Schaakrubrieken 5 maart 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Nieuwe No.1 ’ begint met:

‘ Bij de tramhaltes staan sinds kort weer nieuwe billboards van de kledinglijn G-Star Raw met foto’s van Magnus Carlsen. De broek iets lager op de billen, maar verder was er weinig veranderd vergeleken met vorig jaar. Nog steeds staat er’No.1 on the World Chess Ranking List’’, hoewel het al eind januari na het Tata-toernooi in Wijk aan Zee duidelijk was dat niet Carlsen maar Anand de nummer een zou zijn op de lijst van de FIDE van 1 maart.

Zal er nu wegens valse voorlichting een klacht bij de reclamecodecommissie worden ingediend door een concurrerende spijkerbroek of door een verontruste fan van Anand? En zal die klacht er toe leiden dat G-Star de tekst aanpast door no.1 te vervangen door no.2?

Bij iedere nieuwe Fide –lijst nieuwe billboards maken, daar valt natuurlijk niet aan te beginnen. Ze kunnen beter een tekst maken die door de jaren heen standhoudt, iets als ‘Magnus doodt 99 % van de huishoudbacteriën ‘’, maar waarschijnlijk zal G-Star tegen Carlsen zeggen:’Jongen, wat er ook gebeurt, voor ons blijf je altijd nummer een.’

Anand staat dus weer eerste, Carlsen is tweede en daarna komt Levon Aronian. Het verschil tussen de drie is zo klein dat één partij genoeg kan zijn om de onderlinge volgorde te veranderen.’

Hij behandelt de partij Daniel Stellwagen – Robert Kempinski, Bundesliga.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Ivan Denisov – Anatoli Zamysliajev, Sint Petersburg 2010. Zie hieronder.

Wit begint en wint op slag

´Oplossing: 1.b4 en zwart gaf op. Na 1…Txf2 2.Ta1+ gaat hij meteen mat anders wint wit minstens een stuk bij aanhoudende mataanval´

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Russische hitparade van meesterwerken’ begint met:

‘Wie er zeker van wil zijn dat geen parel van ware schaakkunst an zijn aandacht ontsnapt, doet er verstandig aan eens per maand de rubriek ‘Hitparade’ op de Russische website chesspro.ru te raadplegen. Met dank aan een panel van eminente grootmeesters stelt de redactie een toptwintig op van de beste partijen van de afgelopen maand.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Caruana – Kortsjnoi en het naspelen hiervan … Volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘Batavia 1920 (2)’ begint met:

Het Batavia-toernooi 2011 heeft geen grootmeesternormen opgebracht. Winnaar werd de Duitse Grootmeester Gerald Hertneck, die als een speer uit de startblokken ging (4,5/5) en toen in de tweede helft gas terug nam met vier remises. Hij eindigde aldus op 6,5 punt en was daarmee de enige van het deelnemersveld die aan de GM-norm voldeed (geeft goed het niveau van een grootmeester aan). In zijn slottoespraak zei Hertneck: “Dit toernooi was om meerdere redenen voor mij bijzonder. Ik speel nog zelden een gesloten toernooi sinds mijn vaste baan en de ongebruikelijke ambiance van een café deed mij goed”. Hertneck, ooit een top vijftig speler op de wereldranglijst, was een klasse apart, hij bleef ongeslagen en liet af en toe zien hoe goed hij nog is.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Ommeren , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Gelfand – Nakamura klik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

In Dordrecht wordt er steevast in de voorjaars- en herfstvakantie een gezelligheidstoernooi georganiseerd in de Witte Haen. Al vliegen de stukken over het bord en wordt er geramd op de klokken, het is aangenaam om daar aan deel te nemen en de sfeer blijft goed. Op het toernooi kwam een breekzet voor.

Portisch-Gligoric, Milaan 1975. Wit aan zet

In een partij Portisch-Glicoric te Milaan 1975 kwamen een aantal prachtige breekzetten voor. Zie diagram. Gligoric had net Db7 gespeeld en had zich verzoend met een speelbaar eindspel met pion minder. Portisch wilde echter in het middenspel blijven en ging combineren. 32. Pxh7!! (Op 32. …Lxh7 volgt de schitterende breekzet 33. Pd8!!, die de dubbele dreiging 34. Pxb7 en 34. Tf8+ mat in zich bergt. Zwart moet wel op d8 nemen, maar gaat dan mat: 33. …Txd8 34. Dxd8+ Lg8 35. Dh4+ Lh7 36. Tf8 mat.) 32. …Pf5 (Maakt de zevende rij vrij en valt de dame aan. De witte stukken staan echter te goed opgesteld.) 33. Txf5! Lxf5 (Het eindspel na 33. …Dxh7 34. Dxh7+ Kxh7 is volstrekt kansloos.) 34. Pe7!! (Opnieuw een breekzet van grote klasse. De directe dreiging is 35. Pf6+ Kg7 36. Pxf5+ Kf8 (36. …Kf7 37. Pxd6+ is damewinst) 37. Dh6+ en mat in twee.) Zwart gaf op omdat loperzetten het verlies niet kunnen afwenden.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5419 voor beginners en B5419 voor gevorderden.

A5419 Wit aan zet wint?
B5419 Zwart aan zet wint, wat wint?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.