Schaakrubrieken 26 februari 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

In NRC Handelsblad van zaterdag 26 februari 2011 stond een groot artikel over de wielersport met als kop: Snel geld brengt het peloton op hol. Onder het artikel een vijftal ‘inzetjes’ waaronder het volgende:

‘Schaker en bordenwasser’

‘Zdenek Bakala en Bessel Kok kwamen op 25 november 2010 tot een overeenkomst met manager Patrick Lefevere om Quickstep te ondersteunen. De Tjech Bakala (49) begon als bordenwasser , studeerde in Berkeley en werd rijk bij privatiseringsoperaties in zijn vaderland. Hij staat met een geschat vermogen van 1,2 miljard dollar als nummer 828 op de Forbes-lijst van rijkste mensen.

Zijn eerste inbreng bij de wielerploeg: aankoop van landgenoot en wereldkampioen veldrijden Zdenek Stybar.

Zijn Nederlandse zakenpartner Bessel Kok is ex-baas van telefoonmaatschappij Belgacom en maakte naam als schaakmecenas.’

Hans Ree

Zijn rubriek ‘In het café ’ begint met:

` In de eerste ronde van het Bataviatoernooi in Amsterdam zag ik de Indiër Praveen Thipsay aan het bord tegen Niaz Murshed uit Bangladesh. Hij leek sprekend op de Praveen Thipsay tegen wie ik in 1981 in de Indiase stad Bangalore een partij had verloren die me opeens vaag maar pijnlijk voor de geest kwam. Thipsay had toen iets geofferd. In correct, meende ik me nog te herinneren, maar ik was na dat offer de kluts kwijtgeraakt.

Dit moet zijn zoon zijn, dacht ik nu bij de Bataven. Maar dat was niet zo, hij was het zelf. Niets veranderd vergeleken met het beeld dat ik in mijn herinnering had . Zou hij ook denken dat ik niet veranderd was in de afgelopen dertig jaar? Dat heb ik maar niet gevraagd.’

Hij behandelt de partij Gerald Hertneck – Manuel Bosboom, Bataviatoernooi.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Spartak Vysotsjin – Antonios Hadzimanolis. St. Peterburg 2010. Zie hieronder.

Zwart begint en wint

´Oplossing: 1…Dg3 (in de partij zag zwart dit niet, hij speelde 1…Db8 en verloor later nog) 2. fxg3 f2+ 3. Kh2 f1D en zwart wint.´

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Een troost voor alle Bosboom-fans’ begint met:

‘Goed, spelers als Anand en Carlsen doen er niet aan mee, maar de Batavia-tienkamp in Amsterdam heeft andere voordelen. Terwijl tijdens het Tata-toernooi het podium van de grootmeesters verboden gebied is voor de toeschouwers, kunnen zij hier ouderwets meekijken over de schouders van de spelers. Bovendien is voor de treinreiziger geen betere locatie denkbaar dan café Batavia 1920 aan de Prins Hendrikkade vlakbij het Centraal Station.

Eigenaar Peter Tames is de gastheer van het toernooi. Omdat het hem niet beviel dat al jaren in Amsterdam geen behoorlijk toernooi meer werd gehouden, besloot hij zelf het initiatief te nemen. Met beperkte middelen lukte het in 2009 en 2010 twee meestertoernooien te organiseren. Ditmaal is de lat hoger gelegd. Met dank aan sponsor Grolsch is de tienkamp opgewaardeerd tot een toernooi waarin de deelnemers een grootmeesterresultaat kunnen halen.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Bosboom – Sonttag, Munster 2010 en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘Batavia 1920’ begint met:

