Ruim 200 jeugdschakers hebben gestreden in Spijkenisse

In de ochtend kon het 17e J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi met 202 deelnemers al heel tevreden zijn, maar nog veel beter is dat de gehele dag heel gezellig was. Iedereen was aan het genieten van spannende partijen, simultaan aan het spelen tegen IM Jop Delemarre, schaakmaterialen aan het kopen, popcorn, suikerspin of ijs aan het halen of op vele andere manieren zich aan het vermaken. De deelnemers waren erg aan elkaar gewaagd en er werden hele mooie combinaties gespeeld. OSG De Ring van Putten was weer een zeer geschikte locatie, het weer was prima en er waren vele begeleiders met de spelers meegekomen, waardoor het toernooi soepel verliep.

Roger Meng wist dit door Schaakvereniging Spijkenisse georganiseerde toernooi te winnen en mag daarom volgend jaar deelnemen in de Invitatiegroep. Hij wist het gehele toernooi zijn concurrentie voor te blijven en scoorde 6,5 punten uit 7 partijen in de A-categorie. Marco Kirana bleef wel kans maken en scoorde 6 punten. De derde plaats was voor Mark Timmermans die met 5,5 punten ook nauwelijks ruimte toeliet voor fouten. De gedeeld vierde plaats was voor Jonathan Tan, Lars Vereggen en Tycho Dijkhuis met 4,5 punten. Begeleider Philip Westerduin won met dezelfde score de begeleidersprijs. Leonore Braggaar won met 4 uit 7 de meisjesprestatieprijs. Opvallend is dat dit jaar in de laatste ronde nog vijf begeleiders kans maakten op de begeleidersprijs en dat ook de eerste plaats en meisjesprestatieprijs pas in de laatste ronde beslist werden.

In de B-categorie was het Michael Bekker die boven zijn concurrentie bleef staan en met 6,5 uit 7 eerste werd. Hier was het Diederick Casteleijn die slechts een halve punt tekort kwam. Bernard Evengroen scoorde met 5,5 punten ook goed en werd derde. De vierde plaats werd gedeeld door Lennart Kraaijenbrink, Sven Dijkhuis en Robby Kevlishvili met 5 punten. Lotte van der Wouden won met 4 punten de meisjesprestatieprijs en ook hier was het tot aan de laatste ronde spannend.

In de C-categorie was Robert Casteleijn met 6,5 punten uit 7 partijen de sterkste. Hij bleef zo Maarten van Harten en Wessel Braggaar voor, die beiden 5,5 punten behaalden. De gedeeld vierde plaats was voor Sourav Bhattacharjee, Wouter van Rijkom en Hawkie Chang, die ieder 5 punten scoorden. Villa Siu, Olivia Meng en Ida Hondelink wonnen de meisjesprestatieprijs.

De D-categorie had de meeste afwisseling in wie er eerste stond en ook hier was pas na de laatste ronde bekend wie de winnaar was. Ricky Schaap heeft in deze categorie gewonnen met 7,5 uit 9. Lola den Dunnen werd op onderling resultaat tweede, in punten eindigde ze net als Adrian Mensing op 7 uit 9. Joost Jan Pannebakker, Max Warmerdam en Andrew Mensing behaalden 6,5 punten. Op weerstandspunten werd Joost Jan vierde en Max vijfde. Fong Li Caljé won met 5 punten de meisjesprestatieprijs. De partij van de dag was tussen Bart Dubbeldam en Angelina Kalkman, waarbij Bart mat achter de paaltjes zette door eerst zijn dame te ruilen voor een toren en vervolgens de andere verdedigende toren uit te schakelen met een aftrekschaak.

Met een score van 9,5 uit 11 won Nathaniel Faybish in de E-categorie. Dennis Westerduin werd tweede met 8,5 punten. Lorena Kalkman, Guy Kanbier en Lucas Nguyen behaalden 8 punten. Lorena werd op weerstandspunten derde, Guy vierde en Lucas vijfde. Met 7,5 punten won Eva van Harten de meisjesprestatieprijs. Hier werd de partij van de dag gespeeld door Kimmily Tran en Meri Bahadoer, waarbij Kimmily een toren achter kwam, vervolgens een dame voor kwam te staan, een alles of niets aanval tegen kreeg waarbij Meri mat in één kon zetten en tot slot alsnog zelf mat zette.

De Invitatiegroep was ook heel spannend. Rick Lahaye en Christov Kleijn eindigden bovenaan met 6 uit 7, maar op onderling resultaat won Rick de groep. De derde plaats was voor Sander van Eijk met 5 punten. Matthew Tan wist met 4,5 punten op de vierde plaats te eindigen. De gedeeld vijfde plaats werd behaald door Kevin Tan, Lody Kuling, Björn Verstraate en Timon van Dijk.

Het beste team gedurende dit toernooi bestond uit Diederick Casteleijn, Robert Casteleijn, Lennart Kraaijenbrink en Jonathan Zandee. Dit team van Schaakvereniging Krimpen a/d IJssel behaalde een scorepercentage van 76,5 procent. Voor aanvang van de prijsuitreiking trad de schoolband The Optomistic op en tijdens de prijsuitreiking werden er ballen verloot. Tevens mochten alle deelnemers tijdens de prijsuitreiking een prijsje uitzoeken. Er deden deelnemers uit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk mee. Het was een heel gezellig toernooi dat volgend jaar voor de 18e keer gehouden zal worden op 24 maart 2012. Alle deelnemers, sponsors, vrijwilligers, begeleiders en andere betrokkenen heel erg bedankt dat jullie de dag zo fantastisch hebben laten verlopen en hopelijk tot volgend jaar!

Op de website van het toernooi staan naast de eindstanden ook partijen uit de Invitatiegroep en vele foto’s.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.