NK-topper Ivan Sokolov

Met zijn 43 lentes is Ivan Sokolov hoogstwaarschijnlijk de nestor van het gezelschap dat van 25 juni tot en met 5 juli in SintLucas in Boxtel om het Nederlands Kampioenschap gaat schaken. Nog voordat het volledige deelnemersveld bekend is, mag echter gerust gesteld worden dat hij tot de topfavorieten hoort. Ivan Sokolov, geboren in Sarajevo 1968, behaalde in 1987 de grootmeestertitel en werd in 1988 kampioen van Joegoslavië. In 1992 was de oorlog in Bosnië voor hem de aanleiding om zich in Nederland te vestigen. Sindsdien heeft hij regelmatig meegedaan in het NK. In 1995 en 1998 werd hij Nederlands kampioen, maar ook alle andere keren eindigde hij in de top. Bij zijn laatste optreden in 2007 werd hij gedeeld derde met drie overwinningen, geen verliespartijen en acht remises. Een paar remises te veel, maar dat is zeker niet symptomatisch voor Sokolovs stijl.

Ivan Sokolov, in de dagelijkse omgang de vriendelijkheid zelve, is op het bord een zeer gevaarlijk sujet. In vrijwel iedere partij zoekt hij naar verwikkelingen om op winst te kunnen spelen. Aan een klein voordeeltje heeft hij vaak genoeg om de tegenstander volledig klem te zetten, waarna hij in alle rust het verre eindspel zoekt om het voordeel te verzilveren. En als het op tactische slagwisselingen uitdraait, is Sokolov helemaal levensgevaarlijk: een zeer diepe rekenaar, die moeilijk te verrassen is, omdat hij zelfs de meest curieuze wendingen in één oogopslag opmerkt. Zijn rating mag op dit moment lager zijn dan die van Anish Giri en Jan Smeets, maar hij is met Timman en Van Wely de enige Nederlander met een rating die ooit boven de 2700 reikte. Zulke spelers zijn een sieraad voor elk toernooi. En met zijn vorm zit het wel snor. Vorige week won hij met 7 uit 9 het ijzersterke Reykjavik Open. Op dit moment speelt hij in Aix les Baines mee in een enorm open toernooi om het Europees Kampioenschap. Als hij daar in de top eindigt en vervolgens genoeg rust neemt om de inspanningen te verteren, moet hij in het NK als vanouds kunnen schitteren.

Ivan Sokolov is ook als schaakpublicist succesvol. Recent publiceerde hij twee prachtige schaakboeken: Winning Chess Middlegames, een strategieboek dat zich vooral concentreert op pionnenstructuren, en The Ruy Lopez Revisited, een opzienbarend verhandeling over minder gebruikelijke voortzettingen in de Spaanse Opening. Of hij daarin voor de concurrentie belangrijke geheimen verklapt, valt te betwijfelen. De clubschaker kan er echter heel wat van opsteken.

Lees verder …

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.