Open NK schaken van NSVG in Nunspeet

Het jaarlijkse Open NK van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) wordt dit jaar van donderdag 24 tot en met zondag 27 februari gehouden. Plaats van handeling is hotel de Dennenhoeve in Nunspeet.

Tijdens het ONK spelen schakers met en zonder visuele handicap een zesrondig toernooi, waar buiten de schaaksport vooral gezelligheid en integratie centraal staan. Omdat het een open toernooi is, is inschrijving mogelijk voor schakers met én zonder visuele handicap. Er wordt gespeeld met een A- en een B-groep, zodat er voor schakers van zeer uiteenlopende speelsterkte altijd interessante en ongeveer gelijkwaardige tegenstand is. Voor het toernooi is een totale prijzenpot van 500 euro beschikbaar.

Het ONK wordt in 2011 voor de zesde keer gehouden. De Nederlandse deelnemers zullen erop gebrand zijn om de prijzen dit keer in eigen land te houden. Vorig jaar gingen de winst in zowel de A- als de B-groep naar deelnemers uit Vlaanderen. Herman Jennen won de A-groep, Stan Goetstouwers ging met de prijs in de B-groep aan de haal.

Herman Jennen lijkt ook dit jaar een van de favorieten op de titel. Na zijn landgenoot Geert Callant heeft hij alle hoogste rating van de spelers dit tot nu toe hebben ingeschreven. De concurrentie uit Nederland zal moeten komen van onder andere Sergio Harnandan, Louis van Duuren, Alex van Lanen en Guus Vermeulen.

Het toernooi heeft ook altijd een internationaal karakter. Elk jaar speelt er een stevige Belgische delegatie mee en meestal weten ook uit andere Europese landen visueel gehandicapte schakers de weg naar Nunspeet te vinden.

Het gaat bij het ONK van de NSVG echter niet alleen maar om schaken. De gezelligheid en integratie tussen schakers met en zonder visuele handicap speelt een belangrijke rol. Na de partijen wordt er meestal gezellig nagebabbeld aan de bar van hotel Dennenhoeve. Ook is er voor deelnemers een gezamenlijke maaltijd in het hotel.

De verschillen tussen schaakpartijen van ziende spelers en die van visueel gehandicapten zijn klein. Een schaker met een visuele handicap voelt aan de stukken, in plaats van de stelling met zijn ogen te taxeren. Om te voorkomen dat de stukken verschuiven, staan ze met een pinnetje vast in hun veld. Een zet wordt niet alleen op het bord uitgevoerd, maar ook hardop uitgesproken, zodat ook de tegenstander op de hoogte is.

Meer informatie over het ONK is te vinden op www.nsvg.nl. Tijdens het toernooi zullen op deze website ook wedstrijdverslagen en uitslagen verschijnen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.