Tata kiest partij!

Wijk aan Zee, 22 Jan 2011

Een nieuw en zeer geslaagd nieuw campagnebeeld

Dolf Vos, voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament, zei op 4 januari in ‘Het Strandhuis’ in Wijk aan Zee: “Dit is een zeer belangrijke dag, omdat wij naar een nieuw beeld gaan.”

“Schaken en staal maken. Op zichzelf twee heel verschillende bezigheden, maar met veel raakvlakken”, vertelt woordvoerster Marion Smorenburg van Tata Steel in IJmuiden. “Trots, passie, strategie en de beste willen zijn. Al die dingen verbinden Tata Steel in IJmuiden met het Tata Steel Chess Tournament.”

Het campagnebeeld met de kust van Wijk aan Zee en de skyline van Tata Steel, vormt het decor voor een impressie van wat schakers beleven en meemaken. De weidsheid van het beeld, staat voor de onbegrensde mogelijkheden en variaties die het schaakspel biedt, en ook voor de vrijheid in denken die schakers moeten hebben om hun tegenstanders te verslaan. Het opkomende water, dat op het beeld zichtbaar is, staat voor de tijdsdruk die bij het spel hoort. Het lijkt op de schakers vooralsnog geen indruk te maken.

Tata Steel hoopt met dit prachtige beeld nog meer dan in het verleden visueel de verbinding te leggen tussen het bedrijf, het schaaktoernooi en de omgeving!

De nieuwe decors in de Morriaan zijn prachtig en stralen rust uit. Al bij binnenkomst in het dorp Wijk aan Zee kan het nieuwe campagnebeeld, met ‘Tata-blue’, je niet ontgaan. Bij de ingang van het tunneltje, op de vlaggen, in en rond de commentaarvilla, op de versiering van de horecabedrijven, in de fraaie Tata Steel Chess Tournament krant en inmiddels op de duizenden foto’s en video’s die tijdens het toernooi zijn gemaakt en gepubliceerd worden op websites en weblogs in binnen- en buitenland.

Tata kiest partij

Stelling na 37. Td7

De stelling op het schaakbord is niet willekeurig gekozen. Het is er een uit de wereldberoemde partij tussen Gary Kasparov en Veselin Topalov, gespeeld in Wijk aan Zee tijdens het Hoogovenstoernooi van 1999. Deze partij wordt beschouwd als een van de allerbeste aanvalspartijen ooit gespeeld. Tactisch passeren er veel thema’s de revue zoals opening van een lijn, slopen van een stelling, afleiding, lokken, pennen en dubbele aanval. Ook komen er verschillende matthema’s aan de orde.

In een paar stellingen laten we het verloop van de partij zien vanaf het cruciale moment. Wij laten analyses en commentaren achterwege daar deze op internet ruim voorhanden zijn alsmede video’s (zie hieronder) met uitleg van deze gedenkwaardige partij.

24. Txd4 !!!, de zet waar alles om draait, neemt Topalov het offer aan?

24… cxd4, hierop had Kasparov al zijn kaarten gezet!

25.Te7+ Kb6 26.Dxd4+ Kxa5 27. b4+ Ka4 28. Dc3 Dxd5 29 Ta7 Lb7 30 Txb7

Dc4 31. Dxf6 Kxa3 32.Dxa6+ Kxb4 33. c3+ Kxc3 34. Da1+ Kd2 35. Db2+ Kd1 36 Lf1 Td2 37.Td7

Dit is de stelling gebruikt in het campagnebeeld!!

37… Txd7 38. Lxc4 bxc4 39. Dxh8 Td3 40. Da8 c3 41. Da4+ Ke1 42. f4 f5 43. Kc1 Td2 44. Da7 1-0

Zie ook de rubriek Trivia vraag’ op de website van Alina L’Ami.

1 Reactie

 1. Avatar
  -de Zetter- 24 januari 2011

  Dank voor deze uitleg.

  Zelf ben ik de afgelopen dagen regelmatig aangesproken en gevraagd over deze stelling.

  Voor de schakers/schaaksters zelf is dit (eerste jaargang onder de nieuwe vlag) toernooi wederom een feest.

  o.a. het feest der herkenning en ervaringen opgedaan gedurende het afgelopen jaar delen .

  Ik durf zelfs te stellen dat het TataSteelChessTournament meer uitstraling heeft dan de laatste editie van het CorusChessTournament.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.