Laatste dag Amfors Jeugdclubcompetitie

A-categorie

Charlois/Europoort is kampioen geworden van de Amfors jeugdclubcompetitie. Op de laatste speeldag werd er gewonnen van Zukertort 1 en gelijkgespeeld tegen Chesscool 2. Concurrent Schaakmaat Apeldoorn wist haar beiden wedstrijden te winnen waardoor het gat met Charlois/Europoort iets werd verkleind tot een match- en een bordpunt.

Het kampioenschap van Charlois/Europoort is uniek te noemen. Vorig seizoen wist het team de C-categorie te winnen en het jonge team is nu ook de beste in de categorie t/m 20 jaar.

Bij aanvang van de competitie waren Julian van Overdam, Marco Kirana en Roger Meng 14 jaar en Jan van Overdam was 13 jaar. Het was het eerste jaar dat Julian en Marco te oud waren voor de C-categorie.

Op het kampioenschap zelf is niets af te dingen. Charlois/Europoort won de eerste zeven wedstrijden, waarna een gelijkspel in de laatste ronde voldoende was voor de eindzege. Van directe concurrent Schaakstad Apeldoorn werd in ronde 5 met 2,5-1,5 gewonnen.

Was het zaterdag dan niet spannend meer? Nou, er moest toch wel gewonnen worden want Schaakstad Apeldoorn stond maar twee matchpunten achter.

In de ochtendronde werd Zukertort 1 met minimale cijfers verslagen. Op het eerste bord was Bram ter Schegget niet voorbereid op de Grand Prix Attack van Julian van Overdam. Zonder materiaal te hoeven offeren had Julian het punt na 25 zetten in de broekzak.

De partij tussen Christopher Brookes en Marco Kirana was een positionele Pirc, waar wit rond zet 20 een leuk overwicht had. Later in de partij begon wits zwakke koningsstelling te tellen en nam Marco het initiatief over. In wederzijdse tijdnood was het uiteindelijk Christopher die het halfje uit het vuur wist te slepen.

Op de andere twee borden werd het evenwicht nooit gebroken en de matchpunten waren binnen.

Het team van Charlois/Europoort in opperste concentratie

Schaakstad Apeldoorn lukte het niet om de druk op de Rotterdammers te verhogen. Het won zelf ook met magere cijfers van Op Eigen Wieken. Spelbreker was Guido Bakker, de topscoorder in Leidse dienst.

Tegen Tom Meurs ging hij vol voor de koningsaanval. Geen slechte keuze, want Tom trok al snel aan de noodrem door twee torens voor een dame te geven en maakte daarna nog een foutje. Schaakstad won met 2,5-1,5 en kon daarmee de titelaspiraties definitief in de ijskast leggen. Charlois/Europoort had aan een half punt tegen Chesscool 2 voldoende voor de eindzege.

Toch ging die wedstrijd niet over rozen: Chesscool wist al vlug een voorsprong van 2-0 te behalen. Dat betekende dat Marco Kirana de eer had om het championship point te drukken. Vincent Blom werd finaal overklast door de dynamisch spelende Kirana. Eerst werd een pion geofferd, daarna een kwaliteit. Met behulp van het loperpaar en een verzwakte koningstelling wist Kirana vervolgens te winnen.

Julian van Overdam was de hele partij aan het keepen tegen Yorick ten Hagen en wist met moeite een remise-eindspel op het bord te krijgen. Yorick nam er geen genoegen mee en drukte op het knopje ‘self destruction’.

Daarmee kwam ook het einde aan het sprookje van Chesscool 2. Bij een remise van Yorick was het tweede team een halfje boven het eerste team geëindigd. Nu werd Chesscool 1 derde, op 5 matchpunten van Charlois Europoort.

Stefan Kuipers (r) en Tom Meurs van Schaakstad Apeldoorn.

Over de wedstrijd Schaakstad Apeldoorn – Messenmaker is niet veel meer te zeggen dan dat Stefan Kuipers zijn allerlaatste jeugdpartij speelde tegen Peter Ypma en dat hij die partij niet op een normale manier heeft kunnen winnen. Na 37 zetten stond een gelijk eindspel op het bord, maar 80 zetten later kon Stefan het punt toch in ontvangst nemen. Ook Koen Lambrechts van Pallas toonde erg veel karakter in zijn laatste jeugdpartij.

Dat kon niet gezegd worden van Darrell Kho. In de ochtendronde speelde hij tegen het lege bord van Groningen, opende met 1.e4 en ontving het punt. In de middagronde was Michel Kerkhof de tegenstander. Darrell opende weer met 1.e4 en de vrede werd getekend. Twee dezelfde partijen spelen en er anderhalf punt aan verdienen. Je vraagt je dan af of dat ook met een andere beginzet was gelukt.

De meest opmerkelijkste partij van de dag was die tussen Joost Offringa en Pieter Modderkolk. Met de witte stukken overklaste Joost zijn tegenstander: hij won materiaal en haalde een dame. Maar Pieter had daarop geanticipeerd: met alleen een dame en loper wist hij eeuwig schaak te houden. Na afloop van de partij gingen de twee hard op zoek naar een winst voor wit, maar er werd geen duidelijke manier gevonden.

Uw verslaggever stond bij de analyse en schudde zijn hoofd. Bij thuiskomst zal de computer vast vele winstvarianten voorleggen. Het gebrek aan rekenkracht van Joost zal dan weer eens pijnlijk zichtbaar worden. Maar later realiseerde uw verslaggever zich dat dit juist een van de meest aantrekkelijkste punten van het schaken is. Het spel kan soms zo complex zijn en de uitslag soms zo wreed. Mede daarom houden we zo van dit spel.

