Schaakrubrieken 19 maart 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

Intro

Joop van Oosterom

Veel aandacht deze weken voor Joop van Oosterom die stopt met het sponsoren van schaaktoernooien e.d.

Recent werd hij alsnog benoemd tot erelid van de KNSB. Enige jaren geleden werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de KNSB maar het erelidmaatschap was toen al meer op zijn plaats geweest.

Het zou mooi zijn als er eens goed in kaart wordt gebracht welke betekenis Van Oosterom voor de schaaksport heeft gehad. Dit zou een serie interessante en boeiende artikelen kunnen opleveren of misschien zelfs een mooi boek! Wie neemt deze handschoen op?

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Vaarwel Joop ’ begint met:

‘Happy things can only be spoken of in a happy way, without grieving because they have vanished.’

‘Dit citaat van Vladimir Nabokov, door Remco Campert gebruikt als motto voor zijn boek Gouden Jaren, ging bij Nabokov over het verdwenen Rusland van voor de communistische revolutie, maar wat hij schreef over het geluk dat niet betreurd mag worden als het verdwenen is, gaat ook op bij het einde van het schaakmecenaat van Joop van Oosterom. Het is jammer dat het voorbij is, maar het was mooi.’

‘Talloos zijn de miljoenen die Van Oosterom de afgelopen tientallen jaren in het schaken heeft gestopt. Toernooien met de beste spelers van de wereld, trainingsmatches voor Jeroen Piket, gouden handdrukken voor de topspelers die hem hielpen om wereldkampioen correspondentieschaak te worden, het leek of het niet op kon.

Joops miljoenen zijn vast nog niet op, maar misschien is zijn schaakplezier op. In ieder geval is het twintigste Ambertoernooi, dat nu in Monaco wordt gespeeld, het laatste dat de schaakmecenas ons geeft.’

Hij behandelt de partij Alexander Grisjtsjoek – Vladimir Kramnik, Ambertoernooi 2011, blindpartij.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Francisco Gardia Jimenez – Antoneta Stefanova, Gibraltar 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

‘Oplossing:1.exf5 Dxe1+ 2.Kh2 f6 (of 2…De5 3.f6) 3. Dxg6 Kh8 4Pxf6 Txf6 5.Dxf6+ Kh7 6.Dg6+ Kh8 en zwart gaf op wegens 7…Kg8 Ld5+’

Gert Ligterink

Zijn rubriek Blindschaak valt Anish Giri nog zwaar begint met:

‘De topgrootmeesters zullen het Ambertoernooi missen. Nergens worden ze zo in de watten gelegd als bij het privé-feestje van Joop van Oosterom. Ze logeren in Monaco of Nice in een vijf sterrenhotel, de maattijden zijn overvloedig en het start-en prijzengeld is riant. Zorgen over hun dure Elo-punten hoeven ze zich niet te maken, want de resultaten tellen niet voor hun ratinglijst.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Aronian – Giri en Gasjimov – Giri en het naspelen hiervan …. Volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘ Blindschaken’ begint met:

‘Deze en volgende week richten wij onze aandacht op een heel bijzonder evenement dat helaas ophoudt te bestaan. Het Amber-schaaktoernooi in het Monte-Carlo Bay Hotel in Monaco wordt voor de twintigste maar tevens laatste keer gehouden. De wereldtop komt bijeen om twee keer tegen elkaar te spelen: een blindschaakpartij en een partij met slechts een half uur bedenktijd. Het toernooi is vernoemd naar de dochter Melody Amber van het sponsorende echtpaar Van Oosterom. Amber heeft de grote liefde van haar vader Joop, een multimiljonair, voor de schaaksport niet overgenomen. Gedurende het toernooi hangt er een expositie van haar schilderijen. Zij vierde onlangs haar twintigste verjaardag en wil haar eigen interesses gaan volgen.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Jost , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Eliskases –Henneberger klik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

