Nederlanders goed begonnen

Het EK in Frankrijk is begonnen. Dit toernooi, dat nog niet zo’n lange traditie heeft als bijvoorbeeld het WK, wordt momenteel in Aix les Bains gespeeld. Een eerste blik op de scoretabel leert ons dat de meeste landgenoten goed uit de startblokken zijn geschoten.

In de schaakkalender las ik op maandag 21 maart, de dag waarop het Europees Kampioenschap officieel geopend werd, dat er minimaal tien toernooien zijn gehouden. Het is begonnen in 2000. Er wordt gemeld dat er in 1942 ook een Europees Kampioenschap werd gehouden, maar dat werd middenin de oorlogsjaren georganiseerd door Nazi-Duitsland. De winnaar, Aljechin (later bleek hij er antisemitische ideeën op na te houden), is nergens op officiële ranglijsten te vinden. Vanaf het jaar 2000 ziet het lijstje er als volgt uit:

2000 Pavel Tregubov Rusland
2001 Emil Sutovsky Israël
2002 Bartlomeij Macieja Polen
2003 Zurab Azmaiparashvili Georgië
2004 Vassily Ivanchuk Oekraïne
2005 Liviu-Dieter Nisipeanu Roemenië
2006 Zdenko Kozul Kroatië
2007 Vladislav Tkachiev Frankrijk
2008 Sergej Tiviakov Nederland
2009 Evgeny Tomashevsky Rusland
2010 Ian Nepomniachtchi Rusland

Een indrukwekkend gezelschap. Laten we hopen dat er weer een Nederlander op het hoogste podium terecht komt.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.