SO Rotterdam – LSG zinderend spannend

De teams uit Leiden en Rotterdam hadden beide 4 matchpunten. Dat beloofde dus vooraf een gelijk opgaande wedstrijd. We werden niet teleurgesteld, want het was een boeiend gevecht met een zinderend slot. Beide clubs verdienden een matchpunt, maar de competitie blijft nog steeds spannend en onzeker. De teamcaptains zijn overigens wel een paar maanden ouder geworden.

Het eerste bedrijf

Martin Martens bracht het eerste halfje binnen. In een bekende variant van de Grunfeld offerde hij een pion voor actief spel. Edwin moest de pion op d4 later weer teruggeven en spoedig daarna werd het remise. Michiel Besseling liet zich van zijn beste zijde zien. Hij moest op het laatste moment invallen, omdat Pascal Vandevoort met autopech in België stond. Zijn winst bestond hieruit, dat hij zijn tijd goed verdeelde. Beide spelers probeerden het wel, maar nadat het materiaal danig was gedecimeerd, vielen er geen zaken meer te doen.

Rini Kuijf en Eelco Wiersma was een zeer gecompliceerde tactische affaire. Na een aangenomen damegambiet, waarbij de zwarte damepionnen gevaarlijk naar voren kwamen, werd het aan de andere kant van het bord een heksenketel. Rini had betere kansen verkregen als hij Pxe3 had gespeeld i.p.v. het voor de hand liggende Pd2. Hij had overzien dat daarna wit met Lxh7 zeer gevaarlijke tegenkansen verkreeg. Ondanks dat allerlei stukken instonden, werd het na een algemene afwikkeling toch nog remise. Remises behoeven niet altijd saai te zijn. Mark wilde graag tegen Luc Winants spelen. Beide spelers hebben een goed seizoen en scoren volop. In het middenspel leek Luc het overwicht te krijgen, maar door een pionoffer van wit, werd de stelling dicht geschoven. Er viel daarna niet meer doorheen te komen en zetherhaling was het resultaat. Frans Cuijpers is een positionele speler. Hij liet zich tegen Pijpers, die op jacht is naar een meester resultaat, echter meeslepen. Een veel belovende aanval op de damevleugel van Frans, inclusief een stukoffer, liep echter op niets uit. Wit verdedigde zich bekwaam en met een stuk achter was voor de zwart de zaak voorbij.

Hiermee was de tussenstand bij de eerste tijdcontrole 2 – 3 voor LSG.

Het tweede bedrijf

Spoedig daarna werd de stand weer gelijk getrokken. Onze nieuwe aanwinst Bart Michiels speelde wederom een goede partij. Jan Willem heeft feitelijk nooit een kans gekregen. Wit had steeds een overwicht over het gehele bord. Dit resulteerde in pionwinst en we dachten voor de tijdcontrole de winst al te kunnen binnenhalen. Na het verlies van een tweede pion en steeds slechter wordende positie, gaf zwart het op. De tijdnood gaf vele onbegrijpelijke zetten bij Jan Willen en Rudy. Zwart had zelfs een dame kunnen winnen. Daarvoor was het natuurlijk al gecompliceerd, niet handig om dan wederzijds in tijdnood te komen. Nadat de kruiddampen waren opgetrokken stond zwart feitelijk al gewonnen. Er was een stelling ontstaan met wit; Dame + twee torens tegen zwart met Dame, loper + paard en uiteindelijk zelf 5 pionnen. Het was spoedig duidelijk dat de opmars van zo’n pionnenleger niet te stuitten was. Inmiddels was Maarten bezig technisch de winst binnen te halen tegen Michiel Bosman. Maarten had geïnvesteerd in een betere positie door een kwal tegen paard + 2 pionnen te geven. De twee witte paarden heersten over het bord en in tijdnood moest Zwart de kwaliteit weer teruggeven, hetgeen resulteerde in een eindspel van Toren + paard en 5 pionnen tegen toren + loper en 3 pionnen. Ondanks taai verzet van Michiel werd de buit langzaam binnengehaald. De witte koning liep naar zijn inmiddels doorgelopen vrijpion op a7 en zwart moest zijn laatste stuk geven. Bonno Pel won een eindspel waarbij beide partijen 4 pionnen op de damevleugel hadden. Maar de koning van Bonno stond op d4 veel centraler dan zijn zwarte collega. Door een subtiele afwikkeling kreeg wit de oppositie en zwart in tempodwang verloor een pion en daarmee de partij. Dit was voor Rotterdam maar goed ook, want de overgebleven partij van Samir en Ivo stond al lange tijd verloren. Na de bekende Konings Indische verwikkelingen, d.w.z. wit valt aan op de damevleugel en zwart op de koningsvleugel , won wit een pion en daarna nog een. Uiteindelijk leverde dit een dame met twee pluspionnen. Z ‘on eindspel kan nog geruime tijd voortsudderen middels allerlei schaakjes. Maar wit won daarna nog een pion en in de tijdnoodfase met aan beide zijden slechts een minuut bedenktijd werd de buit verdiend binnengehaald.

Gedetailleerde uitslagen:

Bord SO Rotterdam LSG Uitslag
1. L. Winants M. v.d. Werf ½ – ½
2. B. Michiels J.W. de Jong 1 – 0
3. F. Cuijpers A. Pijpers 0 – 1
4. M. Solleveld M. Bosman 1 – 0
5. M. Martens E. van Haastert ½ – ½
6. M. Besseling R. van Ketel ½ – ½
7. R. Kuijf E. Wiersma ½ – ½
8. J.W. v.d. Griendt R. van Wesel 0 – 1
9. S. Akrawi I. Wantola 0 – 1
10. B. Pel M. Roobol 1 – 0
Totaal 5 – 5

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.