Interview met Olga Dolgova, de nieuwe vrouw van Alexei Shirov

In een interview, direct na zijn verloren partij tegen Peter Svidler tijdens de World Cup in Khanty-Mansiysk in 2009, moest Alexei Shirov een privévraag beantwoorden.

Je kwam met een charmante vriendin naar Khanty-Mansiysk, vertel ons meer over haar.

Alexei begon te stamelen, het viel op dat hij naar de goede woorden moest zoeken.

´Het is niet makkelijk over een geliefde te spreken. Olga´s steun is nu belangrijk voor me. Van onschatbare waarde zelfs. Ik ben dankbaar dat ze naar hier is gekomen.

We zijn pas recent samen hoewel we elkaar al langer kennen. Sinds we samen zijn heb ik een optimistischer kijk op mijn schaken en ook op mijn leven.’

Olga en Alexei

Haar naam is Olga Dolgova, 23 jaar oud. Ik heb haar tot dusverre drie keer ontmoet:

• In Wijk aan Zee 2010, ik herinner me nog dat haar blik strak gericht was op het bord waaraan Alexei speelde.

• Tijdens het Univé Open Toernooi, Hoogeveen 2010

• In Wijk aan Zee 2011: tijdens het Tata Steel Schaaktoernooi kwamen we in gesprek toen we beiden moesten wachten tot onze mannen hun partij beëindigd hadden. We hadden de kans meer met elkaar te spreken. De tijd vloog voorbij en wat een interview had moeten worden werd een zeer geanimeerd gesprek.

In het modern schaken is de computer de beste vriend van elke sterke (groot)meester.

Echter de uitstekende resultaten van Alexei Shirov (M-Tel Masters 2009, Wijk aan Zee 2010, Shanghai Masters 2010) bleken een diepere verklaring te hebben, Olga zijn vrouw.

Zij is Woman International Master en heeft een universitaire opleiding voltooid.

Haar taak is Alexei van allerlei rompslomp te ontlasten tijdens een toernooi zodat hij zich optimaal kan richten op waar hij goed in is: het schaken. Zij is er voor hem. Zij houdt zijn gemoedstoestand goed in de gaten en zorgt voor de nodige steun en afleiding. Je kunt niet altijd aan schaakpartijen blijven denken.

De druk op Olga is vaak even intens als op Alexei. Maar ze heeft altijd een verlegen glimlach op haar gezicht.

We kunnen vaststellen, niet omdat ik ook een vrouw ben, dat er achter elke sterke grootmeester een verstandige en geduldige vrouw nodig is. In het geval van Alexei is dat Olga die hem kan stimuleren en hem naar nog hogere schaakhoogten kan sturen.

Wanneer ben je met Alexei getrouwd?

Trouwfoto van het gelukkige stel

Op 26 juni 2010. Ik kreeg veel gelukwensen, ook voor het krijgen van een baby zelfs! Ik was daar volkomen door verrast, maar het schijnt dat veel mensen denken dat dat de belangrijkste reden van ons huwelijk was. Ik begrijp dat mensen verrast waren met ons huwelijk , maar wij waren evenzeer verrast door wat ze opmerkten.

Waar zijn jullie getrouwd?

Nog een trouwfoto van het gelukkige stel

Ja, we besloten te gaan trouwen, waarom niet. We trouwden in mijn woonplaats omdat ik enig kind ben en mijn hele familie en al mijn vrienden bij dit bijzondere moment wilden zijn.

Heb je je studie al afgerond?

In 2009 studeerde ik af aan de Eastern State Transport University van Khabarovsk en behaalde mijn masters in toegepaste wiskunde en computerwetenschappen.

Ik studeer nu verder voor mijn ‘doctors bul’ en mijn dissertatie gaat over wiskundige modellen, numerieke methoden en complexe programma’s. Ik volg deze studie aan de Russische Academie van Wetenschappen.

Is dat niet ongebruikelijk voor een vrouw?

