Rotterdam scoort een belangrijke overwinning

Dit was een belangrijke wedstrijd voor de competitie. Immers bij winst van de Rotterdammers waren zij veilig en de Amsterdammers zo goed als gedegradeerd. Andersom zouden beide clubs nog steeds in de problemen zijn. Het werd ondanks hardnekkige tegenstand van Caissa een duidelijke overwinning voor Rotterdam, hoewel op sommige borden voor de thuisclub de zaken de goede kant opvielen.

Vechtlust.

Dat de Amsterdammers ondanks het Rotterdams overwicht er voor gevochten hebben moge duidelijk zijn. Want na de eerste tijdcontrole waren er slechts twee partijen beëindigd. Pascal kreeg een eenvoudig gewonnen toreneindspel, nadat Ivo met de slechte zet Db3 de dames liet ruilen. De witte damevleugel daarmee beslissend verzwakkend. Het Hollands blijft een moeilijke opening. Ondanks vele complicaties werd het evenwicht nimmer verstoord. Een remise aan het tiende bord was een logisch gevolg.

Tussenspel.

Luc en Paul, oude strijders, hoe kan het anders, kozen de Spaanse opening. Afrui variant, bekende verwikkelingen spelpatronen. Tijdens het afwikkelen, stukken ruilen, verloor wit onderweg een pion. Het onstaande toreneindspel had waarschijnlijk toch nog wel remise moeten worden. Maar Luc heeft zoals bekend veel zitvlees en was alerter dan Paul, zodat Luc zijn vrije a-pion naar de overkant kon brengen. Inmiddels had Maarten in een toreneindspel een pion gewonnen. Bart had niets bereikt en na veel stukkenruil, was een volkomen gelijk eindspel ontstaan. Frans won eerst een kwaliteit tegen Hans Ree, maar gaf die later weer terug. Wit had een gevaarlijke doorgebroken vrijpion op c6, maar zwart kwam met zijn dame aan de andere kant binnen. Martin kwam na een zeer gecompliceerd middenspel verloren te staan. Had inmiddels een kwal ingeboet. Maar zwart onder grote spanning maakte een fout op het bekende moment van de 41ste zet. Daarmee deed wit weer volop mee. Rini en Gert Jan speelden een interessante openingsfase. Na vele complicaties ontstond een eindspel met aan de witte zijde 2 torens en zwart toren + paard en 3 mooie pionnen op de koningsvleugel. Het was duidelijk dat zwart de beste kansen had. Bonno had na vele verwikkelingen een kwaliteit gewonnen en activeerde zijn stukken, om het karwei af te maken. Tenslotte raakte Jan Willem v.d. Griendt in de problemen. Hij had een veelbelovende stelling opgebouwd, maar in de haast traditionele tijdnood ging het mis. Hij had de gewonnen kwaliteit weer teruggegeven en verloor daarna nog eens 2 pionnen. De technische afwikkeling liet op zich wachten, maar de stand was verloren.

Rijpe appels.

Nu was het wachten in de slotfase van de wedstrijd op de resultaten. Plotseling beeindigden bijna alle partijen op hetzelfde moment. Maarten liep met zijn koning naar de damevleugel en zwart kon promotie van de a-pion niet meer voorkomen. Aan bord drie was inmiddels bijna alles van het bord, wit had nog wel een pion gewonnen, maar zaken konden niet meer gedaan worden, mede doordat er geen materiaal meer over was. Frans en Hans besloten tot remise, omdat de zwarte dame schaakjes kon blijven geven en het voor wit te gevaarlijk was op winst te spelen. Martin had op de koningsvleugel zeer actief stukkenspel gekregen. De zwarte koning stond hoogst onveilig. Met behulp van allerlei penningen, won Martin materiaal terug. En toen tenslotte zwart de beslissende fout maakte, ging hij zelfs mat. Rini bracht ondertussen zijn pionnen naar voren. Hetgeen resulteerde dat zijn e-pion de onderste lijn bereikte en wit tegelijk opgaf. Bonno verzilverde zijn overwicht op bekwame wijze. Een zeer goede overwinning van Bonno op zijn geroutineerde tegenstander. Tenslotte had Jan Willem alle pionnen van het bord geruild, maar was het eindspel van loper + paard tegen de koning ontstaan. Met beperkte bedenktijd technisch toch nog wel even moeilijk. Maar wit wist zijn punt toch te scoren.

Bord SO Rotterdam Caissa Uitslag

1. Luc Winants Paul v.d. Sterren 1 – 0

2. Maarten Solleveld Arno Bezemer 1 – 0

3. Bart Michiels Alje Hovenga ½ – ½

4. Frans Cuijpers Hans Ree ½ – ½

5. Pascal Vandevoort Ivo Timmermans 1 – 0

6. Martin Martens Gert Jan v.d. Hoeven 1 – 0

7. Rini Kuijf Michael Wunnink 1 – 0

8. Bonno Pel Rob Witt 1 – 0

9. Jan Willem v. d. Griendt Robert Kikkert 0 – 1

10. Michiel Besseling Simon Provoost ½ – ½

Totaal 7 ½ – 2 ½

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.