Schaakrubrieken 16 april 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

Wij presenteren…

Dit is de titel van zijn schaakrubriek deze week waarin hij aankondigt dat eind dit jaar het tweede boek in de reeks zal verschijnen getiteld ‘Wij presenteren… DE TOREN’, het eerste deel ging over DE PION.

Eind dit jaar verloot Schaaksite.nl vijf exemplaren van ‘Wij presenteren … DE TOREN’ zoals reeds in ons jaaroverzicht staat vermeld. Klik hier.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘De Aziatische stijl ’ begint met:

‘In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er veel gesproken over het gevaar van de Russen, maar ik had ook een leraar met een bredere blik die ons waarschuwde voor de Chinezen. ‘Als die allemaal hier naar toe komen rennen, zijn we nog niet jarig’, zei hij. Ik herinner me dat ik me toen afvroeg of de aarde misschien harder zou gaan draaien als al die Chinezen dezelfde kant op renden.

Het Gele Gevaar werd dat toen genoemd. Toen Hein Donner op de Olympiade van 1978 in Buenos Aires, de eerste keer dat de Chinezen van hun bovenbazen mee mochten doen, een spectaculair en buitengewoon grappig partijtje verloor van Qi Jingxuan, moest ik lachen en ik dacht aan mijn oude leraar en aan zijn Gele Gevaar.

Sindsdien heeft China het schaken serieus aangepakt en bij de vrouwen heft dat ook geweldige resultaten gehad. Sinds 1991 zijn er vier Chinese wereldkampioenes geweest en de Chinese suprematie werd sindsdien maar zeven jaar onder broeken door kampioenen uit andere landen.

Hij behandelt de partij Zhao Jun – Xiu Deshun, kampioenschap van China. Deze partij eindigde als volgt met wit aan zet:

stand na 24ste zet van zwart

’25.Dg6+ Dit dameoffer is veel mooier dan het platvoerse 25. Txf7+, wat ook goed genoeg zou zijn. 25…fxg6 Of 25… Kf8 26. dxe6 en zwarts stelling stort in. 26.Txg6+ Nu gaat zwart geforceerd mat. 26…Kh7 27.Txg5+ Kh6 28. Tg6+ Kh7 29.Tg4+ Kh6 30.Tf6+ Kh5 31 Th4+ Zwart gaf op.’

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Peter Heine Nielsen – Vasili Papin, Aix-les-Bins, EK 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Gert Ligterink

Zijn rubriek´Kortsjnoi (80) laat zich fêteren in Zürich ´ begint met:

‘ Natuurlijk ging de 80ste verjaardag van Viktor Kortsjnoi niet ongemerkt voorbij. Op 26 maart werd het bereiken van de mijlpaal in Zürich feestelijk gevierd met een kloksimultaanseance van de jubilaris tegen tien Zwitserse jeugdtalenten en een diner met oude vrienden als Gari Kasparov en Mark Taimanov.

Met een milde glimlach liet Kortsjnoi zich fêteren, al klaagde hij in interviews met Duitse en Zwitserse kranten toch vooral over de nadelen van zijn hoge leeftijd.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Bologan – Kortsjnoi en het naspelen hiervan …. Volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’Wij presenteren…’ begint met:

‘In januari 2010, tijdens het Tata-toernooi, kwam bij uitgeverij Tirion het boek ‘Wij presenteren ….DE PION’ uit, van Yochanan Afek en ondergetekende. Het was de eerste, de openingszet, in een reeks van zes, waarbij iedere keer een bepaald stuk in al zijn glorie centraal staat. De bedoeling was ieder jaar met een volgend boek te komen en we gaan dat net halen. Eind dit jaar zal deel twee ‘Wij presenteren ….DE TOREN’, uitkomen. De klus blijkt tijdrovend. Yochanan zoekt vooral in de wereld van de studies (hij is zelf een gerenommeerd studiecomponist) en de meeste middenspelthema’s moeten uit de toernooipraktijk komen.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Tribowski, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Gormally – Dreev Klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

‘Driezetters kunnen soms verrassende sleutelzetten hebben. Driezet 773 van Henk Don uit Veenendaal is daar een mooi voorbeeld van.

Stelling 773: Kg5,Dh4,Ta4,Ld4,Le2,Pa6,Pc5,a2,d2,d3,e7,f5,f7; Kb6,Tc7,Lf2,Lh5, Pa8,a5,a7,c6,e3,g3.)

Door het kiezen van de juiste sleutelzet wordt de inhoud van het schaakprobleem verklaard. Het ligt niet voor de hand om de loper van d4 te nemen voor de sleutelzet. Deze staat namelijk ideaal en maakt met paard c5 een batterij. De loper moet echter de doorgang van de witte dame regelen. Als de loper speelt dan dreigt wit 2. Tb4+, axb4 en 3. Dxb4 mat. Waar moet de loper heen? Het gemakkelijkst zal zijn om de batterij te behouden met 1. Lxe3?, maar dan speelt zwart 1. …Lxe3+ en wit redt het niet meer. Ergens de loper neerpoten op de lange diagonaal werkt niet wegens 1. …Lg4! Na 1. …Lg4 heeft de componist een idee bedacht dat de naam heeft van Bristol. Wit speelt dan 2. Da8 en wil daarna 3. Db2 mat spelen. Sleutelzet is daarom 1. La1! om de dame bij voorbaat de doorgang te laten verschaffen naar veld b2. Dat is het mooie idee en de mooie sleutelzet van deze compositie.’

Vervolgens behandelt hij een partijstelling uit de WK match Spasski-Fischer, IJsland 1972 en tot slot een tweezet door hem zelf gecomponeerd. Voor de ladder presenteert hij een probleem uit 1861.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5455 voor beginners en B5455 voor gevorderden.

A5455 Wit aan zet , hoogste tijd voor??
B5455 Zwart aan zet , wat is winnend?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.