Herr Ilja Schneider gewan den ersten Platz im Eemsmondschachturnier

Het Eemsmondschaaktoernooi dat jl. zaterdag 2 april in ’t Anker te Delfzijl werd gehouden was tevens de tweede etappe in het OctoQ-rapidcircuit. Het was alweer de 42ste editie van dit jaarlijks schaakevenement en het aantal deelnemers lag dit keer maar liefst 30% boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar . Maar ook de kwaliteit lag aanzienlijk hoger dan in de vorige toernooien, een kwart had zelfs een rating van 2000+.

Zeer verrassend was de deelname van twee Duitsers IM Ilja Schneider en Ulli Reyer, die toevallig een weekendje doorbrachten in het Eemshotel en daar ter plekke de informatie opvingen van dit rapidtoernooi.

Ook al was Ilja met hoogste rating (2495) de te kloppen man, hij was niet voor niets

naar ’t Anker uitgegooid en geenszins van plan met lege handen huiswaarts te keren.

Maar het werd beslist geen walkover. Zo moest hij uit de zeven te spelen wedstrijden met elke keer 25 minuten per speler per partij 1½ punt bij de concurrenten inleveren. Toch bleef zijn score van 5½ punt voldoende om de eerste plaats veilig te stellen.

Met 5 uit 7 legde Unitasser Erik-Jan Hummel uit Groningen beslag op de 2e plaats en

de man uit “Ziel” Peter Bosker wist met 4 ½ punt als derde te eindigen in de ratingklasse 2000 plus.

In de B-groep (rating > 1600 en < 2000) waren twee spelers dominant. ”Sissaan” Ernst-Jan Pastoor uit Groningen en Minko Pieters van de schaakvereniging Van der Linde uit Winschoten verdeelden de buit in deze klasse terwijl 3 spelers met 4½ punt zich ex aequo als derde kwalificeerden.

In de onderste regionen, de ratingklasse < 1600 , was Johan Dijkstra deze dag begiftigd met scorings. Net als Pieters afkomstig uit Winschoten bereikte hij als enige die dag een score van 6 punten , gevolgd door Michiel Weisbeek met 5½ en vervolgens een quintet met ieder 4½ punt.

De leiding van dit door de schaakvereniging DAC georganiseerde toernooi lag in handen van Frans Boot en Leunis Maas. Zij kunnen terugzien op een geslaagd evenement.

Zoals boven reeds vermeld was dit tevens de tweede voorronde van het OctoQ-rapidcircuit. Doordat de diversiteit van de ratinggroepen behoorlijk uit de pas liep was de berekening van de klassementspunten voor het circuit niet eenvoudig, maar met enig rekenwerk werd toch voor elke deelnemer een aanvaardbare puntenkwalificatie bereikt.

Op de website van de noordelijke schaakbond (www.nosbo.nl) en op die van de organisator van het OctoQ-rapidcircuit (www.zwanepolschaak.nl) zal eerdaags niet alleen de stand na de tweede ronde worden vermeld, maar ook de rekenmatrix met toelichting van de ‘Zielster’ variant.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.