Het was vorige week genieten van witte lijnthema’s in de Duitse tweezet. In deze aflevering gaat het om heldere witte en zwarte lijnthema’s in de Duitse driezet. Driezet 772 van Wieland Bruch (zie diagram) heeft een stand op het bord die de speler uitnodigt tot oplossen.

driezet van Wieland Bruch

Natuurlijk kijkt iedere oplosser al snel of de schaakzetten op de c-lijn tot mat leiden. Iedere oplosser weet dat die schaakgevende zet uiteraard niet de oplossing is, maar de oplosser is benieuwd wat zwart er tegen doet. We proberen dan 1. Dc6+, als zwart 1. …Lc5 speelt, pent hij zich zelf en wit kan al op de tweede zet met 2. Pe3 mat geven. Zwart kan ook 1. …Tc4! spelen en dan redt wit het niet meer. Probeert wit vervolgens 1. Tc7+ dan komt er op 1. …Tc4 2. De4 mat door de zelfgepende toren, maar nu weerlegt 1. …Lc5!, door het loslaten van de witte toren van veld d2 kan nu 2. Pe3 mat niet meer. Heldere verleidingsthematiek door zelfpenningseffecten. De sleutelzet is 1. Dh1! Gewoon een mooie sleutelzet die een mooie dreiging geeft: 2. Pe3+, Lxe3 3. Tc1 mat. Door een stuk naar d4 te bewegen wordt veld d2 vluchtveld voor de zwarte koning als de dreiging wordt uitgevoerd. Een toren en een loper die naar hetzelfde veld gaan heet een Grimshaw. Op veld d4 interfereren deze twee stukken elkaar en komen de schaakzetten op de c-lijn weer in zicht. Op 1. …Ld4 komt 2. Dc6+, Lc5/Lc3 3. Pe3 mat en op 1. …Td4 komt 2. Tc7+, Tc4 3. De4 mat. De tweede zetten Dc6 en Tc7 mogen niet verwisseld worden wegens de effecten vanuit de verleidingen. Een pracht werkstuk!

Max Pam

Zijn rubriek ‘ Schaakmecenas vindt het welletjes’ begint met:

‘Joop van Oosterom, de in Monaco woonachtige schaakmecenas, houdt er mee op. Hij stopt al zijn sponsoractiviteiten, want hij vindt het wel mooi geweest. Tenminste, dat wordt vermoed. Van Oosterom is er namelijk de man niet naar om zijn beslissingen toe te lichten. Hij mijdt de pers als de pest, en dat is niet minder geworden sinds hij werd getroffen door een herseninfarct en in een rolstoel zit.

Joop van Oosterom was een van de eersten in Nederland die in computers ging. In de jaren zestig begon hij met het automatiseringsbedrijf Volmac, dat hij later voor vele miljoenen zou verkopen. Hij wordt tegenwoordig ‘miljardair’ genoemd. Eenmaal puissant rijk keerde Van Oosterom terug naar zijn oude liefde : het schaakspel. In zijn jeugd was hij al een behoorlijk sterke speler, zonder overigens een titel te behalen. Als schaakmecenas zag hij het als zijn taak schaakclubs en grootmeesters te sponsoren. Jeroen Piket nam hij in dienst als zijn persoonlijke secretaris. Ook huurde hij topspelers in om hem wereldkampioen correspondentie te maken, wat zowel in 2005 als in 2007 lukte.

Op zijn 72ste stopt Van Oosterom ermee. Hij gaat nu zijn geld tellen.’

Hij behandelt vervolgens een aantal blunders uit de eerste drie ronden van het Ambertoernooi 2011.

Hij schrijft o.m. :

Het lijkt wel of Aronian bij het blindspel zijn tegenstanders betovert. Zo ging Nakamura met wit onderuit in het late eindspel.

70.Tg7-c7? (Hier was 70.Tb7 Lc6+ 71.Ke2x Lb7x 72.Tb7x correct.) 70…Kf8-g8 71. Tc7-c4?? Lb5xc4 en wit gaf op.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5431 voor beginners en B5431 voor gevorderden.

A5431 Wit aan zet , hoogste tijd voor??
B5431 Zwart aan zet wint, wat wint?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.