Toen ik klaar was met mijn voortgezet onderwijs adviseerde mijn vader me in deze richting omdat hij me goed kent en weet waarin ik geïnteresseerd ben. Ouders willen altijd het beste voor hun kinderen. En het bleek dat hij gelijk had.

Waar ben je geboren?

Olga Dolgova

In de Russische stad Tynda. Het is een belangrijk knooppunt voor treinen en soms de hoofdstad van de BAM genoemd (Baikal Amur Mainline). In 1997 verhuisden we naar Khabarovsk. Dit ligt dicht bij de Chinese grens, ruim negen uur vliegen naar Moskou en ongeveer 900 km van Wladiwostok. Het is een grote stad met ca. 700.000 inwoners. Er is een vliegveld en verder alles wat ik nodig heb. Soms vragen mensen me wel of we ook elektriciteit en internet hebben, wat een rare vragen!

Ben je weleens in China geweest, je woont er zo dicht bij?

Ja, ik heb ook op een Chinese school gezeten en Chinees is mijn tweede taal. Maar ik kan niet wennen aan hun cultuur en mentaliteit. Het zijn harde werkers maar laten we het nu maar niet over politiek hebben.

Hoe leerde je Alexei kennen?

Op een toernooi natuurlijk. In 2008 tijdens het Russisch Kampioenschap voor teams in Sochi. Toen spraken we met elkaar maar na het kampioenschap gingen we ieder ons weegs. Anderhalf jaar later kwamen we elkaar weer tegen op internet. Hij zag me toevallig op Facebook. En van het een kwam het ander, na enkele maanden hadden we weer de gelegenheid elkaar te ontmoeten.

Doe je nog mee aan schaaktoernooien?

Nee, niet vaak meer twee of drie keer per jaar vind ik voldoende. Ik wilde me concentreren op mijn studied at vind ik belangrijker voor mijn toekomst dan het professionele schaken.

Waar speel je nog?

Ik speel nog voor Hamburg in de Duitse Bundesliga in de eerste divisie. We hebben ook een Roemeense schaker in ons team.

(Ik herinner me jou ook nog van een toernooi in Sint Petersburg, waar ik ook speelde.)

Hoe voel je je als Alexei moet spelen?

Dat is een moeilijke vraag… meestal ben ik nerveus maar weet niet waarom. En als ik hem secondeer vraag ik altijd wat er gaande is op het bord, heb je deze stelling gecontroleerd? Dan zegt hij: ‘maak je geen zorgen , dat heb ik gedaan’.

Ik ken hem , ik ken zijn karakter en ik begrijp niet dat er vaak zulke agressieve stellingen op het bord verschijnen.

Hij is vredig , zorgzaam en rustig, maar achter het bord is het een ander verhaal.

Wat doe je als Alexei moet spelen?

Ik lees, ik werk aan mijn dissertatie, ik leer de Engelse taal of ik ga ‘shoppen’ en soms doe ik helemaal niks.

Waar is jullie ‘thuis’?

Bij mijn ouders, we hebben een appartement in Riga en een in Tarragona (Spanje), niet ver van Barcelona. ’s Zomers zijn we in Spanje en met de herfst en winter zijn we in Riga.

In Spanje zijn er zoveel verleidingen, het strand, de zon …

Zie je je ouders nog wel eens?

Ik probeer ze zo vaak als mogelijk is te bezoeken, ik ben hun enige kind. Ik bel iedere dag met ze. We gebruiken ook Skype en internet natuurlijk. Mochten we een kind krijgen dan wordt het een stuk moeilijker mijn ouders te bezoeken. Ze wonen zo ver weg.

Met kerst en nieuwjaar zijn mijn ouders naar Riga gekomen en hebben we met elkaar de feestdagen doorgebracht.

Olga en Alexei hartelijk dank voor dit interview!

Op mijn website het uitgebreidere interview met Olga en meer (trouw)foto’s. Klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.