Veel blije gezichten bij de Snelschaak Marathon in Dordrecht

Afgelopen zaterdag waren er, zo vlak na Valentijnsdag, weer veel blije gezichten te zien tijdens de 13de Leerpark Snelschaak Marathon in Dordrecht.

De organisatoren en de vele vrijwilligers mogen we complimenteren met een zeer geslaagde dag. Er valt een zware last van hun schouders af nu alles gladjes is verlopen. Ook op het Internet is er alleen maar lof voor de organisatoren van dit prachtige evenement. Zonder anderen te kort te doen willen we familie v.d. Beek even in het zonnetje zetten. Wies, Simon en Ruud jullie ook bedankt voor jullie inzet!

Adri Timmermans, de preses van de marathon, deed de aftrap en was verheugd dat er zo´n sterk deelnemersveld aanwezig was. De sterkste bezetting uit de historie van dit toernooi. Dank zij het Leerpark en de andere sponsors on deze Marathon weer worden georganiseerd.

Vervolgens sprak Andries van de Graaf, voorzitter van de Sportraad Dordrecht, de deelnemers in het Engels toe omdat er rond de 20 nationaliteiten aanwezig waren. Hij sprak mede namens het bestuur van de stad Dordrecht. Hij was trots dat dit evenement nu al voor de dertiende keer in Dordrecht wordt gehouden en voor de tweede keer op het Leerpark, de nieuwe locatie van het Da Vinci College. Een unieke locatie waar leven, werken , studeren, ontspannen en sporten hand in hand gaan. In zo´n ambiance krijgen talenten de kans zich te bewijzen. Hij verwelkomde de 200 deelnemers waaronder 25 grootmeesters en meldde dat de hoogst geklasseerde deelnemer bijna 2700 Elo had. Volgens hem komt het zelden voor dat er zoveel sterke schakers uitkomen op een eendagstoernooi. Dit vraagt natuurlijk om een enorme organisatie.

vlnr : v.d. Graaf, Timmermans, v. Beekum, v. Rooijen, Greevenbosch en Janssen, foto: tk

Namens het bestuur van Dordrecht kregen de organisatoren alle lof toegezwaaid voor de keuze van de locatie en de promotie van de stad. Hij zette enkele deelnemende Dordtenaren nog even in het zonnetje : Xander Wemmers (als 28ste geplaatst), Mark Timmermans, Dordts toptalent die zich ook geplaatst heeft voor het NK Internetschaak en Arnold van ’t Hof, vroeger een zeer sterk schaker en nu actief bij het schaaklesgeven aan kinderen. Met andere woorden Arnold is onze trainer van toekomstig talent. Hij sprak de hoop uit dat een van deze drie het toernooi zou winnen, maar zo zei hij:’Dat zal Victor Erdos, de winnaar van vorig jaar, niet toestaan.’

Hij vroeg zich terloops nog wel af waarom er zo weinig dames deelnamen aan deze marathon.

Tot slot zei hij: ‘Als jullie nog eens tijd vinden om onze prachtige stad te bezoeken dan kun je altijd terecht bij onze stadsomroeper Hans Berrevoets, die meer dan genegen zal zijn om jullie rond te leiden.’

Het toernooi kon wat hem beginnen!

Henk Greevenbosch gaf als een van de dienstdoende arbiters (naast Thomas van Beekum en Paul van Rooijen) nog enige tekst en uitleg en met enige vertraging kon de Marathon van start gaan. 24 deelnemers hadden zich op deze zaterdag nog afgemeld of kwamen niet opdagen. Ook waren er nog enkele schakers op goed geluk naar Dordrecht gekomen, waaronder de sterke Russische schaaknomade, grootmeester Epishin. Dank zij de uitstekende techniek waarover men beschikte konden de gegevens snel worden bijgewerkt en in no time stonden de indelingen op de grote beeldschermen. Een mooi staaltje van aanwezige techniek, kennis en kunde van de vrijwilligers.

De vele fotografen stonden met hun camera klaar in de aanslag. Voor het bekijken van de ze foto’s kan men terecht bij Ab Scheel of Tom van Bokhoven. Fred Lucas publiceert op deze site en op de toernooisite is er ook veel moois te zien.

Symfonie van klikkende klokken

Na het startsein bij iedere ronde is het indrukwekkend te luisteren naar het geklik van de klokken. Veel verschillende ritmes, harde tikken, zachte tikken kortom een pracht symfonie. Lijkt een leuk geluidsfragment voor bij een quizvraag.

