NK in SintLucas in Boxtel

Stop de persen! Dat wilde ik enkele weken geleden al roepen toen duidelijk werd dat het Nederlands Kampioenschap schaken dit jaar in Boxtel wordt gehouden. Zo’n NK is niet zo maar iets voor een gemeente als de onze. Het NK schaken is een toptoernooi dat internationaal zeer hoog in aanzien staat. De website van het toernooi zal bezocht worden door tienduizenden schaakliefhebbers uit alle landen van de wereld. Daar staat het deelnemersveld met wereldtoppers als Anish Giri en Ivan Sokolov garant voor.

Voor Boxtel is het een geweldige kans zich op de kaart te zetten. De Gemeente heeft het te danken aan SintLucas, de vakopleiding voor creatieven, die inzag dat schaken analytisch denken en scheppingsdrang combineert en op die manier een ideaal uithangbord vormt om een MBO-school, die toch al tot de allerbeste opleidingen van Nederland behoort, internationaal in de publiciteit te brengen.

Ik kon het goede nieuws wel van de daken schreeuwen, maar omdat ik veel te dicht bij de plannen betrokken was, kon ik moeilijk voortijdig de pers inlichten. De contracten moesten nog worden getekend. Ik moest wachten op een officieel perscommuniqué. Dat is vanmiddag verspreid en kon op het nippertje nog meegenomen worden in deze krant.

Brein achter de plannen van SintLucas is Hans Smit, hoofd ICT en innovatie bij SintLucas en initiatiefnemer van SintLucas@work, een projectbureau binnen SintLucas waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Vorig jaar, toen het NK op de HighTech Campus in Eindhoven werd gehouden, werd het idee geboren de presentatie en aankleding van het toernooi dit jaar als eindexamenopdracht door leerlingen van SintLucas te laten uitvoeren. Smit zinspeelde al meteen op de mogelijkheid het toernooi in Podium Boxtel te laten spelen, maar het had er toen nog alle schijn van dat de schaaksport in Brainport Eindhoven voor vele jaren een ideale thuishaven had gevonden. Toen de onderhandelingen in Eindhoven echter stukliepen, werden de mogelijkheden in Boxtel serieus onderzocht. SintLucas stelt de speelzaal en de omliggende ruimte in de theatervleugel van de school beschikbaar en heeft er bovendien in bemiddeld dat de spelers tijdens het toernooi ondergebracht kunnen worden in Conferentiehotel Huize Bergen in Vught. De Boxtelse schaakvereniging Dubbelschaak ’97 en de Stichting Houtje Hoofd Helder zullen tijdens het toernooi dat van 25 juni tot en met 5 juli wordt gespeeld allerhande nevenactiviteiten op touw zetten.

Lees verder …

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.