Een bezoekje aan Batavia

Zoals het een goede verslaggever betaamt ging ik vandaag langs bij Café Batavia om te controleren of alles wel goed georganiseerd is en van de spelers zelf de laatste roddels (Van Delft heeft zich bezat vannacht!) en nieuwtjes (Michiels lijkt niet meer voor een GM-norm te gaan) te horen. Of nou ja, eerlijk gezegd was ik bij Tata helemaal niet langsgeweest, maar of ik veel losgekregen had van Anand of Carlsen was maar de vraag geweest, dat gaat bij een willekeurige Nederlandse IM toch gemakkelijker. Om de lezer te helpen bij de keuze om het toernooi wel of niet te bezoeken zal ik een impressie van mijn bezoek geven.

Café Batavia ligt tegenover het Centraal Station en is dus heel makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, maar met de fiets gaat het als Amsterdammer nog beter, en om een uur of vier (twee uur na het begin van de ronde). De eerste die ik tegenkwam was Peter Doggers, die er zat in de functie van webmaster. Maar het toernooi had eerst toch helemaal geen homepage, hoe zit dat? Dat was Peter ook opgevallen en hij vertelde café-eigenaar Peter Tames dat dit eigenlijk toch niet kon. Die was het daar wel mee eens, had nog een potje ergens, en van het een kwam het ander: op zondagavond knutselde Peter een site in elkaar die er prima uitziet, en met de uitstekende Engelstalige dagverslagen heeft het toernooi nu ook de aandacht van sites als The Week in Chess.

Als je in de bar rechtdoor loopt kom je in de speelzaal. Van arbiter Aart Strik mocht ik foto’s nemen, als ik geen flits gebruikte en het stil deed. Nu maakte ik bij het afdrukken wel een beetje geluid, maar minder dan ik rondlopend zou doen, want de vloer kraakt nogal. Ook de pruttelende koffie was duidelijk te horen, maar goed, bij een caféschaaktoernooi kun je verwachten dat het niet helemaal stil is. Ruimte is er wel genoeg in de speelzaal. De foto’s waren niet helemaal gelukt door gebrek aan flits (of misschien ligt het aan de fotograaf), al zou je kunnen zeggen dat de foto hieronder goed weergeeft dat schakers de neiging hebben in een donker hol te zitten:

Gerald Hertneck op weg Robert Ris te verslaan

Er is geen officiële commentaarzaal, maar praktisch gezien fungeert de barruimte als zodanig. Via een beeldscherm kunnen de partijen gevolgd worden (en daar zijn de meeste hoofden ook naar gericht).

Rond een uur of vijf krijgt de caféruimte nog een extra functie, namelijk die van analysezaal, dit tot vermaak van de aanwezige grootmeester, die druk bezig was verbeteringen te suggereren bij de remisepartij van Bart Michiels en Merijn van Delft. Maar op een moment niet, want toen nam hij deze foto:

Merijn had de variant die op het bord kwam in de tram voorbereid met een boekje, maar was een zet vergeten en het leek alsof wit voordeel had na de opening. In de partij bleek dat echter niet en in de slotstelling stond het gelijk, al zat er voor beide partijen nog wel spel in de stelling. "Maar Bart, als je een grootmeesternorm wil scoren moet je wel met wit van de Nederlanders winnen he." "Eh ja" zei de Belg, maar gelukkig bracht net op dat moment de ober een dioxinekip aan Merijn, zodat Bart verder geen commentaar hoefde te geven.

Bosboom kon dat bord (met kip) niet verder aanzien en nam het andere bord (met stukken) mee naar een veilige plek. Daar keken we nog eens naar wat hij beter had kunnen doen in zijn partij tegen Benjamin Bok.

1. c4 Pf6 2. Pf3 g6 3. d4 Bg7 4. Pc3 d5 5. Lg5 Pe4 6. Dc1 Nxg5 7. Dxg5 dxc4 8.

e4 Pc6 9. O-O-O h5 10. Kb1 Hertneck vond dat Bosboom hier Db5 had moeten spelen "met een goede Botwinnik" en daar zit wat in. 10… Lg4 11. Lxc4 Lxf3 12. gxf3 Pxd4

Hier is de mogelijkheid om te offeren, en dus deed Manuel dat:

13. Lxf7+ Kxf7 14. Thg1 Th6 Maar hier kwam hij erachter dat de compensatie wel erg magertjes was en de partij duurde ook niet lang meer: 15. e5 c5 16. e6+ Kg8 17. Pd5 Kh7 18. Pxe7 Db6 19. Pd5 Dxe6 20. Pc7 Dc4 0-1

Manuel had het idee dat hij sowieso al minder stond na 12…Pxd4 maar dat leek mij wel mee te vallen. We keken eerst naar 13. f4 voor wit, om met f5 te klooien. Zwart doet 13…e6, en na b.v. 14.Dg2 Df6 15.e5 Dxf4 staat wit gewoon slecht (en ook met 14.Dg3 is het niet te fixen).

Volgende poging: 13. Pb5. e5 ligt dan voor de hand, maar dan slaat wit op d8 en wint een pion terug. Als zwart c5 doet slaat wit gewoon: en na e6 is 14.Dc5! winnend. c6 was de volgende poging. Eerst sloeg ik op d4, maar da’s wel ok voor zwart. Toen bedacht ik 14.Lxf7! Kxf7 15.Thg1 Th6 16.Pxd4 e5 17.Pb3 en na enig aandringen gaf Manuel toe dat wit hier goed staat (de computer vindt overigens 14.Df4 nog sterker).

Terug naar c5. Wit slaat, zwart doet Tc8, dan 15. Db4 Db6 16 Da4 Dc6 en na 17.Txd4 Lxd4 dacht ik mijn paard naar d6 of c7 te kunnen spelen, maar zwart gaat dan gewoon weg met de koning. Even later zag ik dat 18.Ld5! wel wint. We misten echter 16…Pc6 met zwarte winst… wit moet de pion op c5 niet slaan, maar e5 doen met onduidelijke stelling.

Uiteindelijk dachten we dat 13…e5 toch het beste zou zijn voor zwart: na 14.Dxd8+ Txd8 15.Pxc7+ Kf8 16.Pb5 is remise het meest waarschijnlijke uitkomst. Saaier dan de partij, maar niet verliezen heeft ook wel iets.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.