Seks en schaken

In tegenstelling tot andere sporten komt bij schaken nauwelijks aan de orde of seks voor de partij invloed heeft op de schaakprestaties. Bij andere sporten wordt soms aangeraden geen seks te hebben voor de wedstrijd, dit kan leiden tot meer agressiviteit, anderen beweren weer precies het tegenovergestelde: ´Goede sporters presteren beter als ze (de dag) voor de wedstrijd seks hebben gehad.` We weten van Romario, de Braziliaanse voetballer destijds in dienst van PSV, dat seks voor de wedstrijd hem een extra stimulans gaf. Van Muhammad Ali is bekend dat hij in de laatste zes weken voor een belangrijke bokswedstrijd geen seks meer had.

‘Verschillende studies hebben het effect van seks op mentale factoren getest zoals motivatie, alertheid en de houding ten opzichte van de wedstrijd. Hierbij lijkt het vooral gunstig dat de sporter zijn eigen weg volgt. De een raakt te ontspannen van seks en mist daardoor scherpte tijdens de wedstrijd. Voor de ander kan seks zorgen voor verminderde concentratie en zo de prestatie negatief beïnvloeden. Seks wordt echter ook gezien als een stressremmer. Een sporter die té gespannen is voor een wedstrijd kan hierdoor juist wat meer ontspannen worden en meer zelfvertrouwen krijgen.’

In de schaakliteratuur komt dit onderwerp nauwelijks aan de orde en dit wekt de indruk bij sommigen dat schakers nooit aan seks denken en alleen maar met hun houten poppetjes friemelen.

Als je wilt weten wat Karel van der Weide over dit onderwerp schrijft, lees dan zijn boek Schaken met huisvrouwen.

Tot en met 18 februari loopt onderstaande boekverloting nog!

Verloting

Schaaksite.nl verloot tien exemplaren van dit boek. Deelname hieraan is gratis. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar , onder vermelding van ´huisvrouwen´. De termijn van inzenden sluit op 18 februari 2011.

Voor meer informatie klik hier

1 Reactie

  1. Avatar
    Tom Bus 06 maart 2011

    Is er ook al een onderzoek geweest naar de invloed van schaken op het sexleven?

    Lijkt mij minstens zo interessant en zeker zo belangrijk!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.