Ernst Timmer stelt zich voor …

In samenwerking met Uitgeverij Prometheus verloot Schaaksite.nl tien exemplaren van De Noordzee opening. Deelname hieraan is gratis. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar , onder vermelding ‘Noordzee’ De termijn van inzenden sluit op Koninginnedag, 30 april 2011.

Mijn naam is Ernst Timmer. Ik ben geboren op 24 oktober 1954.

Mijn vader leerde mij schaken en schrijven.

Schaken leerde hij mij door tegen mij te spelen zonder dame en torens totdat ik hem eindelijk versloeg. Dan zette hij er een toren bij. Toen ik een jaar of veertien was speelden we zonder voorgift en duurde het nog zeker drie jaar voor ik een keertje van hem won. Toen wist ik: wereldkampioen schaken, dat gaat ‘m niet worden.

Schrijven leerde hij mij door prachtige Sinterklaasgedichten te maken, en later door mij brieven te schrijven. Ik ging zelf ook Sinterklaasgedichten maken en ik schreef hem terug. Toen wist ik: ik ga wereldkampioen schrijven worden.

Mijn eerste boek, Het waterrad van Ribe, ging natuurlijk over een schaker. Hoofdpersoon Johan Helwig is geobsedeerd door het tweepaardeneindspel dat zo mooi door Donner is beschreven in de eindspelreeks onder redactie van Max Euwe.

Het spel is voor mij als schrijver een metafoor voor het leven. Het is de rode draad door al mijn boeken. In Mallen is het vier-op-een-rij-spel de verbindende schakel tussen de verhalen, in De stille omgang (waar Johan Helwig aan zijn einde komt) is het go-spel de rode draad, in Zwarte ogen is dat stratego. In Gierzwaluwen bedenkt mijn hoofdpersoon, de autistische Jari Juffermans een driedimensionaal schaakspel, het zogeheten Lion’s cave. En onlangs verscheen De Noordzee opening, waarin de hoofdstuktitels een miniatuur schaakpartij vormen die ik ooit zelf heb gespeeld tijdens het bekertoernooi van de Stichts Gooise Schaakbond.

De Noordzee opening is een schaakopening die ik ooit zelf heb bedacht. Ik speel altijd met wit het Engelse 1. c4 en een enkele keer gebeurt het dat een tegenstander antwoordt met de Hollandse zet 1. … f5. Door 2. d4 te vermijden krijg je dus die Noordzee opening. Ik zou graag een uitgebreide theorie van de Noordzee opening ontwikkelen, maar ik denk dat ik daar pas aan toe kom als ik met pensioen ga.

In het boek De Noordzee opening heb ik geprobeerd een beeld te schetsen van de linkse radicaliseringsgolf in de jaren zeventig, aan beide kanten van de Noordzee. Een avonturenroman over de IRA-strijder Gareth Maguire en een Bildungsroman over de Nederlandse Henriëtte van Kampen. Deze twee verhalen “schampen” elkaar.

Meer informatie op mijn website.

1 Reactie

  1. Avatar
    Huub van Dongen 17 maart 2011

    Ik zou maar flink mailen naar die boekenschaaksite, want het is een geweldig boek. Zie ook mijn recensie in Brabants Centrum.

    Huub van Dongen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.