‘Een van de kleinere toernooien met pretenties is het Batavia-toernooi in Amsterdam. Het aantal deelnemers is aangepast aan de locatie: de benedenzaal van café Batavia 1920 tegenover het Centraal Station. Al voor het derde jaar worden tien spelers uitgenodigd, waarvan drie met de titel Grootmeester. De overige zeven spelers zijn Internationale Meesters die staan te trappelen om hogerop te komen. Met dit uitnodigingsbeleid voldoet het toernooi aan de minimale eisen van de FIDE om grootmeester- normen te kunnen behalen. Bij de opening, vorige week vrijdag, vertelde organisator en uitbater Peter Tames vanachter de bar dat de toernooiformule ternauwernood was gehaald.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van D. Shire , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Shirov- Eljanov klik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

‘Al enkele keren is er aandacht geweest voor problemen van de Italiaanse problemist Christoffanini (1908-1980). Van mijn Italiaanse vriend Bonivento ontving ik als prijs een door hem in 2006 uitgegeven herinneringsboek over Christoffaninni met 472 schaakproblemen. Deze problemen zijn ideaal voer voor de oplossers: mooie klassieke ideeën met verrassende sleutels. Deze keer wil ik twee problemen bespreken die destijds onder nummer 769 en 770 zijn geplaatst. Verder wil ik twee nieuwe tweezetten (825 en 826) ter oplossing aanbieden.

769. G. Christoffanini, tweezet (Kg6,Dd5,Tc5,Tb3,Lh2,Pe2,d2,f6; Kg4,Lh3,Pc3,Pg3,b4,f2,g5,h4.)

De sleutelzet is 1. Tc4! De toren maakt een batterij met het paard van e4. De dreiging is 2. Pxf2 mat. Op 1. …Kf3 komt 2. Pxg3 mat en op 1. …Kf4 2. Pxc3 mat. Een mooi helder idee: in de ene variant komt Pc3 in de penning waardoor wit het andere paard slaat en in de tweede variant is dat precies andersom. De zwarte paarden zorgen verder zelf ook nog voor mooi spel: 1. …Pcxe4 2. Dxg5 mat en 1. …Pgxe4 2. Df5 mat. Een schitterend geheel.’

Max Pam

Zijn rubriek ‘Taimanov: multitalent op leeftijd’ begint met:

‘Af en toe word ik erop aangesproken dat ik een oudere vader ben, die op zijn 53ste nog een zoon heeft gekregen. In het gezelschap is er dan altijd wel iemand die zo behulpzaam is je voor te rekenen dat je te oud bent om nog samen te voerballen, of dat je je zoon niet meer zult meemaken als hij tot minister-presidentschap is geroepen.

Het zij zo, maar er is altijd baas boven baas. Op Chess in Translation – Russisch schaaknieuws in het Engels- staat een lang en opmerkelijk artikel over Mark Taimanov, de Russische grootmeester die onlangs 85 jaar is geworden. Veel schakers en niet-schakers zullen zich de naam Taimanov herinneren als de man die in 1971 verpletterend (6-0) door Bobby Fischer werd verslagen.

Maar Taimanov is veel meer dan alleen Fischers kanonnenvlees. In alle opzichten heeft hij een geweldig leven gehad. Sterker nog: hij heeft nog steeds een geweldig leven! Op latere leeftijd is Taimanov hertrouwd met een aantrekkelijke jonge vrouw. En zo is hij op zijn 81 ste nog vader geworden. Niet zo maar een vader, maar een vader van een tweeling.’

Hij behandelt een stelling ( zie hieronder) uit de partij Taimanov – Fischer, Buenos Aires 1960 en de partij Karpov – Taimanov (1977).

Taimanov – Fischer, krijgt wit zijn pion ongeschonden aan de overkant?

Tot slot schrijft hij: ‘Wie meer partijen wil naspelen verwijs ik naar Taimanov boek Selected Games. Er staan 60 partijen in die stuk voor stuk de moeite waard zijn.’

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5413 voor beginners en B5413 voor gevorderden.

A5413 Wit aan zet wint?
B5413 Wit aan zet wint, wat wint?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.