Erwin l 'Ami

Erwin L’Ami hoort zonder meer tot de favorieten voor het Nederlands kampioenschap dat van 25 juni tot en met 5 juli SintLucas, Creatieven in Opleiding, in Boxtel wordt gespeeld. Deze week is hij 26 jaar geworden. In het verleden werd altijd beweerd dat schakers pas na hun dertigste hun sterkste spel zouden spelen. Tegenwoordig zijn er steeds meer piepjonge grootmeesters die al voor hun twintigste doorstoten naar de absolute wereldtop. Sommigen weten zich daar lang te handhaven. Anderen vallen geleidelijk weer terug. Erwin l’Ami lijkt meer een speler van de oude stempel. Zijn prestaties worden langzaam maar zeker steeds beter.

Hoewel hij ook als jeugdspeler uitstekend voor de dag kwam, begon L’Ami voor het publiek op te vallen in 2004. In allerlei toernooien bleek hij zich te kunnen meten met ervaren topgrootmeesters als Loek van Wely en Jan Timman, terwijl hij als een van de weinigen ook het aanstormende jeugdtalent Magnus Carlsen een aantal keren onderuit wist te halen. Hij besloot zich professioneel aan het schaken te wijden: een goede keuze, want binnen de kortste keren behaalde hij de allerhoogste titel, die van Internationaal Grootmeester.

Zijn beste prestatie tot nu toe is ongetwijfeld de gedeelde tweede plaats bij het Europese Kampioenschap in 2008. Daarmee kwalificeerde hij zich voor het Worldcup-toernooi in Chanty-Mansiejsk in 2009, een knock out toernooi met louter topspelers, waar hij helaas al in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Zijn tweede plaats in het EK leverde hem bovendien een eervolle uitnodiging op: niemand minder dan Veselin Topalov vroeg L’Ami als secondant op te treden tijdens zijn WK-match met Vladimir Kramnik. Een uitgelezen kans die L’Ami met beide handen aangreep.

Dit jaar is L’Ami niet goed begonnen. In het Tata Steel Toernooi in Wijk aan Zee wist hij bij zijn debuut in de A-groep weinig potten te breken. Ook in het afgelopen weekend afgeronde Europees Kampioenschap in Aix-les-Bains was hij niet goed op dreef: 6 uit 11. Maar dat wil niet zeggen dat hij bij het komende NK niet tot de kanshebbers gerekend moet worden. In het NK eindigde hij tot nu toe steeds bovenaan in de middenmoot. Met een goede voorbereiding zal L’Ami zich in de fraaie theaterzaal in Boxtel ongetwijfeld in de strijd om de eerste plaats kunnen mengen.

Lees verder …

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.