BSG moeizaam langs Unitas

Bij voetbal heb je het altijd over het thuisvoordeel. Bij schaken lijkt thuis spelen eerder een nadeel dan een voordeel. Waarom? Omdat er tijdens de reis en vooral als dat een treinreis is, de wedstrijd en de tegenstanders uitgebreid besproken worden. De varianten die ze spelen en wat die-en-die de vorige keer ook alweer gespeeld had. De schaakrubriek uit de diverse zaterdagskranten er nog bij en de voorbereiding is optimaal. Op een of andere manier ontstaat er een groepsgevoel en laat die tegenstander maar komen, die rollen we wel effe op. Wat staat er aan voordeel tegenover voor de thuisspelers? Later opstaan, dat werkt bij schakers altijd goed. En een betere bekendheid met de locatie en de daarbij behorende geluiden. Dat laatste ging deze keer voor de BSG-ers niet op, toen deze net zoals de bezoekers vanuit Groningen en Zaandam verbaasd opkeken toen er om half drie er een stoet van 63 vrachtwagens voorbij kwam, luid toeterend. Het was de 22ste Gooische Karavaan die door de Kiwanis Club Laren werd georganiseerd en verstandelijk en lichamelijk gehandicapten mee laat rijden.

Terug naar de wedstrijd. BSG was op volle oorlogssterkte en had de verlieswedstrijd van vorig jaar nog goed in het achterhoofd. Unitas deed het in eerste instantie alleen zonder Peter Hulshof, voor hem deed Jouke Algra mee, maar paste om 1 minuut voor 2 nog noodgedwongen een wissel toe, door non-playing captain Wout Knol te laten invallen voor een onbereikbare Otto Rubingh.

De middag begon vreedzaam, op bord 4 tekende Robert Ris en Adrian Clemens de vrede op de 31e zet getekend na herhaling van zetten in een Grunfeld-Indier, waar zwart op de 21ste zet een kwaliteitwinst gemist had. Op bord 9 bracht Ewoud de Groote BSG op voorsprong door Jouke Algra te verslaan in een open Catelaan. Wit had al mis gegrepen in een afruil op d5 waardoor zwart een zeer plezierige stelling kreeg en op de 28e zet als volgt afmaakt:

28. – c3-c2 29. Dc1xc2 (Td3?) Dc8xc2 30. Pd4xc2 Pd5xf4! 31. Td1xd6 Pf4xh3+ 32. Kg1-g2 Lb4xd6 33. Te5xe7 Ld6xe7 36. Kg2xh3 a5-a4 37. b3xa4 en gelijk opgegeven.

Op bord 6 breidde Ton van der Heijden de voorsprong uit tot 2,5-0,5 door Jan Balje te verslaan in de Botwinnik van de Slavische verdediging, waarin vreemde materiaalverhouding op het bord staan, na ruil van een dame tegen loper, paard en twee pionnen. De witte dame was actiever dan de zwarte lichte stukken, waardoor wit het initiatief hield. Toen zwart vlak voor de tijdscontrole misgreep was het helemaal uit. Op bord 3 vergrootte Alexander Berelowitsch door met zwart Jasper Geurink te verslaan in een Franse partij.

Op bord 2 raakte Leon Pliester zijn perfecte score kwijt tegen Erik-Jan Hummel. In een Franse partij had hij met wit lang het beste van het spel, tot hij een combinatie op e5 met een toren ipv een paard begon. Doordat zwart in het vervolg niet steeds de beste zet deed werd de stand nog gelijk, maar in tijdnood werd in een gelijke stand helaas mis gegrepen op de 37e zet. Lars Ootes kende op bord 1 een ongelukkige middag tegen Grigori Kodentsov. Na met zwart gelijkspel verkregen te hebben in een Konings-Indier ging het in tijdnood mis met beide spelers en ging de stelling van gelijk naar beter voor zwart naar compleet gewonnen voor zwart tot een ondekbaar mat door wit. Op bord 10 werd na veel afruil de remise getekend in een Russische partij tussen Frans Borm en Martin Riksten.

Op bord 5 kende Henk van der Poel een vreemde middag. De verwachtte tegenstander komt niet opdagen en terwijl je het punt al eigenlijk al telt, moet je vervolgens alsnog aan de slag tegen de non-playing teamcaptain van Unitas Wout Knol. In de Rubenstein-variant van het Nimzo Indisch had zwart steeds het betere stelling en beslist uiteindelijk een pionnendoorbraak het slecht definitief.

Zwart zette voort met 35. -, d5-d4 36. e3xd4 (beter eerst slaan op b7) Lb7xf3 37. g2xf3 c5xd4 38. Pc3-e4 Pf6xe4 39. f3xe4 d4-d3 40. Lg1-e3 d3-d2 41. Te1-d1 Td7-d3 42. Le3-f2 Td3xb3 43. Tb1xb3 Db8xb3 44. Df5-g4 Db3-d3 45. e4-e5 Td8-c8 46. e5-e6 f7-f5 en wit liet zich de rest niet meer bewijzen. Daarmee was het eerste matchpunt binnen. De andere twee borden leken allebei remise te worden, maar het liep anders af. Lennart Ootes kwam na minder gestaan te hebben terug in een Spaanse partij tegen Nick Bijlsma, maar werd in een toreneindspel de goede verdediging niet meer gevonden.

Matchwinnaar voor BSG werd deze middag Jesper de Groote. In een Aljechin ging het lang gelijk op tegen Alef Boer, tot deze in het verre toreneindspel de mist in gaat op de 80e zet in de volgende stelling.

Wit heeft net zijn toren naar b3 gespeeld. Hoewel niet eenvoudig te zien, is het opspelen van de pion naar d2 de enige weg naar remise. Zwart speelde echter 80. -, Tc3xb3 81. c7-c8D Tb3-b4 82. Kd6-c5 (Da8 is mat in 8) Tb4-b5+ 83. Kc5-c4 Tb5-b4+ 84. Kc4-c3 Tb4-b6 85. Dd8-c8 Ka5-b5 86. Dd8xd3+ Kb5-c6 87. Kc3-c4 Kc6-c7 88. Dd3-h7+ Kc7-c6 89. Dh7-e7 Tb6-b7 90. De7-e6+ Kc6-c7 91. Kc4-c5 Kc7-b8 92. De7-d6+ Kb8-c8 93. Dd6-f8+ Kc8-c7 94. Df8-f4+ Kc7-d7 95. Df4-f5+ Kd7-c7 96. Df5-e5+ Kc7-c8 (verkort de het lijden) 97. Kc5-c6 en zwart liet zich niet meer mat zetten.

Daarmee werd de einduitslag 6-4 voor BSG.

Omdat ook Purmerend en De Eenhoorn wonnen blijven er drie koplopers in klasse 1A. BSG heeft van deze 3 de meeste bordpunten. Op 9 april volgt de belangrijke uitwedstrijd tegen De Eenhoorn. Gelukkig een uitwedstrijd!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.