HMC Calder door naar laatste acht

Middels een zwaarbevochten overwinning op UVS heeft HMC Calder zich geplaatst voor de finale van de poulewedstrijden in de KNSB-beker. De winnaar van deze finale gaat door naar de Final Four, die op Hemelvaartsdag op 2 juni gehouden gaat worden in Bussum ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van BSG.

Een locatie vinden in Oeteldonk in het carnavalsweekeinde heeft flink wat voeten in de aarde. Onze eigen clublokaal is in die periode alleen toegankelijk voor feestneuzen, dus moesten we uitwijken, maar waar haal je een zaaltje vandaan waar je niet het risico loopt om overstemd te worden door feestgedruis en carnavalskrakers? Onze zoektocht bracht ons uiteindelijk in de kelder van een gezondheidscentrum. Alle voorzieningen bij de hand (cola, koffie, thee) en soundproof! Met een officiële KNSB-arbiter bij de hand konden aan tien borden de klokken in beweging worden gezet om klokslag 20:00 uur.

Aan tien borden ja, want behalve voor de KNSB-beker werd er ook gespeeld in de NBSB-avondcompetitie en zelfs twee partijen (vooruit) in de Meesterklasse. Er viel dus heel wat te beleven aan de Rompertsebaan.

Laat ik mij hier echter beperken tot de KNSB-beker.

UVS beschikt sinds kort over enkele ervaren SMB-cracks van boven de 2200, dus we waren gewaarschuwd. Als joker kon aan bord 4 David van Kerkhof ingezet worden, die sinds kort weer thuis is van een halfjaarlijkse stage in het verre Berlijn – o wat erg! Als ze mij vragen (en dat gebeurt regelmatig) wat je als teamleider allemaal moet doen bij een KNSB-wedstrijd is mijn standaardantwoord: niets. Mijn belangrijkste taak is de spelers niet voor de voeten te lopen of obstakels in de weg te leggen. En dat is moeilijker dan je zou denken. Voorts komt het een, twee keer per jaar voor dat je een daadwerkelijk aandeel hebt in de totstandkoming van de einduitslag. Dit was zo’n geval. Want op een gegeven moment komt David naar mij toe met de mededeling: ‘mijn tegenstander heeft remise aangeboden.’

Nou stond Jasper aan bord 3 twee stukken tegen een toren voor (inschatting winst), Geert had aan bord 2 de hele damevleugel van wit opgegeten en bij Bosch aan bord 1 was alles vooralsnog onder controle. Ik kijk naar de stelling op bord 4

Frons, frons. Dus hier speelde wit 23.fxe5 en biedt remise aan? De arme tekent daarmee zijn eigen doodsvonnis. Want de stelling is van alles, maar geen remise. En wie in een dergelijke situatie met minder tijd en bijna 200 elo-punten minder remise aanbiedt, die ziet het klaarblijkelijk niet meer zitten. ‘Doorspelen!’ luidt mijn resolute antwoord. Na 23…f4 24.e6 deelt onze David met 24…b5 opnieuw een mokerslag uit. Het tijdverbruik bij wit stijgt en stijgt. Het is mij inmiddels duidelijk dat zwart in feite bezig is met een ander spel (pokeren), maar dat mag de pret niet drukken. Onder de druk van de klok plaatst wit zijn koning op zet 37 op het verkeerde veld en kan David met een elegant loperoffer een einde aan de partij maken

38…La6! 0-1

Ziezo, die zit. 39.Dxa6 Txc2+ overleeft de witte koning niet.

Ervaring

Het is echter nog niet gedaan, want de UVS’ers aan de topborden verweren zich met man en macht. Met nog een kleine twee minuten op de klok laat Jeroen Bosch een sterk staaltje van zijn grote ervaring zien.

Hier komt wit met 29.Lg5 op de proppen, daarbij gebruik makend van de ongelukkige positie van de loper op h3. Zwart antwoordde snel 29…Txf2 30.Dxf2 hxg5 (er is geen andere keus meer) 31.Df7+ Kh6 32.Pf6 Dh8 (32.Tb7 verandert niets aan de situatie) en hier vergewiste Jeroen zich kalm van de tussenstand in de wedstrijd. Toen hij te horen kreeg dat we met 2-0 voor stonden kon hij met gerust hart afstevenen op zetherhaling: 33.Pg8+ Kh5 34.Pf6+ Kh6 35.Pg8+ Kh5 36.Pf6+ remise en HMC Calder door.

Gelukkig hoefde hij zich dus niet in te laten op trucjes als 34.Df8? Tb2 (zwart wint meteen na 34…Tf3) en nu 35.Dh6+ met als pointe 35…Dxh6 36.Pf6 mat! Zwart wint echter ook hier met het ontnuchterende 35…Kg4!.

De computer laat zien dat zwart met 29…hxg5 30.Pxg5+ Kg7 31.Pxh3 had kunnen doorvechten – dit is een loeischerpe stelling met volop kansen voor beide partijen om de mist in te gaan. Uit praktisch oogpunt had Joost daar bij een stand van 2-0 natuurlijk voor moeten gaan. Een ply eerder blijkt 29.Lxd6! finito. Dat had Jeroen als mogelijkheid gezien, maar niet goed uitgerekend en bovendien is het erg riskant met nog iets van twee minuten op de klok.

Wedstrijd gedaan. Maar niet aan bord 2. De witte damevleugel werd daar stelselmatig ontmanteld, wat Erik van Heeswijk op de gedachte bracht om alle kaarten op een koningsaanval te zetten.

Deze agressieve zet had Geert niet voor mogelijk gehouden. Wit geeft een pion met schaak weg, maar na 24…Dxg4+ 25.Pg3 zit zwart in een moeilijk parket, waar hij niet mee uitgeraakte. Uiteindelijk ging onze topscorer in de Meesterklasse op zet 39 door zijn vlag in verloren stelling.

In de finale zullen we de winnaar van de andere halve finale voorgeschoteld krijgen. Dat wordt ASV Arnhem of RSR Ivoren Toren. Wij wachten de uitslag op 10 maart rustig af.

Beker Poule D Ronde: 4; Datum: 2011-03-04

HMC Calder (2361)- UVS (2202) 2½ – 1½

1.Bosch,J.M.(Jeroen) 2417 – Retera,J.J.C.M.(Joost) 2296 ½-½

2.Stricht van der,G.(Geert) 2391 – Heeswijk van,E.L.(Erik) 2236 0-1

3.Broekmeulen,J.(Jasper) 2378 – Rijn van,A.B.(Anton) 2204 1-0

4.Kerkhof van,D.(David) 2258 – Arts,D.(Dennis) 2074 1-0

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.