Schaakrubrieken 5 februari 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

Intro

Ook onze landelijke schaakjournalisten volgen met belangstelling de publicaties op onze site. Dit bleek deze week uit de schaakrubriek van Hans Ree die over het toernooi op Gibraltar ging. Herman Grooten had hierover ook enkele artikelen op onze site gepubliceerd. Zie o.m. ‘Schaken op een apenrots’.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Op de rots ’ begint met:

‘Treinen gaan er niet naar Gibraltar en wie vanuit Spanje met de auto komt, moet volgens Herman Grooten, die een keer aan het Gibraltar Open meedeed, bij de grensovergang vaak lang wachten voor een rood stoplicht omdat er vlak voor zijn neus een vliegtuig landt of opstijgt.

Overal zijn aapjes, het handelsmerk van de rots van Gibraltar, en ook vrouwengrootmeesters en –meesters die in groten getale worden ingevlogen. Op de vrije dag maken de journalisten foto’s van aapjes op de schouders van de schaaksters.

Tijdens het toernooi van dit jaar viel drie keer het licht in de speelzaal uit, zodat er na lang oponthoud bij kaarslicht verder moest worden gespeeld. Kortom alles hielp mee om een knus eilandgevoel op te wekken, ook al is Gibraltar alleen in politieke zin een eiland.’

Hij beëindigt zijn rubriek met:

‘De Amerikaan Varuzhan Akobian, de witspeler in de volgende partij, moet niet verward worden met de veel bekendere Armenier Vladimir Akopian, die vaak tot zijn verdriet op vliegvelden en bij grensovergangen vaak verward is met een zekere Vladimir Hakopian, voor wie een internationaal opsporingsbevel was wegens verdenking van moord.’

Hij behandelt de partij Varuzhan Akobian – Victor Mikhalevski, Gibraltar zesde ronde.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Henrique Mecking – Sandro Mareco, Brazilie 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

‘Oplossing:

1.Td7 en zwart gaf op. Na 1…Dxd7 2. Dxh4 kan zwart het mat op h7 niet goed verhinderen, want na 2…h6 komt 3.Dxh6 mat.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘ Kolossale energie Nakamura geeft in Wijk aan Zee de doorslag’ begint met:

‘Ook Gari Kasparov is het niet ontgaan dat voor het eerst sinds lange tijd een Amerikaanse schaker een toernooi van de hoogste categorie heeft gewonnen.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Nepomniachtsji – Nakamura en het naspelen hiervan klik hier Volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘’Juryrapport Kerstpuzzel ‘begint met:

‘Hartelijk dank voor de vele inzendingen, zowel handgeschreven als digitaal, van onze traditionele Kerstpuzzelrubriek. Niet minder dan 113 oplossingen kwamen binnen en laat ik maar gelijk een tipje van de uitslag oplichten: niemand had alles goed.’

Voor zijn volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van R. Mathews , met boekbesprekingen en een analyse van de partijen Carlsen – Giri en Nebolsina – Kosintseva klik hier

Henk Prins

Hij blikt terug op het afgelopen Tata-schaaktoernooi en behandelt de partij Nepomniachtchi – Nakamura.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5395 voor beginners en B5395 voor gevorderden.

A5395 Zwart aan zet wint, hoe??
B5395 Zwart aan zet wint overtuigend?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.