Schaakrubrieken 22 januari 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

Deze weken staan geheel in het teken van het 73ste Tata Steel Chess Tournament. Na afloop van het toernooi komen we terug op de vele publicaties die hebben plaatsgevonden.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Slapende reus ’ begint met:

´Er waren gisteren op de computerschermen mooie plaatjes te zien tijdens de zwarte dag van de zesde ronde van het Tata-toernooi in Wijk aan Zee. Zwart omdat de zwartspelers vier partijen wonnen en de witspelers niet één, en zwart voor de Nederlandse schaakfans omdat al onze drie Nederlandse azen verloren, maar stralend licht voor liefhebbers van wilde avonturen.

De slapende reus Vladimir Kramnik ontwaakte en joeg Alezei Shirov´s koning van e1 naar g5. Hij deed daarmee ook iets voor mij, omdat ik met zwart altijd bang ben voor de Schotse opening. Als je de partijen van Kramnik in dit toernooi ziet, besef je dat er in feite geen vuiltje aan de lucht is, maar uit die partij van hem tegen Shirov blijkt ook hoeveel je moet weten om als zwart speler de strijd aan te kunnen gaan.

Kameraden en kameraadskes die van het open spel houden, houdt de broekriem aangegord en de neus tegen het scherm, en met behulp van de computers Rybka, Stockfish en Houdini en van Kramnik zijn er geen problemen meer voor zwart in het Schots.´

Hij behandelt de partij Ivan Ivanisevic – Tania Sachdev, Tata C, eerste ronde.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Pavlos Katzourakis – Robin Swinkels,European Club Cup 2010 . Zie hieronder.

Zwart begint en wint

‘Oplossing: 1…Dh3 2.Tc1 (of 2.Dxe4 Dxh2+, 3.Kxh2 Th6 mat) Lxg2+ (in de partij deed zwart achteloos 1. b4? En na 2.Dxe4 gaf zwart op) 3.Txg2 Txg2 en zwart wint.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘De hoge pieken en diepe dalen van Alexei Sjirov’ begint met:

‘Denk niet dat in Wijk aan Zee alleen aandacht is voor succesverhalen. We houden iedereen in de gaten, ook de spelers die wensen dat ze tennissers zijn, die na een mislukte eerste ronde in het Australian Open onmiddellijk kunnen doorreizen naar beter tijden in een ander toernooi.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Sjirov-Vachier-Lagrave, Wijk aan Zee 2011 en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘Trio op tempo in Tata’ begint met:

‘De Nederlandse afvaardiging in de hoofdgroep van het Tata-schaaktoernooi, Anish Giri, Jan Smeets en Erwin L’Ami, mag over het begin van de zware krachtmeting zeer tevreden zijn. Op papier zouden zij op de slotdag op 30 januari de drie onderste plaatsen moeten bezetten, maar dat zal niet gebeuren.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet Fahrmeier , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Keres – Delyklik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

‘Het 73ste Hoogoventoernooi in Wijk aan Zee, dat nu Tata Steel Chess Tournament heet, is in volle gang. Sensationeel was de overwinning van het 16-jarige Nederlandse jeugdtalent Anish Giri in de hoofdgroep A op Magnus Carlsen, ’s-werelds beste schaker. Kort en krachtig werd een door Carlsen dubieus gespeelde openingsnieuwtje door Giri met zwart afgestraft in een partij die maar 22 zetten duurde.’

Hij behandelt deze partij uitgebreid en hij besluit als volgt:

stand na de 20ste zet, Pg5, van wit

’20…e3 (een mooi voorbeeld van een onderbreekcombinatie. De zet verstoort de dekking van paard g5.) 21.Db2 Dxg5 (Giri kiest voor eenvoud.) 22.Lxe3 Dg4. Hier geeft Carlsen zich gewonnen omdat hij ziet dat hij een stuk achter blijft zonder dat er ook maar iets tegenover staat. Hulde aan Giri: 0-1.

Max Pam

Zijn rubriek ‘Carlsen moet nog wennen aan Tata’ begint met:

‘Het is even wennen. Want sinds mensenheugenis het Hoogovenschaaktoernooi heette, en tien jaar geleden ineens werd veranderd in Corus Toernooi, heet vanaf heden het Tata Steel Chess Tournament. Klinkt goed, lieflijk zou ik bijna zeggen: tata… De naam is misschien niet zo klassiek als Hoogoventoernooi maar een stuk beter dan Corus Tournament.

Verder is alles zo’n beetje hetzelfde gebleven. Wijk aan Zee is nog steeds de plaats van handeling. Even verderop, aan de kust bij IJmuiden, stoten de fabriekspijpen hun rook uit, maar binnen in de speelzaal is het verboden te roken. Daar wordt met volle overgave geschaakt, want Wijk aan Zee herbergt nog altijd de sterkste grootmeesters ter wereld.

De derde ronde van het Tata Steel Chess Tournament zal de Nederlandse schaakliefhebber nog lang heugen. Er geschiedde een klein mirakel. De zestienjarige Anish giri, de Nepalees-Russische mix die tot Nederlander is genaturaliseerd, versloeg Magnus Carlsen met zwart in 22 zetten. De nummer een van de wereldranglijst werd van het bord getoeterd als een kleine jongen.

(…) In de derde ronde had een andere Nederlander , Erwin L’Ami, bijna van wereldkampioen Anand gewonnen. Dat zou een even grote sensatie zijn geweest. Maar ondanks de geweldige aanvalsstand die L’Ami had opgebouwd, zat de winst er net niet in.’

Hij behandelt de partijen Carlsen-Giri, L’Ami-Anand en Smeets-Sjirov

Over het eind van de partij Smeets-Sjirov schrijft hij:

Wit speelt 22.Lc6-d7!

‘(Op de 22ste zet een nieuw idee, dat is tegenwoordig heel normaal. Ivantsjoek deed veel minder sterk tegen Sjirov 22. Dd5 en had niets. Ineens verkeert zwart in grote moeilijkheden.) 22….Lf2-c5 23.Pb5-a7! Tf8-a8?(Nu is het definitief afgelopen. Na 23….h6 kan zwart nog spelen, hoewel hij ook dan slecht staat.) 24. Pa7-c6 Tb6xc6 25. Ld7xc6 en zwart gaf op.’

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5383 voor beginners en B5383 voor gevorderden.

A5383 Zwart aan zet kan iets sterks doen, maar wat?
B5383 Wit aan zet wint.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.