Nederlandse Schaakkampioenschappen in Boxtel sterk bezet

HAARLEM – De Nederlandse Kampioenschappen schaken vinden dit jaar plaats in Boxtel. Van 25 juni tot en met 5 juli 2011 zal het mbo-vakcollege SintLucas in Boxtel het strijdtoneel zijn voor de sterkste schakers en schaaksters van Nederland met als inzet de titels Nederlands Kampioen Schaken Algemeen en Vrouwen.

Bestuurslid Topschaak van de KNSB, Jan Stomphorst, is bijzonder gelukkig met SintLucas als speellocatie: ‘het vakcollege SintLucas associeert zich graag met creativiteit; de man en vrouw die Nederlands Kampioen willen worden zullen, naast de nodige schaakstudie, op het bord een grote dosis creativiteit tentoon moeten spreiden om de NK-titel in de wacht te slepen. Gezien de sterke bezetting en de bijzonder goede speelomstandigheden, kijk ik uit naar veel boeiende partijen die zowel voor het publiek in Boxtel als live via het internet voor iedereen te volgen zullen zijn’.

Het volledige deelnemersveld wordt later deze maand bekend gemaakt. Duidelijk is al wel dat het NK een topbezetting krijgt met Anish Giri, Erwin l’Ami en Ivan Sokolov die allen van de partij zullen zijn in de Brabantse gemeente. Deelname van titelverdediger Jan Smeets is nog niet zeker. De sterkste Brabander en zesvoudig Nederlands Kampioen Loek van Wely zal verstek laten gaan op het NK vanwege een ‘sabbatical’.

De spelers zullen zich ’s avonds terugtrekken in conferentiehotel Landgoed Huize Bergen in Vught. Jan Stomphorst: ‘we zijn zeer ingenomen met de sfeervolle ambiance die Landgoed Huize Bergen biedt. Hier kunnen de spelers ’s avonds tot rust komen na een inspannende ronde, en zich voorbereiden op de tegenstander van de volgende dag.’

Walther Tibosch, voorzitter van het College van Bestuur van SintLucas realiseert zich dat het voor een (MBO) onderwijsorganisatie bijzonder is om het NK schaken zo uitgebreid te kunnen ondersteunen en “onderdak” te bieden. Parallellen tussen schaken en onderwijs zijn volgens de collegevoorzitter echter ook eenvoudig te trekken. ‘Studenten moeten net als schakers creatief en probleemoplossend kunnen denken om tot resultaat te komen. Probleemoplossend denken, vooruit denken is ook de uitdaging voor de SintLucas studenten die het NK ondersteunen met hun ontwerpen op het gebied van grafische vormgeving, beeldschermvormgeving en met “event dressing”; de aankleding en styling van de ruimtes die voor het NK Schaken beschikbaar zijn. Samen met onze studenten en met conferentiehotel Landgoed Huize Bergen, een van onze kennispartners, zullen wij er dan ook alles aan doen om spelers en publiek te ontvangen in een professionele en attractieve toernooiomgeving’. De Nederlandse Kampioenschappen verdienen dat stelt Walther Tibosch.

SintLucas in Boxtel zal naast de Nederlandse Kampioenschappen in samenwerking met de KNSB een scala aan nevenevenementen voor jeugd en volwassenen organiseren (waaronder het traditionele NK pastores) om het schaken in de volle breedte te stimuleren.

SintLucas

Landgoed Huize Bergen

KNSB

NK Schaken

1 Reactie

 1. Avatar
  MvanLeeuwen 18 maart 2011

  Uiteraard zegt de KNSB dat het kampioenschap sterk is bezet. Dat genereert publiciteit. Maar is dat niet medeafhankelijk van de overige deelnemers?!

  nr. 2 Van Wely speelt niet

  nr. 3 Smeets speelt mogelijk niet

  nr. 5 Stellwagen lijkt me twijfelachtig

  nr. 6 Tiviakov lijkt me onwaarschijnlijk

  Je kunt zomaar 4 spelers van de top 6 missen, om dan nu al te zeggen dat het kampioenschap sterk bezet is….

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.