Jeugdkampioenen bekend

De prijswinnaars bij de A-jeugd (Foto Tamara Roosink)

Een zinderende slotronde – en dat was niet alleen door de warmte – heeft zes Nederlandse jeugdkampioenen opgeleverd. In een categorie, die van de meisjes t/m 14 jaar, moest er een barrage aan te pas komen. Uiteindelijk waren het Lars Ootes (A-jeugd), Evie Warmelink (A-meisjes), Roger Meng (B-jeugd), Sophia Thoma (B-meisjes), Thomas Beerdsen (C-jeugd) en Willemijn de Voogt (C-meisjes) die zich voor 2011 Kampioen van Nederland mogen noemen. Schaaksite brengt de felicitaties uit aan de kersverse landskampioenen.

A-JEUGD

Kampioen Lars Ootes (Foto Tamara Roosink)
Hugo ten Hertog: verloren en gewonnen! (Foto Tamara Roosink)

Bij de A-jeugd was het toch die dekselse Lars Ootes, die zijn titel wist te prolongeren. Hij kwam met wit weliswaar niet verder dan remise tegen zijn kwelgeest van vorig jaar, Anne Haast (die toen nog gelijk met hem eindigde), maar Ootes zag ondertussen al zijn concurrenten sneuvelen. Eerst werd Milan Mostertman helemaal overklast door Arthur Pijpers, ook Hugo ten Hertog – die verder een sterk toernooi speelde – versmaadde de remise tegen Yorick ten Hagen en verloor zelfs nog.

Uiteindelijk werd er nog een barrage gespeeld tussen de spelers onder 18 jaar in verband met de plaatsing voor het EK en/of WK-jeugd. Het ging tussen Milan Mostertman, Arthur Pijpers en Hugo ten Hertog. Laatstgenoemde staat bekend als een goed snelschaker en Hugo wist deze reputatie waar te maken. Hij heeft zich geplaatst voor bovengenoemde titelstrijd.

De eindstand aan kop van de A-jeugd:

A-MEISJES

Evie Warmelink (Foto Tamara Roosink)

De hoogste meisjescategorie, werd een prooi voor Evie Warmelink. De Groningse sprokkelde onverstoorbaar haar punten bij elkaar. Haar gewezen concurrente, Lisa Hortensius, liet in de beginfase van het toernooi te veel liggen, waardoor zij geen echte bedreiging kon vormen voor Warmelink die met 7 uit 9 eerste werd. Lisa kreeg nog enige genoegdoening doordat zij in de voorlaatste ronde het onderlinge duel wist te winnen en door een zege in de laatste ronde, werd zij nog (gedeeld) derde. Uiteindelijk ging de tweede plaats naar Marion Severijnen die een half punt van de winnares eindigde. De grote verrassing was de 10-jarige Anna-Maja Kazarian, een tijdlang meedong om de hoofdprijs.

De eindstand van de A-meisjes:

B-JEUGD

Roger Meng (Foto Tamara Roosink)

Bij de B-jeugd leek Roger Meng op voorhand een klasse apart. Hij ging ook soeverein naar de titel, Roger gaf slechts drie remises af en hij wist zijn belangrijkste belagers van het lijf te houden. De enige die het toernooi tot het eind spannend wist te houden was Marco Kirana, die uiteindelijk slechts een half puntje onder Meng eindigde. Ook hij bleef ongeslagen: met 7 uit 9 een keurige ongedeelde tweede plaats. Ongedeeld derde werd Julian Overdam die dit jaar ook zijn progressie wist te bevestigen.

De eindstand aan kop van de B-jeugd:

B-MEISJES

Sophia Thoma (Foto Tamara Roosink)
Diana Dalemans (Foto Tamara Roosink)

In dit toernooi werd op voorhand verwacht dat de strijd zou gaan tussen Sophia Thoma en Diana Dalemans. Dat bleek ook volkomen uit te komen. Ze speelden tegen elkaar remise en eerstgenoemde gaf verder slechts een halfje af, nummer twee twee halfjes. Daarmee werden zij afgetekend een en twee met respectievelijk 8 en 7½ punten. Frédérique Lacourt werd op gepaste afstand met 6 uit 9 verdienstelijk derde.

De eindstand van de B-meisjes:

C-JEUGD

Thomas Beerdsen (Foto Tamara Roosink)
Masha Bitalzadeh (Foto Tamara Roosink)

Dit werd een knotsgek toernooi. Lars Vereggen schoot als een komeet uit de startblokken met 5 uit 5 en niets leek hem nog in de weg te staan om het toernooi overtuigend op zijn naam te schrijven. Maar toen hij in ronde 6 met wit van de nummer twee geplaatste speler, Tycho dijkhuis verloor, ging het licht kennelijk helemaal uit. Een remise Hing Ting Lai werd gevolgd door twee wrede nederlagen en daarmee prees Lars zichzelf uit het toernooi. Uit het drietal Thomas Beerdsen, Tycho Dijkhuis en Stijn Gieben leek de winnaar te komen. En dat gebeurde ook, hoewel het toch wat verrassend was dat het uiteindelijk Thomas Beerdsen werd die met 7 uit 9 de titel greep. Maar waar niemand op gerekend had, was dat van de twee meisjes in dit mannelijke gezelschap, Masha Bitalzadeh met 6½ punten de ongedeelde tweede plaats wegkaapte voor een peloton van maar liefst 4 spelers die een halfje minder scoorden. Gezegd moet worden dat Tycho Dijkhuis in de laatste ronde aanvankelijk vrij goed stond tegen Thomas Beerdsen, maar in het eindspel de mist inging. Ook Masha Bitalzadeh stond een fase heel slecht, maar zij bleef taai op de been en wist haar tegenstander, Stijn Gieben, flink beet te nemen.

De eindstand aan kop van de C-jeugd:

C-MEISJES

Willemijn de Voogt (Foto Tamara Roosink)

Catheleijne Sanders (Foto Tamara Roosink)

Ook zeer spannend verliep het toernooi in deze categorie. Twee meiden eindigden met 6½ uit 9 op de gedeeld eerste plaats zodat er een barrage aan te pas moest komen om een beslissing te forceren. Het was uiteindelijk Willemijn de Voogt die daarin Catheleijne Sanders de baas werd. Maaike Keetman werd met 6 punten derde.

De eindstand aan kop van de C-meisjes:

We komen later terug op deze toernooi met de belangrijkste schaaktechnische fragmenten. Met dank aan de organisatie van het NK-jeugd, omdat wij de foto’s van Tamara Roosink mochten plaatsen. Alle verdere informatie treft u aan op: de toernooiwebsite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.