Onderaan waren het Botwinnik, Groningen, Sliedrecht en Zukertort 2 die degradeerden. Almelo zal ook degraderen als de winnaar van C-categorie gebruik maakt van de promotieregeling. Guido Bakker en Nico Zwirs werden topscoorder met 7 uit 8.

Eindstand

Persoonlijke scores van Charlois/Europoort

Charlois/Europoort. Foto: website Charlois/Europoort

C-categorie

De ontknoping van de C-categorie was een hele spannende. Nuvema D4 begon de dag met een matchpunt voorsprong op Zukertort Amstelveen. De ochtendronde gooide de stand echter helemaal overhoop.

Nuvema D4 nam het op tegen het sterke Santpoort en het ging al snel mis. Peter Gerlagh verloor erg snel van Brian Möllenkamp en Maarten de Vleeschauwer miste een belangrijk schaakje en kon na 19 zetten opgeven tegen Daan Haver. Met een 2-0 achterstand lukte het Nuvema D4 niet om een matchpunt te redden. Stefan Beukema won wel van Bas Haver, maar ook op bord 4 was de speler van Santpoort te sterk: Dave Looijer won een eindspel waarin hij een stuk meer had tegen twee pionnen van Tijl Ingelaere.

Zukertort kon slechts half profiteren van de misstap van Nuvema D4. Tegen SHTV werd gelijkgespeeld. Stijn Gieben wist overtuigend van Tjark Vos te winnen en ook het tweede bord van de Hagenaren won. Op de laatste twee borden redde Zukertort een matchpunt.

Na deze zevende ronde was de stand aan kop als volgt: Zukertort en Nuvema D4 hadden 11 matchpunten, waarbij Zukertort een bordpunt meer had. Drie teams volgden met 10 matchpunten, waarbij De Toren Arnhem meer bordpunten had dan Zukertort.

Zukertort moest in de laatste ronde aantreden tegen HMC Den Bosch, dat al verrassend goede resultaten had laten zien. Het waren zenuwslopende partijen, waarbij die van Tjark Vos en Thomas Mollema het meest in het oog sprong. In een Marshall aanval van het Spaans wist Thomas totale dominantie te krijgen. Zijn stukken stonden actief en hij wist met zijn f-pion een keilbauer op f3 te krijgen. Om de koningsvleugel te verdedigen moest Tjark zijn dame op h1 plaatsen, waar het verder niets kon dan afwachten.

In zijn zoektocht naar een winstvariant zag Thomas een paardoffer dat er goed uitzag. Hij offerde het stuk op h2, er werden dames geruild en even later werd het stuk terugveroverd. Toen de stofwolken optrokken resteerde een eindspel met een pluspion voor Tjark dat simpel door de Zukertorter werd gewonnen. Dit was typisch een wedstrijd dat het kampioenschap kon maken of breken.

Tjark Vos heeft zojuist gewonnen

Na de sneller remise van Roger Mehra en de winst van Shotaro de Niet, was het Hing Ting Lai die in een eindspel zijn pluspion verzilverde en daarme de stand op 3,5-0,5 bracht. De titel is voor Zukertort!

Nuvema D4 won zuinigjes met 2,5-1,5 van De Toren Arnhem 2, waardoor het tweede werd. Van de achtervolgers was het De Toren Arnhem 1 dat als enige won en daarmee op de derde plaats eindigde.

Aan Stefan Beukema van Nuvema D4 heeft het trouwens niet gelegen. De Nederlands Kampioen won al zijn acht wedstrijden en werd daarmee topscoorder. Hing Ting Lai (Zukertort) en Sereyo Bekkink (Caissa Hoorn) scoorden 7,5 uit 8.

Eindstand C-catagorie

Persoonlijke scores Zukertort Amstelveen

De spelers van Zukertort. Foto: website Zukertort

D-categorie

In de D-categorie was het niet meer de vraag wie er ging winnen, maar wanneer. In de voorgaande twee speeldagen had Unitas al een voorsprong van twee matchpunten opgebouwd op de rest van het veld. En in de zevende ronde werd met 4-0 afgerekend met concurrent Moira Domtoren. Het klassenverschil tussen de twee teams was enorm.

Unitas wist de andere twee wedstrijden, tegen Nuvema D4 en SV Landau, ook te winnen en werd daarmee afgetekend kampioen.

Unitas tegen Nuvema D4

Op Eigen Wieken wist het hoge tempo nog enigszins te volgen. De Leidenaren wonnen ook hun laatste drie wedstrijden en bleven dus op 2 matchpunten achterstand van Unitas. Op Eigen Wieken is ook het enige team dat gelijk wist te spelen tegen Untias. Doordat het ook gelijk speelde tegen Leiderdorp en Nuvema D4 was er nooit echt uitzicht op de titel.

Moira Domtoren werd derde op vier matchpunten van Unitas. Topscoorders in de D-categorie werden Jorden van Foreest (Unitas), Maarten van Harten (Op Eigen Wieken) en Ahnaf Tajwar Uddin (Almere) met ieder 8,5 uit 9.

Eindstand D-categorie

Persoonlijke scores van Unitas

Het winnende team van Unitas. Foto: website Unitas

Jeugdclubcompetitie in Amersfoort

De afgelopen drie jaar heeft SG Amersfoort de jeugdclubcompetitie met groots plezier georganiseerd. Met hulp van sponsor Amfors is er een evenement neergezet dat ieder jaar weer een stapje vooruit heeft kunnen maken. Ook de KNSB is tevreden met de organisatie en daarom wordt ook de komende drie jaar de jeugdclubcompetitie in Amersfoort gehouden.

Meer info over de JCC: www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie

Uitslagen en eindstanden: www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie/uitslagen-jcc

De partijen zijn in de viewer na te spelen:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.