De Johan van Hulst Prijs

De dag voor de 73ste verjaardag van koningin Beatrix eindigde het 73ste Tata Steel Chess Tournament met het vermaarde erwtensoepdiner in de hiervoor speciaal ingerichte commentaarvilla. Na deze traditioneel Hollandse wintermaaltijd vonden hier ook de speeches en de prijsuitreiking plaats.

Hoogtepunt van de avond was het afscheid van de honderdjarige Johan van Hulst. Deze schaakliefhebber, oud-parlementariër en oud-hoogleraar deed voor de 32ste keer mee en hij won zeven keer, 25 maal te weinig naar zijn zeggen. Ook had hij nog een nieuwtje voor zijn publiek :’ik schaak mijn hele leven al en kan het nog steeds niet’. Op zo’n hoge leeftijd nog zo ad-rem en helder van geest. De directeur van Tata Steel Nederland maakte bekend dat er een speciale prijs is ingesteld voor de best presterende jeugdspeler en deze prijs wordt de ‘Johan van Hust Prijs’ genoemd. Een prachtig initiatief. Deze prijs is nu voor de eerste keer toegekend aan de 16-jarige Anish Giri voor zijn prestatie in de hoofdgroep.

Anish Giri neemt Johan van Hulst Prijs in ontvangst, foto: Fred Lucas

Johan van Hulst viel bij zijn afscheid een ovationeel applaus ten deel. Graag had hij nog een tweekamp gespeeld tegen de honderdjarige Lilienthal. Volgens Johan van Hulst stond de uitslag van deze tweekamp al vast, ‘ik win natuurlijk’. Maar Lilienthal is niet meer onder ons. (Andor Lilienthal overleed zaterdag 8 mei 2010 in Boedapest, drie dagen na zijn 99ste verjaardag .)

Johan van Hulst, 100 jaar, ‘speechen’ nog niet verleerd, foto: Fred Lucas

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.