Twan Burg blijft verbazen

Twan Burg (Foto Hetty Roelofs)

De zwaarste dag in Cappelle la Grande is achter de rug. Traditiegetrouw wordt op maandag een dubbele ronde gehouden. Je kunt je bijna afvragen of het wel menselijk is om twee zware ronden op een dag te laten verspelen, maar reglementair is het toegestaan. Veel Nederlanders komen niet ongeschonden uit deze slijtageslag tevoorschijn. Maar Twan Burg uit Schijndel blijft verbazen.

Nadat hij maandagmiddag had gewonnen van een lager gerate tegenstander, moest hij dinsdag met zwart opboksen tegen Gajewski (2569). Maar opnieuw bleef hij moeiteloos op de been, de partij eindigde uiteindelijk in remise. Twan won een dame tegen een toren plus loper en pion, maar de tegenstander had een soort vesting waar niet doorheen te komen was. Met dit resultaat behoudt Twan alle kansen op een grootmeesternorm. Vandaag wordt vanaf 14:00 uur de zesde ronde gespeeld.

Van de sterkste Nederlandse spelers hebben we een klein overzichtje met de resultaten uit de vierde en vijfde ronde samengesteld:

Hierbij de partij van Twan tegen Gajewski:

Op het gevaar af sommige Nederlandse spelers te kort te doen, wil ik toch graag een paar bijzondere resultaten noemen die te noteren vielen van een paar landgenoten. Om te beginnen mocht de puntendeling van Jan van Overdam met zwart tegen de sterke grootmeester Julian Radulski er wezen.

Jan van Overdam (Foto Hetty Roelofs)

Ook niet misselijk was de overwinning van Mark Haast op Sieciechowicz (2441). Daar kun je mee thuiskomen!

Ook bepaald niet gek was wat Lisa Hortensius liet zien tegen de op papier veel sterkere David Miedema. Zij kwam met zwart beter te staan en leek zelfs de overhand te krijgen, maar moest uiteindelijk toch berusten in remise.

Op de foto is Lisa (links) te zien tegenover David, op de voorgrond zien we (rechts) Stefan Kuipers (Foto Hetty Roelofs)

Hierbij de partij David Miedema – Lisa Hortensius:

We zijn nog steeds benieuwd naar meer partijmateriaal. Een mailtje naar redactieschaaksite@gmail.com met een pgn-bestand in de bijlage en wij zetten het online!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportco├Ârdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.