Remises als vorm van opstand

Een goede organisator is in de schaakwereld goud waard

In het kader van ‘8 maart Vrouwendag’ wordt in Boekarest van 2 tot 11 maart het tweede Cotroceni Vrouwen Internationaal schaaktoernooi gehouden, categorie: 17. De beschermheer van het toernooi is Traian Băsescu, president van Roemenië. Het toernooi wordt gesponsord door SCM Boekarest, Apa Nova ACS, het Ministerie van Sport en Jeugd en de Schaakbond van Boekarest.

Het toernooi wordt gehouden in het Cotroceni Paleis, een paleis gebouwd in de zeventiende eeuw. Het paleis is tevens de residentie van de president van Roemenië.

Toernooizaal, toernooi in 2010

www.alinalami.com/2011/03/cotroceni-international-women.html

Het is een round robin toernooi waaraan tien vrouwen meedoen. In het toernooireglement staat de volgende regel: ‘Een remiseovereenkomst wordt niet aanvaard voor de twintigste zet.’

Deelnemers in volgorde van eindstand: IM Anna Muzychuk (Slovenië, 2528, 6.5), WGM Valentina Gunina (Rusland, 2472, 6.0), IM Anna Zatonskih (VS, 2499, 5,5), GM Monika Socko (Polen, 2495, 5), IM Irina Turova (Rusland, 2428, 5), IM Anna Ushenina (Oekraïne, 2454, 5), IM Mariya Muzychuk (Oekraïne, 2476, 4,5), IM Corina-Isabela Peptan (Roemenië, 2415, 4,5), IM Eva Repkova (Slovakije, 2446, 1,5) en WGM Elena-Luminita Cosma (Roemenië, 2343, 1.5). De gemiddelde rating is 2455.

Het toernooi heeft alles mee om een mooi en succesvol toernooi te worden. Echter, het toernooi eindigt in een opstand. Alle vijf partijen in de laatste ronde eindigen in korte remises, die zelfs in strijd zijn met het toernooireglement. Het is een vorm van protest tegen de organisator van het toernooi.

Valentina Gunina (2472) – Anna Muzychuk (2528)

(11 maart 2011, laatste ronde)

Aan remise heeft zwart genoeg om winnaar te worden van het toernooi. Het vervolg: 7. Ph4 Ld7 8. Pf3 Lf5 9. Ph4 Ld7 10. Pf3 en remise. De andere partijen waren net zo saai en eindigen eveneens in korte remises.

Anna Muzychuk

tournaments.chessdom.com/news-2011/women-chess-tournament-cotroceni

In een interview met Evgeny Surov van ChessNieuws verklaren Irina Turova en Valentina Gunina wat er is gebeurd. Er waren op het toernooi verschillende problemen, zoals het niet afhalen van enkele deelnemers van het vliegveld, de afwezigheid van notatieformulieren, het beginnen van de tweede ronde vier uur eerder dan aangekondigd, het niet vergoeden van de reis- en verblijfkosten van de spelers ondanks talloze verzoeken van de spelers.

Het gevolg is dat de spelers enkele dagen voor de laatste ronde onderling afspreken korte remises te zullen overeenkomen in de laatste ronde. Zij doen daar niet geheimzinnig over en delen dit ook mee aan de organisator en aan de scheidsrechters. Op de ochtend van de laatste ronde hebben enkele spelers hun koffers al gepakt. Ze hebben de sleutel van hun kamer bij zich als teken om uit te checken uit het hotel. Ze laten blijken dat zij die dag snel zullen vertrekken.

Als de organisator dat ziet, komt hij in beweging. Hij betaalt de speelsters. En vraagt hen te beginnen met de laatste ronde. De speelsters weigeren, en zeggen dat zij eerst normaal willen eten. De organisator biedt hen vervolgens een lunch aan. Daarna begint de laatste ronde met het bekende gevolg. Het is een opstand. In zo’n geval staat een scheidsrechter machteloos. Hij kan niets anders doen dat de remise-overeenkomsten aanvaarden. Zou hij dat niet doen, zou een schandaal ontstaan, met nog meer negatieve publiciteit.

Het voorval laat zien hoe belangrijk een organisator is. Pas als het fout gaat, realiseert men zich het belang van de organisatie van een toernooi. De kwaliteit van de organisator om sponsors bereid te vinden het toernooi te sponsoren. Uit het interview tijdens het 73ste Tata Steel Schaaktoernooi blijkt hoeveel tijd gemoeid is met de voorbereiding van een toernooi. Als een toernooi goed verloopt, lijkt het organiseren ervan zo gemakkelijk. Maar die schijn bedriegt.

Vandaar dat schakers respect moeten tonen voor de organisator. En hun waardering moeten laten blijken bij een openingstoespraak.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.