Oefening baart kunst

Er zijn op het Internet veel sites waar je schaken kunt leren en waar je kunt oefenen.

Ideachess is zo´n gratis schaakserver waar je kunt oefenen met mat in 1,2,3 of 4 zetten, met tactiekopgaven in drie moeilijkheidsgraden en er staan een paar eindspelen op.

Er zijn meer dan 40.000 opgaven beschikbaar. Een schaakprogramma ondersteunt het oplossen van de opgaven. Bij het oplossen worden animaties gebruikt. Bij oplossing worden alleen de velden van .. naar vermeld, dus de letter van het stuk ontbreekt.

Als je je gratis registreert wordt ook je vooruitgang bijgehouden in statistieken en grafieken. Er kan rekening worden gehouden met je speelsterkte.

Ook handig is dat je de FEN code van het diagram kunt kopiëren. Deze code kan je dan weer makkelijk in je Fritz- of ander schaakprogramma ‘plakken’. Op Schaaksite.nl gebruiken we de FEN code ook bij de opmaak diagrammen en onze visueel gehandicapte bezoekers worden hierdoor in staat gesteld het diagram ook te kunnen ’lezen’.

De site is in de Engelse en de Italiaanse taal maar is eenvoudig te volgen omdat er veel diagrammen en weinig teksten worden gebruikt. De weg wijst zich vanzelf.

Hieronder drie tactiekopgaven uit de categorie moeilijk. Wit begint.

Veel plezier met het oefenen!

Klik nier voor de website

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.