Schaakrubrieken 2 april 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Drie musketiers ’begint met:

‘Een spook waart door de schaakwereld, het spook van computerbedrog. Het is geen fantoom, maar een reëel gevaar. Bedrog is van alle tijden, maar sinds de schaakcomputers erg goed zijn geworden, is er ruimte voor meer bedrog. Het eerste geval van een speler die zich liet voorzeggen door een computerbewapende handlanger deed zich voor tijdens het World Open in Philadelphia in 1993. Die speler, een zwarte man met rastafari kapsel, noemde zich John Neumann, naar de Hongaarse wiskundige die beschouwd wordt als een van de vaders van de computerwetenschap.

(…) Kort geleden heeft de Franse schaakbond een streng vonnis geveld over drie Franse schakers die zich schuldig hebben gemaakt aan bedrog tijdens de Olympiade in Chanti-Mansyisk in 2010.’

Hij behandelt de partij Levan Pantsulaia-Judit Polgar, Europees kampioenschap Aix les Bains.

Het slot van de partij ging als volgt:

26.. Tb1 27.Kd1 Ook 27.Dd1 Ta1 was hopeloos voor wit. 27…e4 28.Df4 Ta1 29.Db8+ Kh7 30.g4 Dd7 31.De5 e3 fxe3 Da4+ 33. Ke1 Txc1+ 34.Kf2 Txg1 Wit gaf op.’

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Daniel Fridman – Penteala Harikrishna, rapid Frankrijk 2011.

Gert Ligterink

Zijn rubriek´Een ereplaats in het kabinet van de ware schaakkunst´ begint met:

Twee jaar geleden schreef Dirk Jan ten Geuzendam in het tijdschrift Matten een mooi artikel over de kennismaking van Nederland met Judit Polgar tijdens het OHRA-toernooi in 1989. Met de heldin van die onvergetelijke zomer keerde hij terug naar de spectaculaire partijen, waarmee het toen net 13 jaar oude Hongaarse meisje de harten stal van de toeschouwers. Zo groot was de belangstelling voor haar prestaties dat het publiek soms in de gang moest wachten voor het naar binnen kon.

Met een vleugje weemoed liet Polgar zich opnieuw meenemen naar het eerste hoogtepunt van haar carrière. Met glinsterende ogen speelde ze haar overwinningen na op ervaren grootmeesters als Ree, Hulak en Azmaiparashvili: `Dat was echt schaken, het ging allemaal zo soepel … Maar zo onbevangen kun je tegenwoordig, nu iedereen met de computer werkt en alles checkt, niet meer spelen.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Pantsulaia / Polgar Howeel – Feller en het naspelen hiervan Klik hier

Hans Böhm

Zijn rubriek]’Monaco en Aix-les-Bains’ begint met:

Vandaag het slot van het blind- en rapidtoernooi in Monaco en we blijven in Frankrijk voor een eerste blik op het EK in Aix-les-Bains. De laatste drie dagen was ook ik de gast van Joop van Oosterom in Monaco. Mooie tijd, mooi weer en mooi schaak, ondanks de vele fouten die gepaard gaan met die twee disciplines. Het stemt treurig dat het allemaal voorbij is.Ik neus door m’n losse aantekeningen. Bij het slotbanket zei Anand: “Als je hier aankwam had je pas het gevoel ‘ik heb de juiste beslissing genomen om prof te worden’”. Aan de andere kant kan een schaker niet echt genieten van luxe, als zijn partijen verkeerd lopen. Zowel Kramnik als andere ‘oudere’ schakers hadden problemen met blindschaak. “Vroeger zag ik het bord haarscherp voor me, er was bijna geen verschil met een gewoon bord, nu waren er soms zwarte gaten”. Anish Giri begreep niet waar ze het over hadden (Kortsjnoi: “Sommige schakers zijn ouder dan zestien”).

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een probleem van Bruch, , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Planinc-Kortsjnoi Klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

In een oud KNSB-bondsblad stond een beschrijving van een eindspelstudie van de in 1978 overleden Nederlandse eindspelcomponist J. Selman. Hij verdiende er in 1949 een eerste prijs mee. Een verbazend mooie eindspelstudie.

