Jan Jaap Janse en Wang Yang schaakkampioenen van de Alblasserwaard

SLIEDRECHT – Het eenendertigste schaakkampioenschap van de Alblasserwaard kende afgelopen zaterdag 19 maart een aantal deelnemers van maar liefst 85; 56 senioren en 29 junioren. Daarmee was de organisatie, welke voor de vierentwintigste keer in handen was van Schaakvereniging Sliedrecht, zeer tevreden.

Qua speelsterkte van de deelnemers kende het toernooi twee sterke hoofdklassen, waarbij vele oud-kampioenen vertegenwoordigd waren, zoals Ronald Breedveld (Frankrijk!), Tim Schakel (Regiohakkers), Jaco Vonk (Regiohakkers), Peter van den Bergh (Sliedrecht) en Jan Jaap Janse (Paul Keres). De laatste twee genoemden wisten hun hoofdklasse te winnen en speelden de finale. Daarin bleek viervoudig kampioen Janse met 1,5-0,5 de sterkste en kon hij voor de vijfde keer de wisselbeker uit handen van organisator Jerry van Rekom ontvangen.

Wedstrijdleider Mark van Hulst zag tevreden toe dat het toernooi op rolletjes liep, dat er fanatiek geschaakt werd, maar dat de gezelligheid opnieuw de boventoon voerde.

Hij zag in de hoofdklassen de overige ereprijzen gaan naar Jacques Hennekes (De Willige Dame) en Tim Schakel als nummers twee en naar Jaco Vonk en Niels Mijnster (Sliedrecht) als de nummers drie.

Overige groepswinnaars bij de senioren in het toernooi waren Kees van ’t Hoff (Zwijndrecht), Lennart Kraaijenbrink (Krimpen), Marcel van Wingerden (De Giessen) en Henri Hartog jr. (Sliedrecht). De prestigieuze wisselbeker bij de huisschakers werd gewonnen door Jack de Ruijter (Papendrecht/Alblasserdam).

Jeugdkampioen van de Alblasserwaard werd Yang Wang van De Klimop uit Capelle aan de IJssel. Hij eindigde na 9 ronden met 8 punten aan kop en moest slechts 2 remises toestaan. Tweede werd verrassend Andrew Mensing van Sliedrecht, die Ricky Schaap (Spijkenisse) een halfje voor bleef.

In de tweede jeugdgroep was het spannender dan ooit, want met nog 1 ronde te gaan waren er nog 8 kanshebbers voor de titel. Uiteindelijk greep Jasper de Jager (Sliedrecht) de eerste prijs. Tweede werd zijn teamgenoot Daan Stuij en derde de eveneens namens Sliedrecht uitkomende Joran van Eijl.

Dankzij de sponsors Etos Koppelaar en De Groot Schagen hadden alle 29 jeugdspelers een prijs.

Op de site van Schaakvereniging Sliedrecht www.schakendsliedrecht.nl staan alle uitslagen van het toernooi.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.