Gibraltar

29 januari 2011 – Gert Ligterink

Zijn e-column ‘Gibraltar ‘ op de Tata Chesssite begint met :

‘Op de Chessbase-website lees ik dat Gibraltar volgens Nigel Short een plek op aarde is die je haat of bemint. Ja, zo ken ik er nog een paar. Hetzelfde heb ik Short en zijn collega’s horen zeggen over Wijk aan Zee, Hastings en bijna alle andere bestemmingen waar geschaakt wordt. Met uitzondering dan van Linares. Ik weet dat sommigen warme gevoelens koesteren voor de stad die eens het Wimbledon of Chess onder zijn hoede had, maar ik begrijp de schrijver van mijn Spaanse reisgids: `Linares is a town best viewed from a distance.’

De aanleiding voor Chessbase om Gibraltar te noemen was natuurlijk het sinds 2003 traditionele open toernooi dat begint in de tweede week van het Tata Steel toerrnooi en eindigt als Wijk aan Zee weer tot rust is gekomen. Een groot leger Britse schakers en een klein aantal buitenlandse topspelers verzamelt zich elk jaar eind januari op die merkwaardige rots in Zuid-Spanje, die nog altijd beheerd wordt door Groot-Brittannië.’

Voor zijn volledige e-column klik hier

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.