Veel bekenden doen mee

Naast de vele bekenden (Timman, Van Wely, Smeets,Sokolov, Speelman, Sadler, Bianca Muhren en vele anderen ) misten we ook trouwe deelnemers zoals Hans Böhm, Herman Grooten, Jan Nagel en andere schaak coryfeeën. Jan Nagel heeft het te druk met zijn 50Plus-partij. Vanavond (maandag) is hij te gast bij Pauw en Witteman en vandaag verscheen er ook een groot interview met Jan in NRC Handelsblad. Mieke Meesen maakte een mooie foto bij dit interview. Jan thuis op de rode bank, schoenen en colbert uit en een schaakbord op schoot. Mooie promotie toch!

Van Anish Giri hadden we verwacht dat hij na zijn succesvolle eerste optreden vorig jaar nu een gooi zou willen doen naar de titel. Maar helaas , Anish had waarschijnlijk andere verplichtingen. In maart mag hij meedoen aan het prestigieuze en laatste Ambertoernooi in Monaco. Hiervoor moet hij zich ook voorbereiden.

Tim Krabbé gaf na een tijdje afwezigheid ook weer acte de présence. Volgens publicaties heeft hij de afgelopen jaren meer aandacht gegeven aan zijn andere passies wielrennen en schrijven. Hopelijk gaat hij ook weer verder met zijn interessante website waarop veel schaakcuriosa te vinden zijn. In december 2010 heeft hij ,na anderhalf jaar afwezigheid, weer een bijdrage gepubliceerd in zijn fameuze rubriek ‘Chess Diary’.

Tim Krabbé , foto: Ab Scheel

Weer een Amerikaan verrassend winnaar

Yasser Seirawan, een blije winnaar. Foto: Ab Scheel

De Amerikaanse grootmeester Yasser Seirawan, een trouwe deelnemer samen met zijn vrouw Yvette Nagel, speelde een uitstekende marathon. Hij hield de zenuwen tot het einde goed in bedwang. Hij verloor geen van zijn 34 partijen en dit is een prestatie op zich. Na 17 ronden en 34 partijen werd hij ongedeeld eerste met een score van 25 punten. Vanaf de veertiende ronde waren ook Rustam Kasimzhanov, Jan Smeets en Victor Erdos , de winnaar van vorig jaar, nog in de race.

De toptien zag er na 17 ronden en 34 partijen als volgt uit:

1 Seirawan, Y. 25.0

2 Kasimdzhanov, R. 24.5

3 Iturrizaga, E. 23.5

4 Fier, A. 23.0

5 Fridman, D. 23.0

6 Erdos, V. 22.5

7 Smeets, J. 22.5

8 Fedorchuk, S. 22.5

9 Sadler, M. 22.5

10 Gustafsson, J. 22.0

Dus na Tata Steel Chess (Hikaru Nakamura) heeft ook deze snelschaakmarathon een Amerikaanse winnaar.

Nog meer blije winnaars

Zo’n dag kent vele winnaars. We lopen er zo maar een paar langs.

Jan Smeets

Jan Smeets eindigde als beste Nederlander met 22,5 uit 34. Hij versloeg onder meer runner up Rustam Kasimdzhanov met 2-0. Jan kon vrijuit spelen want zijn vriendin deed mee aan het nationale kampioenschap in Roemenië,. Ook de partners van Erwin l’Ami en Jan Werle deden aan dit kampioenschap mee. De drie dames eindigden allen met 5 uit 9 en dat was helaas niet voldoende voor een toppositie. Binnenkort een reportage over de belevenissen van deze drie dames.

Zoals op onderstaande foto van Fred Lucas te zien is ging het schaken na afloop tijdens de borrel gewoon door. Loek van Wely wordt hier bijgestaan door zijn vriendin. Yasser en Yvette kijken toe.

Ze kunnen er geen genoeg van krijgen, foto: Fred Lucas

Mark Timmermans

Mark had het goed naar zijn zin en presteerde ver boven verwachting. Lange tijd speelde hij op het podium en deed hij met de grote jongens mee. Hij versloeg in de achtste ronde de Oekraïense grootmeester Y. Zherebukh, die bijna 400 Elo punten meer heeft dan Mark. Hij speelde gelijk tegen Jan Smeets. Mark eindigde op een verdienstelijke 32ste plaats met 20 uit 34 (hij was als 71ste geplaatst). Hij won 131 ratingpunten, maanden van voorbereiding hadden vruchten afgeworpen.

Mark in actie tegen Jan Smeets, foto :tk

Jan Willem de Jong

Jan Willem versloeg Jan Timman tweemaal en dat smaakte goed. In een vorige editie van de marathon had hij ook Loek van Wely weleens tweemaal verslagen. Hij won met 1,5-0,5 van Friso Nijboer en met dezelfde score van Y. Zerebukh. Jan Willem won 53 ratingpunten. Bianca vond dit wel een mooi resultaat vergeleken met haar matige prestatie deze dag.

