Jasper Geurink Open Gronings Rapidschaakkampioen 2011

Jasper Geurink op basis van weerstandspunten Open Gronings Rapidschaakkampioen 2011

Wanneer in de noordelijke schaakregio een rapidtoernoooi wordt georganiseerd, is in doorsnee Erik Hoeksema de te kloppen man. Echter in het geval “de Beer van Baflo” wegens verplichtingen elders verstek moet laat gaan, dan worden de messen extra geslepen en ontbrandt gegarandeerd een open strijd. Zo ook zaterdag in Hotel ’t Gemeentehuis te Bedum waar voor de vierde keer het Open provinciaal Gronings Rapidkampioenschap werd gehouden.

Het rapidschaak, waarin iedere deelnemer 7 partijen moet spelen met telkens 25 minuten bedenktijd is momenteel een bijzonder populaire schaakvariant , wat onder meer mag blijken uit het feit dat maar liefst 18 spelers met een rating van 2000+ in deze Groninger gemeente acte de presence gaven. Hiermede was deze aflevering de sterkste uit de rij van vier.

Van meet af wisselden de “ratingtoppers” elkaar af als lijstaanvoeder; de ene keer om na puntverlies even in het peloton terug te vallen, de andere keer om via een relaxte ronde opnieuw een demarrage uit te voeren en zich zo weer bij de kopgroep aan te sluiten.

Tot in slotronde was het nog volledig onbekend wie aan het langste eind zou trekken en de provinciale schaaktitel kon opeisen. Koen Lambrechts, lid van de Deventer schaakvereniging Pallas, maar studerend in Groningen, moest met 5 ½ uit 6 het opnemen tegen Jan Joris Groenewold die op dat moment een half puntje achterstand op zijn opponent had. Arjan Dijkstra ( 4 ½ uit 6 ) kreeg met wit het jeugdig talent Jorden van Foreest (ook 4 ½ uit 6) als opponent en Jasper Geurink moest het opnemen tegen zijn clubgenoot Grigori Kodentsov. Zij hadden bij het ingaan van de laatste ronde respectievelijk 5 en 4 ½ uit 6. Van dit zestal was Arjan Dijkstra de eerste die het volle pond liet aantekenen.

In een onoverzichtelijke stelling vergaloppeerde Jorden zich door zijn dame van a4 naar veld e4 te spelen.

Onmiddellijk sloeg Dijkstra toe door twee keer met een paardvork op f6 gelijktijdig de vijandelijke koning en zijn partner te attaqueren en hiermede was de capitulatie voor Jorden een voldongen feit. Aan het bord van Lambrechts en Groenewold was de spanning te snijden. Zou Lambrechts zijn voornaam Koen eer aandoen en zijn koppositie kunnen handhaven? Lang zag het erna uit dat zijn vrije a-pion op tijd via promotie versterkt in de arena zou terugkeren, maar helaas voor hem verloor hij ter zelfde tijd een vrijpion van zijn opponent uit het oog en deze kwam eerder als gepromoveerde terug. Daarmee was het pleit beslecht en kon Groeneveld een gedeelde eerste plaats niet meer ontgaan.

Ondertussen had Jasper Geurink uiterst voorzichtig, maar optimaal geconcentreerd zijn cruciale partij

tegen Kodentsov opgezet en vakkundig de buit in veilige haven geloodst . Hierdoor bracht hij eveneens zijn eindscore op 6. Vanwege een betere weerstandscoëfficient werd Jasper Geurink tot winnaar van dit 4e Open provinciaal Rapidschaakkampioenschap uitgeroepen.

In de eindrangschikking werden uiteindelijk de 53 deelnemers verdeeld over drie ratinggroepen.

Dank uiteraard aan de familie Elzinga van Hotel ’t Gemeentehuis die opnieuw dit prachtige schaakevenement financieel ondersteunden.

P.S. Dit rapidtoernooi was tevens de eerste etappeplaats van het OctoQ-rapidcircuit., een door ondergetekende georganiseerde nieuwe activiteit in de noordelijke regio.

In samenwerking met de noordelijke schaakbond en de verenigingen SV Veendam, SV Haren, SC Groningen, SC Lewenborg, SV DAC worden alle resultaten van de door hen georganiseerde rapidtoernooien tezamen met de resultaten van de toernooien in Peize ( Open Drents rapidkampioenschap) en Bedum ( Open Gronings Rapidkampioenschap) getotaliseerd in een puntenklassement. Na de 7 voorronden vindt uiteindelijk de finale in het voorjaar van 2012 in Peize plaats.

Johan Zwanepol

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.