De Schaakkoerier nummer 111, april 2011

De Schaakkoerier nummer 111, april 2011

De nieuwe Schaakkoerier staat voor een groot deel in het teken van de Voorjaarscontactdag die op 16 april werd gehouden in het denksportcentrum EN PASSANT te Bunschoten-Spakenburg. Zie persbericht op onze site.

Traditiegetrouw was er een veiling en een ruilbeurs.

Twee willekeurige voorbeelden uit de veiling.

Twee verschillende (gebruikte) Chinese telefoonkaarten

Mardi Gras Carnival 1980, een doubloon

Klaus Bodlaender hield een lezing over Historische Schaakvarianten en Leo Hovestad over de moderne schaakvariant ‘Raindropchess’.

Hans Alberts heeft een artikel geschreven over Euwe met een foto uit 1931 met raadselachtig onderschrift. Na diverse onderzoeken bleek dat op de foto Max Euwe en Henri Weenink zich voorbereidden op hun zet tegen het koppel Aljechin / Graaf Johannes van den Bosch. Het betrof hier een zgn consultatiepartij.

Sjoerd van Ketel besteedt aandacht aan een bijzondere prentbriefkaart en Godfried Couwenbergh aan schaakscheurkalenders.

Joris Leijten schreef een stukje onder de titel ‘De valse zet’ dat als volgt begint:

‘Tijdens het Bobby Fischer Schaakfeest bij Kunsthandel Simonis en Buunk in Ede begin dit jaar zag ik een bijzondere Engelse potdeksel met een fijn geleurde Engelstalige schaakcartoon :’De vals zet’ met een schakende man spelend met wit tegen de paus met een tiara op. Het is helaas alleen de ronde deksel die over is. Het is gedateerd tweede helft 19de eeuw en komt uit particulier bezit in Groot -Brittannië. De techniek is polychroom, biscuitporselein en onder glazuur gedecoreerd met een transferprint ca. 1850 gemaakt, fabrikant T.J. & J. Mayer Engeland. Nu te koop aangeboden voor 350 euro.’ Hieronder een foto.

Tot slot wordt er nog aandacht besteed aan de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance in de Lakenhal in Leiden, aan een Duits schaakboekje , aan de Denksportdag in Hilversum en een schaakgedicht van Luc Michiels uit Wetteren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.