Tabitha Snikkers

De jongste van de twee zusjes versloeg H.J. Plantfeber tweemaal. Ze heeft ruim 300 Elo punten minder dan Plantfeber. Deze prestatie was goed genoeg voor het Klapper van de Dag klassement. Tabitha won 71 ratingpunten.

M.A. Kerkhof

Kerkhof won regelmatig tweemaal van tegenstanders met een 2000+ rating. Hij won hiermee ook nog eens 179 ratingpunten! Hij is hiermee de winnaar van het meeste aantal ratingpunten.

De winnaar van de Klapper van de jaar.

Na drie ronden sprak ik Gosse Romkes op de tribune toen we samen naar het spektakel keken op het podium. We filosofeerden wat over de kracht van deze marathon en over mogelijke activiteiten in Rotterdam in het najaar. In april organiseert Gosse weer een schaaktoernooi op de Hogeschool Rotterdam, dat vorig jaar een succes werd. Gosse vertelde mij en passant ook dat hij in de eerste ronde tweemaal had gewonnen van een 2300 speler. Dat was een opperbeste start. Ik grapte nog: ‘Misschien kom jij wel in aanmerking voor de Klapperprijs’. Gosse glimlachte en zei:’Ja, ik vind dat Rotterdam Schaakspel prachtig, dat zou ik graag willen winnen.’ Later wisselden we onze resultaten uit als we elkaar tegen kwamen, Gosse had de Klapperprijs niet uit zijn hoofd gezet.

De prijs voor de Klapper van het Jaar gaat naar Gosse Romkes
Foto: Marianne Vermeeren, toernooisite

Om een lang verhaal kort te maken Gosse won de Klapperprijs en bleef Mark Timmermans en J.C. Preuter met een haarlengte voor. Gosse verkeert hiermee in goed gezelschap volgens de toernooisite. Klik hier.

Hieronder de toptien voor de Klapper van het jaar

nr Wit – Zwart Uitslag Ronde Winst

1 Romkes, G. – Verdonk, R. 2-0 ( 1) 27.83

2 Timmermans, M.A. – Zherebukh, Y. 2-0 ( 8) 27.25

3 Preuter, J.C. – Oliemans, C. 2-0 (13) 27.14

4 Hoon, M.A.M.J.C. de – Enes, B. 2-0 (11) 27.05

5 Satti, A. – Went, J.C. 2-0 (14) 26.96

6 Pulles, D. – Piket, M. 2-0 ( 7) 26.44

7 Rijneveen, M.P – – Kok, F.G. 2-0 (16) 26.10

8 Snikkers, T.C. – Plantfeber, H.J. 2-0 ( 7) 26.05

9 Assendelft, F. van – Gustafsson, J. 2-0 ( 6) 25.96

10 Jacobse, L. – Glimmerveen, M.A. 2-0 (12) 25.85

Blije gezichten bij de rating winnaars:

Groep 2:

1 : Assendelft, F. van 92.1

2 : Cekro, E. 71.5

3 : Jong, J.W. de 52.6

Groep 3:

1 : Timmermans, M.A. 131.1

2 : Ondersteijn, N.C.J. 63.2

3 : Rijn, W.A. van 55.9

Groep 4:

1 : Dijken, R.B. van 93.7

2 : Schenkeveld, D. 87.1

3 : Faika, M. 54.6

Groep 5:

1 : Pulles, D. 150.5

2 : Pijpers, P.J. 99.2

3 : Verwoert, J. 48.1

Groep 6:

1 : Skrobic, D. 162.7

2 : Biemans, E. 134.0

3 : Slagboom, A.J. 112.7

Groep 7:

1 : Kerkhof, M.A. 178.8

2 : Flohr, M.R. 169.6

3 : Jacobse, L. 130.2

Groep 8:

1 : Dinteren, R.J.L. van 166.6

2 : Pluijm, R. van der 152.8

3 : Preuter, J.C. 144.9

De Marathon in de pers vandaag

AD- Drechtsteden (Jerry van Rekom) en Trouw besteden vandaag aandacht aan de Marathon Klik hier voor het artikel in Trouw, ga naar de editie van 21 februari en ga naar pagina 17.

Volgende editie

De spanning wordt er nog even ingehouden: gaat de Marathon in 2012 door?

Volg de toernooisite voor dit nieuws en bekijk ook alle uitslagen, foto’s en video’s van deze 13de editie.

Tot volgend jaar zeggen we maar alvast!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.