Schaakrubrieken 12 maart 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

Elina Danielian

Hans Ree bespreekt de partij Danielian- Zu Chen, Grand Prix Qatar. Elina is onlangs toegetreden tot het team van Schaaksite.nl

Magnus Carlsen

Nieuwe billboards met Magnus Carlsen sieren de steden weer. Hans Ree schreef hierover ook in zijn vorige rubriek.

reclame van G-Star Raw, foto: Anton Corbijn

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Rekenmeesters ’ begint met:

‘De opwindendste partij die hij ooit had gezien, zei Gari Kasparov laatst in New in Chess, was die tussen de Schot Swanson en de Griek Makropoulos op de laatste dag van de Olympiade op Malta in 1980.

Was dat dan zo´n geweldige partij? Daar ging het niet om. Het ging er om wie de Olympiade zou winnen. De Sovjet-Unie en Hongarije waren gelijk geëindigd , dus hun weerstandspunten moesten beslissen. Het kwam er op neer dat de Sovjet-Unie de Olympiade zou winnen als Makropoulos zijn partij won, en anders won Hongarije. Makropoulos won inderdaad en daardoor kreeg Kasparov zijn eerste gouden medaille.’

Hij behandelt de partij Elena Danielian – Zhu Chen, Grand Prix Qatar. Het einde van deze partij hieronder.

na 38ste zet van wit, Le5

‘ Wit pakt een kans, profiterend van het feit dat zwart niet 38…Lxe5 39.Txe5 Txe5 kan doen wegens 40.Pxh6+ Met 38…Txe5 zou zwart in het voordeel blijven. 38 …De6 Maar dit is verkeerd. 39.Tdd1 Nu heeft zwart onoplosbare problemen. 39…Dg6 Na 39 …Lxe5 40.Txe5 Dg6 41.Pf6+ heeft wit een winnende aanval. 4o.Lxg7 Txe1+ 41.Txe1 f5 Kansloos, maar ook na 41…Dxg7 42. Pf6+ Kf8 43.De5 Dg6 44. Kf2, met de bedoeling Te1-h1-h8+ is zwart verloren. 42.Pf6+ Kxg7 43.Te7+ Kf8 44.De5 f4 45. Th7 Te8 46.De7+ Zwart gaf op.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Athanasios Mastrovasilis – Andy Marechal, Capelle la Grande 2011.

Gert Ligterink

Zijn rubriek Afscheid van mecenas Van Oosterom begint met:

‘Vandaag zal op twee plaatsen uitvoerig worden gesproken over schaakmecenas Joop van Oosterom. Vooral in Monaco bij het begin van het jaarlijkse rapid- en blindtoernooi, dat genoemd is naar Van Oosteroms dochter Melody Amber, maar ook in Groningen bij de meesterklassewedstrijd tussen de plaatselijke SC en het Hilversums Schaakgenootschap.

Over beide evenementen hangt de schaduw van het afscheid van de weldoener. Het toernooi in Nice is het laatste van een reeks van twintig. HSG, al bijna zeker van een nieuwe landstitel, moet zich volgend seizoen zien te redden zonder de financiële steun van de man die in het verleden zelf aan het eerste bord van de club speelde.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Van Wely – Ernst en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘ Agressieve schaakboeken’ begint met:

‘In het stapeltje nieuwe schaakboeken dat met de regelmaat van de klok door schaakhuis New in Chess wordt geproduceerd vallen twee boeken direct op: Sicilian Attacks van Yuri Yakovich en The Wonderful Winawer van Viktor Moskalenko. Twee mooie boeken, leerzaam en vol verfrissende ideeën en al na eerste bestudering (doorbladeren) krijg je het tintelende gevoel: wat is de schaaksport toch rijk aan mogelijkheden. We komen zodadelijk op die rijke inhoud terug. Maar nu waarom die boeken ook opvallen: op de voorkant van Sicilian Attacks zien we een geladen revolver en alle aanbevelingen in The Wonderful Winawer worden gepresenteerd met een symbool van een duelleerpistool. Krijgen we in de volgende serie bommetjes of SM-attributen?’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Duitse probleemcomponisten bedienen zich graag met lijnthema´s met witte stukken. Slaan we het Duitse tijdschrift `Die Schwalbe` op dan wordt de probleemwereld overgoten met deze thema´s, die genoemd worden Thema A, B, C enz. Allerlei combinaties van deze letterthema´s met andere thema´s worden de lezer getoond. Boeiende thema´s zijn het zeker maar in Duitsland worden deze thema´s wat overbelicht. Het is daarom wel eens wat rustgevend om een uitstapje te doen naar het Engelse tijdschrift `The Problemist` om te genieten van een degelijk klassiek werkstuk.

Duitse probleemcomponisten werden destijds met probleem 771 en 772 in het zonnetje gezet. Vandaag is 771 aan de beurt.

771. H. Gockel, tweezet

De oplosser ziet al gauw de vele witte lijnen die naar vluchtvelden kijken rond de zwarte koning: Db7, Tb5, Te7,La1, Lh7 hebben daarin een rol. Als het witte paard van f3 speelt dan dreigt er 2. Df3 mat. Zwart kan dan spelen 1. …Ld5 en daar is nog geen mat voor. Daar moet dan het sleutelpaard in gaan voorzien. Proberen we 1. Pe5. Op 1. …Ld5 komt dan 2. Pd3 mat. Mooi is de gedachte na de zet 1. …Dc6. Wit kan dan op g6 met een paard mat zetten, maar moet goed kijken. 2. ….Pfg6 is namelijk geen mat omdat dan veld e4 ongedekt is. Veld e4 wordt gedekt door Db7,Te7 en Lh7; zwart heeft met 1. …Dc6 de witte dame van dekking van e4 gehaald, de sleutelzet zorgt er voor dat Te7 niet meer e4 dekt en de foute matzet blokkeert de loper van h7. Met andere woorden veld e4 is niet meer gedekt. Wel goed is de matzet 2. Peg6. De toren op e7 zorgt dan voor de laatste dekking van veld e4. Op 1. …Pd5 komt 2. Pe6 mat. Zwart weerlegt de verleiding met 1. …Ta3! Oplossing van het probleem is 1. Pd4!! Weer dreigt er 2. Df3 mat. Op 1. …Ld5 is een mat gemaakt, nu 2. Pxe2 mat. Op 1. …Dc6 komt 2. Pg6 mat. Nu zorgt de verdediging 1. …Pd5 voor een interessant lijnenspel. Niet goed is dat na 1. …Pd5 2. Pfe6 mat zal zijn. Het draait nu om veld e5. Drie lijnen kijken naar dat veld: La1,Tb5 en Te7. Wit heeft met de sleutel de loper al van veld e5 afgehouden; het zwarte paard houdt Tb5 van veld e5 en de foute matzet interfereert Te7. Het gevolg is dan dat veld e5 vluchtveld is geworden en de zwarte koning staat dan niet mat. Wel mat is na 1. …Pd5 2. Pde6, het paard zorgt er weer voor dat de loper weer naar e5 kijkt. Verder: 1. …Pe4 2. Dxe4 mat en 1. …Ta3 2. Tf5 mat. Een probleem dat meer zal aanspreken na de uitvoerige uitleg van de thematiek.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5425 voor beginners en B5425 voor gevorderden.

A5425 Wit aan zet , hoogste tijd voor??
B5425 Wit aan zet wint, wat wint?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.