Tegen Polen

Tijdens het vorig jaar gehouden Cultural Village Schaaktoernooi bleek dat er vanuit de Poolse gemeenschap binnen Wijk aan Zee belangstelling voor het schaken was. Niet toevallig trouwens, maar omdat de talentvolle jonge Poolse grootmeester Dariusz Swiercs aan dit toernooi deelnam en het zelfs wist te winnen.

Een idee bleek snel geboren.

Om de, blijkbaar schuchtere, Poolse schaakliefhebbers uit hun schulp te lokken werd voorgesteld een korte match te houden tegen leden van het lokale, maar nationaal bekende, Schaakgenootschap het Paard van Ree.

Een idee wat in beide kampen enthousiast werd ontvangen. Zo kon het gebeuren dat op zaterdag 29 januari in de grote speelzaal in de Moriaan, een viertal Wijk aan Zeese Poolse schakers tegen vier Wijk aan Zeese Genoten

aantraden in een dubbele 4-kamp. De organisatie werd verzorgd door het Tata Steel Chess Comité

en Schaakgenootschap Het Paard van Ree.

De match werd een vrolijk treffen tussen beide ploegen. Na een warme ontvangst door het Tata Steel Chess Comité verzorgde

wethouder Frans Koster de aftrap door de eerste zet te doen. Een (ont)spannende strijd ontspon zich, waarbij Het Paard van Ree uiteindelijk met de eer ging strijken. Huub de Vries mocht, als eerste bord speler, de trofee uit handen van Frans Koster ontvangen. We speelden tegen Polen, maar zij bleken niet onze tegenpolen. Onze nieuwe Poolse vrienden wilden direct een revanche, maar voorlopig koesteren onze lokale helden de behaalde overwinning nog even.

We hopen dat dit treffen een aanzet kan zijn voor de in Wijk aan Zee woonachtige Polen zich wat meer in de lokale gemeenschap te mengen. En vice versa natuurlijk. Uiteraard dient het niet beperkt te blijven tot schaken.

Er zijn reeds voorzichtige contacten om ook iets muzikaals te doen. Wellicht dat tijdens het komende Jutterspad ook een Poolse band acte de présence zal geven.

Enkele foto’s:

namens het Tata SteelChess Comité en Schaakgenootschap Het Paard van Ree

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.