HMC Calder plaatst zich voor KNSB-bekerfinaledag

Artikel 1

Als je de finale van de KNSB-beker (poule D) op vrijdag 1 april afspreekt, dan houd je als uitploeg rekening met files en met grappen en grollen. Met de files viel het die dag enorm mee – zozeer dat Geert van der Stricht zich bij de teamleider beklaagde dat hij veel en veel te vroeg op de speellocatie gearriveerd was. ‘Gij moet mij niet laten paniekeren’. Over dat tweede element had ik zo mijn twijfels toen ik onmiddellijk na het betreden van de speelzaal NIVON de vraag naar mijn hoofd geslingerd kreeg: ‘komen jullie van Flakkee?’ Er zijn dagen in mijn leven dat die vraag mij niet gesteld wordt. Mijn antwoord ‘Nee, wij zijn HMC’ deed de barmans wenkbrauwen fronsen. Flakkee kende de man wel, maar van HMC had hij nog nooit gehoord. Ik rijmde dapper verder: ‘Dat ligt buiten de RSB!’

Wedstrijdleider Rutten had er geen moeite mee ons te identificeren en rond de klok van acht zaten de acteurs dan ook aan de borden – met aan Bossche zijde een groot ratingoverwicht.

De wedstrijd kwam langzaam op gang. Ik ben door de jaren heen weinigen tegengekomen die mij konden zeggen waar de lettercombinatie HMC voor staat. En nog minder mensen weten wie of wat Calder is, hoewel we die naam extern al bijna tien jaar voeren. Ik moet echter bekennen dat ik ondanks mijn klassieke vooropleiding toch even met mijn oren stond te klapperen toen de wedstrijdleider op de gang uitlegde wat het mysterieuze RSR betekende.

Tijdvoordeel

Terug in de speelzaal kwam er tekening in de strijd. Niet zozeer op de borden, maar des te meer op de klok. Bord 1 en 4 stonden al meer dan een half uur achter in tijd, waarbij bord 1 ook nog eens vastgeplakt stond op de onderste twee rijen. Tsja, dat krijg je als je Caro-Kann speelt… Voor het antwoord op de vraag of de onzen remise wilden hoefden zij zich niet eens te vervoegen bij ondergetekende – nee dus!

Na een bloedeloze remise aan bord 3 zette Burg aan bord 1 op slimme wijze zijn ruimtevoordeel om in een pionneneindspel, dat hij won middels een klassieke doorbraak. Kat in het bakkie, zou je denken, maar toch duurde het nog tot ver na middagnacht voordat de vis daadwerkelijk op het droge was.

Twan Burg (foto René Olthof)

Op het moment dat Burg won was de stelling aan bord 2 onduidelijk (tijd 5:29 – 4:52) terwijl Geert van der Sticht aan bord 4 bijna tien minuten op de klok voorstond in een gelijkstaand toreneindspel (1:31 – 10:56). Door het speeltempo dat tegenwoordig in de KNSB-beker gehanteerd wordt kun je iemans niet of nauwelijks meer door zijn vlag stampen – wat mij betreft een goede zaak. Het kwam dus echt op schaken aan. Bosch zette met een stukoffer het bord in de hens en Geert peurde mede onder druk van de klok iets uit zijn toreneindspel. Na talloze verwikkelingen bleef Bosch overeind in het riskante eindspel van toren en paard tegen toren, aanvankelijk met nog twee pionnen. Met grote zorgvuldigheid vermeed hij in een langdurig tijdnoodduel alle paardvorken. Geert kwam steeds beter te staan en won uiteindelijk het eindspel dame tegen toren (zonder pionnen) en bepaalde daarmee de eindstand op 1-3.

RSR Ivoren Toren 2228 – HMC Calder 2411 1 – 3

1. Joost van Rosmalen 2146 – IM Twan Burg 2457 0 – 1

2. FM Joost van Ruitenburg 2304 – IM Jeroen Bosch 2417 ½ – ½

3. FM Oscar van Veen 2210 – FM Jasper Broekmeulen 2378 ½ – ½

4. Dolf Meijer 2254 – IM Geert van der Stricht 2391 0 – 1

Op 5 april spelen de finalisten van poule C tegen elkaar (de kraker LSG-HSG). De data van de andere twee finales (A: Amersfoort-Unitas en B: De Wijker Toren-SC Utrecht) zijn nog niet bekend gemaakt, maar de uiterste speeldatum is 18 april.

P.S.

Artikel 1

De vereniging, opgericht onder de naam van Rooms-Katholieke schaakvereniging "Regina Sacratissimi Rosarii" of verkort "R.S.R.", treedt per 1 oktober 1962, na fusie met de voormalige R.K. schaakvereniging "Ivoren Toren", op onder de naam van Rooms-Katholieke schaakvereniging "R.S.R.-Ivoren Toren". Per 23 oktober 1992 is de naam van de vereniging gewijzigd in: schaakvereniging "RSR Ivoren Toren". Plaats van vestiging blijft Rotterdam. De vereniging is opgericht 24 oktober 1919 te Rotterdam.

1 Reactie

  1. Avatar
    MvanLeeuwen 04 april 2011

    De finale: de laatste wedstijd van een toernooi. De winnaar van de finale is de winnaar van het toernooi.

    Volgens de kop van het artikel plaatst HMC zich voor de finale. Volgens de eerste regel van het artikel is de finale op 1 april gespeeld.

    Juist is dat HMC zich geplaatst heeft voor de finale-DAG, met de laatste vier teams. HMC heeft zich dus geplaatst voor de 1/2-finale.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.