Winnaars Rotterdam Schaakspel

Sacha Fontaine vandaag, 30 januari 2011, één jaar!

Tijdens de after-party in hotel Zeeduin in Wijk aan Zee werd Schaaksite.nl door het Organisatie Comité in de gelegenheid gesteld de winnaars bekend te maken van het Rotterdam Schaakspel. In deze tumultueuze omgeving werd hiervan het beste gemaakt. Maar eerst iets dat minstens net zo belangrijk is als het bekendmaken van de winnaars.

Medio januari 2010 zijn we met Schaaksite.nl gestart en bestaan nu een jaar, dat tot volle tevredenheid is verlopen. Onlangs publiceerden we een interview van Alina L’Ami met Kateryna Lahno, die in de C-groep meespeelde. Hierin kwam aan de orde dat zij een jaar geleden moeder was geworden van een zoontje, Sacha genaamd. En op de laatste dag van het toernooi, 30 januari 2011, was zijn eerste verjaardag . Trotse ouders, Kateryna en haar man, de Franse grootmeester en journalist, Robert Fontaine. In onze aflevering ‘ Echte liefde….’ riepen we iedereen op deze datum te onthouden.

Kateryna Lahno wordt verrast met een cadeau voor haar jarig zoontje, foto: Fred Lucas

Wij verrasten haar met een cadeau! Niet omdat zij de derde plaats in de C-groep had behaald, een prima prestatie overigens, maar omdat we haar wilden feliciteren met de verjaardag van Sacha. Zij was zichtbaar ontroerd toen zij het speelgoedcadeau in ontvangst mocht nemen. Dit vond zij minstens zo belangrijk als haar prestatie! Wie weet wordt Sacha Fontaine de jongste deelnemer aan de 85ste editie van het Tata Steel Chess Tournament?

De winnaars van het Rotterdam Schaakspel

De grootmeesters

Het Rotterdams Schaakstukkenmuseum en Schaaksite.nl hebben samen drie sets ter beschikking gesteld van het nieuwe Rotterdam Schaakspel voor de beste voorspellers van de winnaars van de A-, B- en C-groep.

Daarnaast stelde de directeur van het Rotterdams Schaakstukken museum ons voor ook de winnaars van de A-,B- en C-groep een set aan te bieden, hetgeen we een goed idee vonden.

Hikaru Nakamura was de onverwachte winnaar van de A-groep. Dit bleek ook uit de inzendingen. Veel stemmers op Carlsen en Anand en weinig op Nakamura. Tussen de vele interviews door nam Nakamura even de tijd om zijn Rotterdam Schaakpel in ontvangst te nemen. Hij vond dit een bijzonder initiatief en wilde graag zo’n set mee naar Amerika nemen.

Tata ‘Naka’ neemt zijn set in ontvangst, foto: Fred Lucas

Zie de bijzondere cartoon ´Tata Naka´ op Chessvibes.

Hans Klippus meldde vanmorgen in zijn artikel in het AD:

´Op Twitter reageerde Nakamura met een zeer uitbundige ‘YESSSSSSSSSSSSSS!!! Het is lang geleden dat een Amerikaan zo’n belangrijk toernooi heeft gewonnen’ legde hij later uit. ‘Daarom is het een grote dag voor het Amerikaanse schaken. Ik hoop dat ik hiermee veel kinderen heb geïnspireerd om ook te gaan schaken.’

Luke McShane werd samen met David Navarra winnaar van de B-groep. Luke werd op weerstandspunten nummer één. Beiden worden volgend jaar uitgenodigd voor de A-groep.

In december 2010 had Luke al een prima prestatie geleverd op de London Chess Classic, waar hij in de eerste ronde Magnus Carlsen had verslagen en een goede score behaalde in dit toernooi.

Luke McShane komt graag naar Rotterdam, foto: Fred Lucas

Luke vond het prachtig zo’n spel in ontvangst te mogen nemen. Graag zou hij een keer naar Rotterdam willen komen om de bijzondere gebouwen in het echt te kunnen zien. Wie weet een idee voor een toernooi in Rotterdam waar we Luke McShane dan kunnen uitnodigen, hij wil graag komen!

Daniele Vocaturo werd de winnaar van de C-groep, net voor de veertienjarige Illya Nyzhnyk! Daniele Vocaturo mag volgend jaar meedoen in de B-groep. Hans Böhm meldde gisteravond in Langs de lijn dat hij het jammer vond dat Illya niet was uitgenodigd voor de B-groep volgend jaar. Hij had dit zeker verdiend. Illya vond het prachtig met het nieuwe Rotterdam Schaakspel te spelen.

Illya Nyzhnyk speelt met het Rotterdam Schaakspel, foto:Alina L’Ami

De beste voorspellers

Wij kregen bijna 250 inzendingen van deelnemers uit vele landen dankzij de medewerking bij onze internationale actie.

T.J. Casper uit Amerika had de namen van de winnaars van de A-, B- en C-groep als enige goed voorspeld.

E.v.d.Raaf, uit Den Haag had de winnaars van de A- en C-groep goed voorspeld.

K. Calitri uit Amerika werd de derde winnaar van een Rotterdam Schaakspel door zijn voorspelling van de winnaars van de B- en C-groep.

Tata Steel Chess Tournament 2012

We zien al weer uit naar de 74ste editie van het Tata Steel Chess Tournament dat gehouden zal worden van 13 t/m 29 januari 2012.

We zullen ons bezinnen op een leuke actie rond dit toernooi!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.