Schaakrubrieken 26 maart 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

Intro

Hans Böhm in Monaco

In drie delen berichtte Hans uit Monaco.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Huwelijkskunstenaar ’ begint met:

‘Paul van der Sterren, die gelukkig in de schaakfamilie is teruggekeerd, schreef laatst dat boven een bepaalde leeftijd iemands persoonlijkheid en levensgeschiedenis min of meer verdampen, zodat hij alleen nog maar zijn leeftijd is.

Het stond in het boek Johan van Hulst – Een leven lang schaak als sublieme bijzaak, dat ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de hoofdpersoon was gemaakt door Caïssa, de schaakclub van Van der Sterren en van mij.

Het is een beetje waar wat Paul schreef; Van Hulst was verzetsman, hoogleraar, politicus en hij is een hartstochtelijk schaker, maar dit jaar was hij vooral de krasse honderdjarige.’

Vervolgens gaat het over Andor Lilienthal waarover Van Hulst en Pam eerder hebben gepubliceerd.

Zijn rubriek eindigt als volgt:

‘In zijn boekje Chessnicdotes schrijft Koltanowski dat het voor Lilienthal in de jaren 30 moeilijk was om als zwervend schaker de kost te verdienen, maar dat hij een goede oplossing had gevonden. In ieder land waar hij kwam trouwde hij een rijke vrouw bij wie hij een tijdje bleef, totdat hij weer vertrok zonder ook maar een afscheidskus te geven.’

Hij behandelt de partij Andor Lilienthal-Leonid Stein, Kiev 1957.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Kristian Holm – Kai Lee, Reykjavik Open 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

‘Oplossing:1.exf5 Dxe1+ 2.Kh2 f6 (of 2…De5 3.f6) 3. Dxg6 Kh8 4Pxf6 Txf6 5.Dxf6+ Kh7 6.Dg6+ Kh8 en zwart gaf op wegens 7…Kg8 Ld5+’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Valsspelers Olympiade tot lange schorsingen veroordeeld’ begint met:

‘Aan de carrière van drie prominente Franse schakers kwam afgelopen zaterdag een voorlopig einde. De disciplinaire commissie van de nationale schaakbond achtte bewezen dat de drie vorig jaar tijdens de Olympiade in Chanty Masisk eendrachtig hadden valsgespeeld en veroordeelde hen tot lange schorsingen.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Howell – Feller en het naspelen hiervan …. Volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘ Monaco’ begint met:

‘We volgen het Amber-schaaktoernooi in Monaco waarin de wereldtop elkaar bestrijdt in blindpartijen en rapidschaak. Om de bijzondere sfeer te snuiven beleefde uw verslaggever de laatste drie ronden ter plekke mee. Daarover volgende week. Op de helft van het toernooi, na 14 ontmoetingen, waren een paar dingen duidelijk. Drie spelers hadden zich ontworsteld aan de rest van het veld: Levon Aronian (10 punten), Magnus Carlsen (9,5) en Viswanathan Anand (8). Anish Giri doet een berg ervaring op maar kan nog niet helemaal meekomen. Dat geldt alleen voor het resultaat want zijn partijen gaven hoop, ook al stond hij alleen onderaan met 4,5 punt. Hij had een paar keer echt pech. De ex-wereldkampioenen Vladimir Kramnik en Veselin Topalov imponeren niet.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Dünninger , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Belous – Filippov klik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

´De in Zwitserland woonachtende schaakgrootmeester Victor Kortsjnoj werd woensdag 80 jaar. Deze schaker, die vele malen net geen wereldkampioen werd, speelt nog regelmatig en heeft een speelsterkte boven de 2500. We vieren zijn verjaardag mee met een mooie slotcombinatie uit een partij tegen Joesopov in Rotterdam in 1988. Het betrof een wedstrijd in de finale van de Europacup voor teams.

Joesopov heeft net met zwart 29. …Tcd8 gespeeld en dreigt een pion te veroveren. Kortsjnoj heeft andere gedachten en gaat over tot de aanval via de h-lijn. Behoefte om pion d4 te dekken is er niet. Kortsjnoj speelt dus 30. Th1 Txd4 31. Th8+!

(Joesopov schrikt en heeft deze zet niet aan zien komen) 31. ….Kxh8 (Zwart heeft geen keus.) 32. Dxf7. Zwart heeft met zijn toren de zevende lijn verlaten en daar maakt Kortsjnoj nu handig gebruik van. 32. ….T4d7 faalt op 33. Th1+ Dh5 34. Txh5+ gxh5 35. Dh7 mat. Ook 32. …Lf8 is onvoldoende wegens 33. Th1+ Lh6 34. Pg4 T4d7 35. Pxh6 Txf7 36. Pxf7+ gevolgd door 37. Pxg5 en wit blijft een stuk voor. Er volgt nog: 32. …Td1 33. Txd1 Txd1 34. Pxd1 Dxe5 35. De8+ en zwart gaf op omdat wit met schaak slaat op e7.´

Max Pam

Zijn rubriek ‘ Wonderkinderen van Reykjavik’ begint met:

‘ In het Reykjavik Open eindigden dit jaar zes spelers bovenaan met een score van 7 uit 9: Koezebov, Sokolov, Baklan, Miton, Hammer en Nyzhnyk. Bij deze zes is een wonderkind, een voormalig wonderkind en een half wonderkind.