De opgave is wit begint en wint. Dat deze studie leidt tot de matstelling in het diagram hieronder lijkt wel een 1 april grap.

Toch wordt deze matstand in 12 zetten werkelijkheid.

Het mag duidelijk zijn dat 1. f7? faalt op 1. …Kg7 (2. Pf5+ Kxf7, waarna 3. Pxe3 onvoldoende is voor winst) en 1. Pe6? dat faalt op 1. …Kg8. Oplossing is 1. Pf5!, waarna er 2. Pxe3 en 2. f7+ dreigt. Zwart heeft als beste zet 1. ….Te1+ en daarmee wil hij de gevaarlijke loper op a1 onschadelijk maken. Mooi van de componist is dat wit die loper niet gaat dekken met 2. Kb2. Wit heeft dan na 2. …Txa1 geen tijd meer voor 3. Kxa1 (3. …Lxf5 4. f7 Kg7 is remise.), ook kan 3. f7+ niet wegens 3. …Ta2+. Wit speelt 2. Kd2! om uit de gevaarlijke zone te blijven. De studie gaat verder met 2. …Txa1 3. f7 Ta2+. Wit moet goed bepalen waar de koning naar toe gaat. Zo gaat mis 4. Kc3? wegens 4. …Tc2+ (5. Kxc2 Lxf5+ en remise) en 4. Ke3? omdat zwart 4. …Ta3+,5. Kd4 Td3+ of 5. Kf4 Tf3+ heeft. Enige zet is 4. Ke1! Ta1+ 5. Kf2. De witte koning dreigt te ontsnappen uit de schaakjes, dus gooit zwart het over een andere boeg. 5. …g3+ 6. Ke3! (nemen is fout: 6. Kxg3 Tg4+ 7. Tg8 is remise.) 6. …Ta3+ 7. Kf4 (7. …Tf3+ is nu niet mogelijk) 7. ….Ta4+ 8. Kg5 Tg4+. De ontknoping is in aantocht. 9. Kh6 Tg8 10. Pe7 Le6 (het enige) 13. fxg8D+ Lxg8 en 12. Pg6 mat. Wie had dat bij het zien van de diagramstelling vermoed? 

Max Pam

Zijn rubriek ‘ Voor 5000 dollar tegen Kasparov’ begint met:

‘Overal ter wereld wordt druk geschaakt, zodat deze rubriek een lappendeken van feiten en feitjes is geworden. Laten wij beginnen met Viktor Kortsjnoi, die afgelopen week in Zurich zijn tachtigste verjaardag vierde. De oude maestro gaf een kloksimultaan voor de jeugd- dat is in zijn geval zo’n beetje iedereen – en werd daarna uitvoerig gehuldigd.

Toe ik de foto’s zag van de bijeenkomst moest ik denken aan 35 jaar geleden, toen Kortsjnoi naar het westen was gevlucht en ik hem opzocht in zijn flat in Zaandam waar hij ondergedoken zat. Zijn gezin had hij achtergelaten: zijn vrouw en kinderen. Niet lang daarna zou hij in Zwitserland Petra Leeuwerik ontmoeten, die in al zijn schaakavonturen zijn trouwe metgezellin zou worden.

Maar 35 jaar geleden verbleef Kortsjnoi in Nederland. Hij is in die tijd zelfs nog een keer Nederlands kampioen geworden.’

Hij behandelt de partijen Carlsen – Topalov, Anand – Kasimdjanov en Potkin -Savchenko.

Het einde van deze laatste partij verliep als volgt:

f2-f4! (Een mokerslag Vooral de zwakte op g6 gaat zwart nu opbreken.) 19…f6xg5 20.f4xe5 De7-g7 21.Tf1-f6! (En nog een krachtzet.) 21…Lc7xe5 22.Tf6x Dg7-e7 (het weinig aanlokkelijke alternatief was : 22…Lxd4+ 23.Tg7x Lg7x 24.Dg6+ Kf8 25.Lh5x met sombere vooruitzichten). 23.lf3xh5 Le5-h2+ Kg1-h1 en zwart gaf op.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5443 voor beginners en B5443 voor gevorderden.

A5443 Zwart aan zet , hoogste tijd voor??
B5443 Zwart aan zet wint, wat wint?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.