Psychologie in het schaakspel

De captain van het eerste team van de Bergense Schaakclub, Hein Spaan, had er slapeloze nachten van gehad. Voor handhaving van zijn team in de eerste klasse was het noodzakelijk om op 14 december 2001 in Den Helder van MSC 1 te winnen. Maar als analytisch denker was bij hem een weliswaar riskant doch niettemin geniaal idee geboren.

Hij nam twee zwakke invallers mee, die de schakende marinemensen zand in de ogen moesten strooien met snelle verliespartijen. Vervolgens zouden er een paar op remise moeten aansturen. En op het moment dat de tegenstander overtuigd was van zijn overwinning, zouden de anderen toeslaan. En zo gebeurde het ook.

De twee invallers, waarvan we de namen uit respect voor hun families niet zullen noemen gingen binnen twee uur onderuit. Twee nul voor Den Helder en je zag meteen de ontspanning op de gezichten. Vervolgens speelden Albert Knop, Henk Spaan en Hans Blank gelijk zodat het om elf uur 3,5 – 1,5 voor MSC was en de resterende Heldenaren genoeglijk achterover leunden. Dit werd een leuke avond en de winst kon hen niet meer ontgaan.

Dat was het moment waarop captain Hein gerekend had en waarop zijn hele strategie was gebaseerd. Voor het bereiken van dit moment waren de twee arme invallers geofferd en hadden de andere drie slechts remise mogen maken.

Zijn analyse was juist gebleken want op het ogenblik van de totale ontspanning bij de tegenstanders zetten Sjaak Pielaat, Kees Kager en Jan Keijser hun demarrage in. Geschrokken van zoveel energie in zo´n kansloze positie verweerden de’ jutters’ zich nog met leeuwenmoed, maar de Bergenaren waren ontketend en lieten zich alle drie de winst niet meer ontgaan. Een geraffineerde overwinning dus van Bergen met 4,5 tegen 3,5.

Het is duidelijk dat de man die dit gewiekste psychologische spel in scene heeft gezet een zeer aantrekkelijk coach voor iedere sportclub is. Hein krijgt dan ook al van alle kanten aanbiedingen en gevaar voor vertrek naar het buitenland is levensgroot.

Maar het bestuur van de Bergense Schaakclub beraadt zich over maatregelen om de captain van het vlaggenschip hier te houden. Ook wordt een lokale actie overwogen met advertenties en posters onder het motto: ‘Hein moet blijven’. Iedereen die een affiche met foto voor zijn raam wil hangen wordt verzocht dit met het bestuur van de schaakclub op te nemen.

Jaap Bijlsma, 17 december 2001

Dit is een van de vele verhalen en anekdotes uit het mooie jubileumboek van de SV Bergen. Eerder publiceerden we al over dit jubileumboek. Wil je meer verhalen en anekdotes lezen? Doe dan nog snel mee.

Schaaksite.nl verloot, in samenwerking met SV Bergen, tien exemplaren. Deelname hieraan is gratis. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar , onder vermelding ‘Bergen’. De termijn van inzenden sluit op 15 maart 2011 om 24.00 uur!

Ook is het jaaroverzicht van de in 2011 te verloten boeken online gezet. Klik hier en ga snel kijken!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.