Stefan Beukema jeugdkampioen bij de Elite

Stefan Beukema, een paar jaar geleden (Foto Herman Grooten)

De Nederlands/Belgische jeugdspeler, Stefan Beukema is dit weekend jeugdkampioen van België geworden. De pas 15-jarige Stefan maakte een valse start in de “Elitegroep” (een soort "Young Masters") door met 0 uit 2 te beginnen.

Door zichzelf op te leggen een nieuw toernooi van 7 ronden te beginnen, slaagde hij erin zich te herpakken en dat met de magistrale score van 6½ uit 7 af te sluiten. Dat bleek genoeg om de titel te grijpen.

Hij bleef zijn naaste concurrenten zelfs een punt voor. Stefan heeft zich nu ook geplaatst voor de tienkamp om het Belgisch seniorenkampioenschap. Dat is met Malahatko, Dgebuadze, Popovic en bijvoorbeeld Michiels, zeer sterk bezet. Wellicht is hij hiermee de jongste ooit. Voor meer info hierover klik hier.

De eindstand werd nu:

Op de voortreffelijke Belgische website www.schaakfabriek.be treffen we een uitgebreid verslag aan van deze prestatie.

Van Stefan zelf ontvingen we het volgende fragment:

De Schampheleire Glen – Beukema Stefan

23. Dc6 Een typische stelling uit het konings-Indisch. Zwart verliest zwaar materiaal op de damevleugel. De witte koning staat ondertussen bijna mat. 23… g3! Glen had deze zet zwaar onderschat 24. Dxa8 Dh4 25. h3 Lxh3 26. gxh3 Dxh3 27. Tf2 De enige zet. In de analysezaal zaten ze alleen naar gxf2 te kijken waarnaar het ook gewonnen is maar mijn simpele zet hadden ze niet gezien.27… Ph4 28. Lf1 [28. Dd8 Lf6 De witte dame kan nu ook niet helpen met de verdediging]

28… Pxf3+

Toen hij opgaf viel een heleboel spanning van mijn schouders. Ik had weer kans op de titel wat na een 0/2 zeer verrassend was : ) [28… Pxf3+ 29. Txf3 Dh2#] 0-1

Het fragment via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.