Schaakvoetbal

Schaakvoetbal

Als een voetbalwedstrijd saai bevonden wordt, wil een commentator het spel nog wel eens als ‘schaakvoetbal’ bestempelen. Uiteraard is dit een doorn in het oog van iedere schaker, en zouden we allemaal willen dat er eens ingezien wordt dat niet het schaken, maar het voetballen een saaie sport is! Nu ontdekte ik laatst dat dit niet de enige – in dit geval misplaatste – parallel is die men tussen schaken en voetbal kan trekken. Er was namelijk een Champions League-wedstrijd tussen twee grote clubs op televisie, en op een gegeven moment werd op het veld een bepaald spelpatroon getoond dat ik er graag uit zou willen lichten.

De situatie was als volgt:

De linksachter passt de bal over de breedte van het veld naar de rechtsachter met een linksdraaiende curve. In plaats van dat nou de verdediger direct naar de bal toeloopt, maakt hij zelf een kleine omweg, om zo de bal in zijn loop te kunnen meenemen en deze direct door te spelen naar voren. Dat zag er ongeveer als volgt uit:

Het moge duidelijk zijn dat wij hier met een ervaren en slimme voetballer te maken hebben. Sterker nog, het was meteen duidelijk dat deze speler er zelfs enige schaaktraining op had zitten. Kijkt u maar eens welke koningsmanoeuvre de rechtsachter hier kopieert:

In deze stelling is de voor de hand liggende voortzetting natuurlijk Kf4-g5xh5. Echter, 1.Kf4 faalt op 1…h4, en zwart maakt remise: als wit de pion slaat is zijn randpion niet voldoende voor de winst, en als wit 2.g4 speelt houdt zwart remise met 2…Kd7 3.g5 Ke6 4.Kg4 h3 5.Kxh3 Kf5 6.Kh4 Kg6. De juiste beginzet is dus 1.Kg2!: wit maakt een omtrekkende eweging voordat hij op zijn doel afgaat. Na Kd7 verliest hij simpel door 2.Kh3 Ke6 3.Kh4 Kf5 4.Kxh5 en wit staat meteen op een sleutelveld. En het mooie is dat wit na 1…h4 nu 2.g4 kan spelen! De winnende manoeuvre wordt hieronder nog aangegeven:

Het moge duidelijk zijn dat de voetballer in de wedstrijd dus een mooi staaltje schaakvoetbal vertoonde!

Hierbij via de viewer:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.