Het wonderkind is veertien jaar. Zijn naam is Illya Nyzhnyk. Hij komt uit de Oekraïne en hij is ook al een paar keer (met zijn moeder) in Nederland te bewonderen geweest. Hij is een van die jongetjes die over tien jaar wereldkampioen zou kunnen worden. Maar dan moet hij niet worden zoals Juri Koezoebov, het voormalig wonderkind , ook al afkomstig uit de Oekraïne . Dat land is niet alleen de graanschuur van Europa mar heeft zich steeds meer ontwikkeld tot de schaakschuur van de wereld.

Mijn opmerking over Koezoebov is onaardig, veel te onaardig, want Koezoebov is wel degelijk een heel sterke schaker. Hij was al grootmeester op zijn veertiende en hem werd een gouden toekomst voorspeld. Maar zoals bij veel wonderkinderen stokte er iets.

Meestal komt het erop neer dat de ouders van het wonderkind beslissen dat eerst de school maar eens moet worden afgemaakt. Vermoedelijk is dat ook bij Koezoebov gebeurd want een tijdje hoorden wij vrijwel niets van hem. Hij is nu 21, maar ineens was hij daar weer. Omdat er in Reykjavik niet met tiebreaks werd gespeeld maar op weerstandspunten werd afgerekend , kon Koezoebov van de zes tot winnaar worden uitgeroepen.’

Hij behandelt de partijen Koezoebov – Milton, Sokolov Fier en Nyzhnyk – Gustafsson. Het slot van deze laatste partij laten we hieronder zien.

´46. h4-h5+ Een krachtig slotakkoord. 46…Kg6xh5 47. Lg5-e3 (Dreigt mat.) 47… Tc8-h8 48. Tb7-g7 en zwart gaf op want het gaat toch mat. 48 …Pf2+ 49.Lf2x Ta3+ 50.g3 Ta4 51. Ta4x Kh6 52.Tag4 Tb8 53.Le3+ Kh5 54.Th4 en inderdaad: mat´

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5437 voor beginners en B5437 voor gevorderden.

A5437 Wit aan zet , hoogste tijd voor??
B5437 Wit aan zet wint, wat wint?

Gert Ligterink, 9 maart 2011

Zijn e-column ‘Complimenten’ begint met :

´Late bezoekers van restaurant Tarantella in Wijk aan Zee kennen het ritueel. In de slotweek van het Tata Steel Chess toernooi verklaart de perschef tijdens de derde of vierde fles Barolo met overslaande stem dat het toernooi zich zelf opnieuw heeft overtroffen. Dat het spannender is geweest dan ooit tevoren en dat de reacties niet eerder zo enthousiast waren.

Omdat de spaghetti voortreffelijk was en de vijfde fles intussen uit de kelder was gehaald, proostten we ook dit jaar op deze bekende woorden. Het belang van complimenten in eigen kring mag immers niet onderschat worden. Voor het zelfvertrouwen en uithoudingsvermogen van de organisatoren zijn ze van grote waarde.

Na het toernooi konden we constateren dat niet alleen het comité de afgelopen editie hoog had gewaardeerd. Bij het lezen van de weblogs van de diverse deelnemers trad bij mij lichte vermoeidheid op, zo intens tevreden was iedereen. Een typerend citaat uit het blog van C-groep deelnemer Mark Bluvshtein: `This was the best organized chess tournament I have ever attended. The whole organizing committee needs to get credit for that.’

Lees meer…

Gert Ligterink, 30 maart 2011

Zijn e-column ‘Valse beschuldigingen’ begint met :

´Zes jaar geleden voorspelde ik op deze website dat de deelnemers aan het Tata Steel toernooi in de nabije toekomst bij de ingang van de speelzaal op elektronische apparatuur zouden worden gecontroleerd. Ik wou dat ik het niet had geschreven en ik dank de hemel en het comité dat ik ongelijk heb gekregen.

Detectiepoortjes horen niet bij een toernooi, waarin de uitgenodigde spelers eregasten zijn. Organisatoren en toeschouwers verwachten van hen dat ze hun best doen en de vanzelfsprekende sportieve regels in acht nemen. Wie ze door een detectiepoortje leidt, gedraagt zich als een gastheer die zijn gasten fouilleert voor ze aan tafel gaan.

De praktijk heeft overigens bewezen dat controles op elektronica weinig nut hebben. Wie vals wil spelen, laat zich niet door een detectiepoortje weerhouden. Het recente schandaal rond de Franse olympiadeploeg maakte duidelijk dat spelers in samenwerking met handlangers de boel eenvoudig kunnen belazeren.´

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.