias. 1-0 voor Arianne. Als een gelukkig stel verlaten Levon en Arianne even later de Morriaan. We laten ze met rust en schieten niet stiekem een plaatje. Zij zijn niet meer in ’functie’ en hebben ook recht op een beetje privacy.

Lees ook : Verliefde Aronian jaagt op Carlsen en Anand

Frans Peeters in actie, foto: tk

Frans Peeters is vandaag actief als fotograaf en Dimitri is onze dienstdoende analist.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.