Eindspelstudies 19 – Tata Steel Chess and Studies Day

website

E-mail:

Hierbij de 19e eindspelstudie voor de Schaaksite uit mijn database.

  • De vierde versie van de database bevat 76.132 eindspelstudies
  • Het is de beste en grootste database van eindspelstudies ter wereld
  • De database bevat driekwart van alle ooit gecomponeerde studies
  • De database is in standaard pgn-format en leesbaar voor gangbare schaakprogramma’s


In het laatste weekeinde van het belangrijkste schaaktoernooi ter wereld – het Hoogovens / Corus / Tata Steel toernooi – lijkt een nieuwe traditie te ontstaan. Mijn vriend Yochanan Afek is gezegend met vele talenten, hij is internationaal meester (IM) als partijschaker, IM als schaakcomponist, heeft de arbiter-titel voor eindspelstudies en is ook nog eens FIDE-meester in het oplossen van schaakproblemen. Daarnaast is hij schaaktrainer (met name jeugd) en schaakjournalist. Dankzij die tentakels in meerdere schaakgebieden excelleert hij als schaakorganisator. Hij heeft het voor elkaar gekregen om de organisatoren van het grootmeestertoernooi te enthousiasmeren voor een aantal eindspelstudieactiviteiten in de kantlijn van het hoofdtoernooi: een eindspelstudietoernooi in het kader van de 70e editie van het schaaktoernooi en oploswedstrijden.

Vorige week werd de 2e editie van de eindspelstudieoploswedstrijd gehouden. Elk jaar wordt door de schaakcomponisten een wereldkampioenschap georganiseerd voor zowel teams als individuele oplossers waarin de deelnemers naast schaakproblemen (mat in 2, mat in 3, meerzet, helpmat, zelfmat) ook eindspelstudies moeten oplossen. Ook in die discipline zijn schaaktitels (GM, IM, FM) te behalen. De Nederlands/Vlaamse-vereniging voor eindspelstudies ARVES is de uitvinder van speciale oplostoernooien voor alleen eindspelstudies. Uiteraard spreken eindspeloploswedstrijden de partijschakers het meest aan. Dit wordt overigens niet als apart genre erkend.

Dit jaar had men in Wijk aan Zee een aantal prominenten uitgenodigd om deel te nemen aan de 2e editie van deze wedstrijd: de huidige wereldkampioen dubbel-GM John Nunn (Engeland), de oplosser met de hoogste rating GM Piotr Murdzia (Polen), oplos-GM’s Eddy van Beers (België) en Dolf Wissmann (Nederland) en bovengetekende (als eindspelstudie-kenner denk ik, maar aangekondigd als oplosexpert).

Yochanan Afek tekende als organisator en Luc Palmans (België) was wedstrijdleider. Normaliter is het vaak zo dat reeds gepubliceerde eindspelstudies worden voorgelegd (met het risico dat iemand ’n studie al kent), maar hier waren alle studies speciaal voor dit toernooi gecomponeerd. Daarbij was GM Jan Timman de hofleverancier, hij tekende voor 8 van de 9 studies (die 9e was van Afek).

Het was werkelijk een fantastische wedstrijd met prachtige studies! Zoals altijd heerste het gevoel van de CITO-totets, dan wel een eindexamen. Vanwege de beschikbare ruimte konden slechts 20 oplossers meedoen. Zij kregen drie uur tijd om de 9 studies op te lossen. Men krijgt daarbij punten voor de gevonden zetten, en bij gelijke stand telt dan de oplostijd. Dat lukte niet al te veel oplossers; uw verslaggever wel, maar die wilde nog wat foto’s maken:

Bijna het einde van de oploswedstrijd: op de voorgrond: John Nunn (uiteindelijk winnaar), links achter hem Eddy van Beers (2e plaats).

Partijschaakster (WGM) Alina L’Ami (3e plaats) en achter haar Piotr Murdzia.

In eerste instantie werd GM Eddy van Beers (België) tot winnaar benoemd, maar iets later bleek dat de wedstrijdleiding toch iets te liberaal met de punten was omgesprongen – een zwarte zet in de hoofdvariant van een studie, in eerste instantie als onbelangrijk beoordeeld, was in werkelijkheid behoorlijk essentieel hetgeen tot een herziening van de ranglijst leidde. De eindstand laat nog enkele opvallende prestaties zien, zoals de 3e plaats van Alina L’Ami, die weliswaar een sterk schaakster (dames-GM) is, maar voor het eerst (misschien ook nog wel als eerste vrouw ooit!) aan zo’n wedstrijd deelnam, en de relatief lage posities van Piotr Murdzia, Twan Burg (immers winnaar van de vorige editie) en oplos-GM Dolf Wissmann.

Omdat de studies nog zullen worden gebruikt voor toernooien, kan ik u die niet laten zien. Daarom geef ik u drie studies uit de vorige oploswedstrijd (2009). Probeer ze eerst op te lossen! De bedoeling is dat de hoofdvarianten van de studie worden gevonden. Om het u iets gemakkelijker te maken: deze drie studies hebben maar één hoofdvariant.

Piotr Murdzia & Andrzej Jasik

The Problemist 2009

Jan Timman

The Problemist 2009

Gady Costeff

The Problemist 2009

Overigens zijn lang niet alle studies in mijn database HHdbIV-database geschikt om op te lossen. Zo moet er wel een concrete hoofdvariant te benoemen zijn en moeten de studie moeilijk genoeg zijn maar ook niet onoplosbaar. De voorbereiding van zo’n toernooi vergt veel werk en ook de jurering is geen sinecure. Dankzij de inzet van Luc Palmans (België) als scheidsrechter, Yochanan Afek als organisator en studiehofleverancier Jan Timman werd de 2e editie een enorm succes.

De wedstrijdleiding: links: Luc Palmans, rechts: Yochanan Afek.

De oplossingen van de studies:

Murdzia & Jasik: 1.Lb5 (1.Th1? Pxf2 2.Txh2+ Kg3 en wint) Ta1 2.Txa1 Pc1 3.Txc1 Lg5+ 4.f4 Lxf4+ 5.Ke2 Lxc1 6.Pe5 h1D 7.Lc6 Dh3 8.Ld7 Dg2 9.Lc6 Dh3 10.Ld7 Dh1 11.Lc6.

Timman: 1.Td1 a3 2.bxa3 Ta4+ 3.f4 Txf4+ 4.Kg3 Td4 5.Txd4 e2 6.Td6+ Kh7 7.Th6+ Kxh6 8.Lg5+ Kxg5 9.f4+ wint.

Costeff: 1.g5 d1D+ 2.Txd1 g6+ 3.Kh6 Txd1 4.Da4+ Ke7 5.Dxd1 Kf8 6.Dd4 Db2 7.Dh8+ Dxh8 8.f6 Ke8 9.g4 Df8+ 10.Kxh7 Kd7(8) pat.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.